Grup d'Astronomia de Mataró - MPC A06
Història de Cosmos
Segons documentació trobada als nostres arxius (veieu-la clicant aquí), es pot dir que la nostra agrupació, com a tal, va estar oficialment fundada el dia 14 de desembre del 1958, es a dir que aviat farà 50 anys, en un acte que tingué lloc al Museu municipal amb la presència de les autoritats de l'època. Encara que segons sembla, els primers passos per a la seva constitució ja es van donar el 1954 per part d'un petit grup d'afeccionats.
En aquells anys no era gens fàcil aconseguir la legalització de qualsevol tipus d'associació, i encara més per un grup d'aixalabrats que es passaven moltes nits mirant al cel amb tubs, tot plegat molt sospitós. És per això, que decidiren ajuntar-se amb l'agrupació Àster de Barcelona, que ja havia aconsseguit el vist i plau de les autoritats competents de l'època. Aquí sota podem veure una imatge de l'acte d'inauguració de la del·legació d'Aster a Mataró, que inicialment es trobava a l'àtic de l'antiga Escola d'Arts i Oficis, situada a l'actual carrer d'en Pujol.

Anys més tard, l'agrupació va traslladar la seva seu i l'observatori a l'actual emplaçament del carrer Bonaire (abans Melcior de Palau), donat que l'edifici del carrer d'en Pujol va èsser enderrocat.

Durant molts anys, la nostra agrupació va continuar existint com a del·legació d'Àster, actuant com a del·legat en Ramón Banchs Buch. Finalment en l'assamblea general de socis del 6 de Maig de 1978 es decideix constituir-se com a agrupació independent i passar a anomenar-se "Cosmos, grup d'astronomia del Casal l'Aliança".

 
 

També en reunió, cel·lebrada el 12 de Maig del 1978, es constitueix la primera junta de Cosmos, i es decideix tirar endevant les obres de condicionament del local social i l'observatori, que són les que avui utilitzem.

Aquesta era la composició de la primera junta:

 

President Joaquim Illa Juandó
Secretari Norberto de Haro Escalera
Tresorer Miquel Jaume i Costa
Vocal d'Astronomia Eugeni Macià Vivó
Vocal d'Astronomia Fernando Comerón Tejero
Vocal d'Astronàutica Ernesto Buch Oliver
Vocal de Relacions Públiques Enric Cabot Boix
Vocal d'Ufologia Juan Parra Fábregas
Vocal de la secció juvenil Xavier Sánchez Moragas

Vocal de premsa i radio

Ramón Banchs Buch

L'1 de Juny del mateix any s'aprovà l'actual anagrama de Cosmos que va ésser dibuixat per Salvador Alsina.

Quan les obres abans esmentades van estar enllestides, es va procedir a l'inauguració de les noves instal·lacions. Amb tal motiu es va realitzar una exposició de material d'observació, a proposta de Joaquim Agulló que ocupà la vocalía d'astronomia en substitució d'Eugeni Macià.

Precisament aqui a la dreta es troba un escrit, on es pot llegir una versió de la historia de la nostra agrupació, feta per Joaquim Agulló i Galí, que fou soci fundador, i que malauradament ens va deixar l'any 2005.

 

Durant una sèrie d'anys la nostra agrupació va continuar subsistint, mercès a les aportacions dels seus associats, i a la existència d'un petit grup d'afeccionats que l'han mantingut viva, alternant-se en la seva gestió. I per suposat, també portant a terme amb més o menys assiduitat les activitats d'una agrupació com la nostra: observacions, xerrades, conferències, etc.

Mercès a l'adquisició de nou equipament, un telescopi control·lat per ordinador Meade LX200 10" i una CCD Starlight SX, encara que de segona mà, i de moltes hores de treball, l'any 2003 s'aconssegueix obtenir pel nostre observatori el codi del Minor Planet Center, MPC A06, amb el que modestament col·laborem amb la comunitat científica en la recerca i seguiment de cossos menors.

Actualment la nostra agrupació compta amb poc més de setanta socis col·laboradors, que confiem en poder anar augmentant properament, lo que significaria que el nostre esforç de divulgació està tenint els sus fruits.

Els nostres objectius inmediats son els de millorar les nostres instal·lacions i l'equipament, seguir amb les observacions públiques que tant bona acceptació estan tenint, dur a terme interessants conferències divulgatives, col·laborar amb els centres formatius de la comarca, concienciar sobre el fet de la importància de reduïr la contaminació llumínica i participar amb la millora del nivell cultural dels nostres conciutadans dins les nostres modestes possibilitats.

I és clar, quan les condicions meteorològiques ho permetin fer observacions del cel que ens envolta.

 

 
     
© Cosmos Mataró - Març 2008