Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

divendres 30 de novembre de 2007

Observació 29/11/07

Aprofitant un cel molt net i clar avui he decidit tornar a l'observatori. Ja sé que la lluna sortia a quarts de 12, així era una bona excusa per a no anar a dormir tard, demà espera un dia dur!

He començat amb visual i el telescopi APO de 90 f/6.6. De seguida he recordat que mart està gairebé en oposició i he anat a per ell. Amb l'ocular Tal plossl de 25 es veu com un punt vermell brillant amb una mica de forma (24x) i he decidit anar a tope posant la Powermate 5x, però era massa aviat, el tub no estava aclimatat i mart encara era molt baix, pel que no he aconseguit veure detalls a 120x.

La segona etapa han estat les pleiades amb l'ocular Televue plossl de 32mm (19x). Entren de sobra al camp visual, m'encanten aquests puntens brillants de color blau, sempre és agradable aquest cúmul. M'he fixat que fins i tot gairebé en l'extrem del camp visual les estrelles segueixen essent puntuals (sempre he cregut que aquest tub i l'ocular han estat bones compres).

Finalment he anat a pel cometa 17P/Holmes. M'ha sorprès quanta llum ha perdut des de l'última vegada (farà unes dues setmanes), i alhora l'augment de tamany que ha aconseguit. Per tant he decidit anar a fotografiar-lo. He posat la Canon EOS 350D amb el reductor 0.8x APO de William optics i autoguiant amb la Philips SPC 900c modificada SC1 en el newton 200 f/4, tot sobre la Losmandy G11. He aplicat 10 imatges de 3 minuts (a 4 ja era massa cremat) en raw.

Després i aprofitant que Orió ja estava més pujadet (eren sobre quarts de 12) he decidit fer les primeres fotos a veure què tal a M42. En total 10x15s, 10x60s i 10 de 120s. Ara a processar-les! Aviat tindreu els resultats a punt.

Etiquetes de comentaris: , , ,

dimecres 21 de novembre de 2007

Leònides 2007

Enguany la pluja d'estrelles de les leònides prometia en quant a qualitat del cel i posició de la lluna, però les previsions de quantitat de meteors no eren prometedores. A més, el màxim previst queia a les 3:90 hora local! Per tant els companys de l'Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia vam decidir fer un sopar i després anar al Mas Roig de Llagostera per a fer observació i si aguantàvem, a veure el màxim.
Al sopar érem en Rafel Balaguer, en Marc Heras, en Jordi Sesé, en Francesc Garangou i un servidor, i vam anar a sopar a Can Panedas, a 3 minuts del lloc d'observació. El Dr. Sureda i en Marc Bayé ens esperaven allà directament.

El sopar va ser genial, bon menjar, quantitat, qualitat i vi... el suficient per amanitzar la nit! El bon humor va aparèixer ràpidament... A més vaig aprofitar per donar uns làsers a en Rafa que me'ls havia demanat i que vaig comprar fa poc.



00:30. Sortim del restaurant a -2.5ºC i ens dirigim al Mas Roig. Allà en Francesc Sureda ja ens esperava amb xocolata desfeta a punt d'escalfar! Només vam treure els prismàtics de'n Jordi i el meu Meade ETX70AT (el Lidlscopi), en Marc Bayé va muntar el seu newton 25cmØ (impressiona bastant) i vam fer una mica de ruta: M42 (orió), M45 (plèiades), algun cúmul obert per canis major... i com no, el cometa 17P/Holmes, impressionant! A més algun meteor (sobretot alguna alpha-monocerotida segons en Marc Heras) es deixava veure de tant en tant, molt poc brillants però molt ràpids.

2:48. -5.3ºC. Toca un descans i xocolata desfeta amb melindros! Gràcies de nou al dr. Sureda per la seva acollida i deixar-nos refer dins a casa seva! Evidentment, entre el fred, la xocolata i els melindros les anades de olla verbals van tornar a ser impressionants



3:43. -7.0ºC. A punt pel màxim... llàstima que no en vam veure cap!


3:55. Fi de la jornada, amb molt bon humor això si! Ara a veure que tal les gemínides del desembre


I per acabar, un dels vídeos de la jornada en plena sessió d'observació:


Etiquetes de comentaris: