Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dissabte 29 de desembre de 2007

Nou cometa 8P/Tuttle

Aprofitant una nit realment bona en quant a transparència de cel, vaig aprofitar per a fer alguna foto al nou cometa que és accessible: el 8P/Tuttle. Actualment està a la constel·lació d'Andromeda, aprop de la galàxia d'andromeda M31 i es mou a una velocitat realment espectacular: en exposicions de més de 30 segons ja apareixia mogut. Per això he fet fotos de 30 segons amb una focal de 800 mm (amb el newton 200 f/4), en total 40 imatges a 800 asa.


També cal dir que vaig aprendre a usar una nova eina del Deep Sky Stacker (no sé si abans la tenia), que he vist que té unes opcions per a cometes. Has de registrar primer les imatges i anar imatge per imatge dient-li quina d'aquestes estrelles és el cometal, i després ho calibra segons aquesta posició. Va realment molt bé, ja que a més et deixa triar entre alinear segons les estrelles, segons el cometa o fer una imatge resultant en que apareguin quiets tant el cometa com les estrelles (que encara no he provat)


Espero que us agradi


http://astrosurf.com/pruneda/img-astro/cometes/

Etiquetes de comentaris: , , ,

divendres 28 de desembre de 2007

Mosaic de la lluna

Aquí teniu una nova imatge de la lluna. És la primera que faig amb la combinació Apo 90 f/6.6 i la Philips SPC900 SC1. Es tracta d'un mosaic fet amb la funció Photomerge del Photoshop CS, que fa mosaics de forma automàtica realment bé. Cada una de les 3 imatges usades són el promig de 300 fotos capturades amb el K3CCD tools 2.0. No s'han usat ni darks ni flats ni la llarga exposició per a les captures.

Una de les coses que tenia pendents era canviar el cable que venia amb la Philips SPC900 modificada per un de paralel més llarg. En fer el canvi crec que vaig cometre algun error, ja que en llarga exposició no s'aconsegueix veure cap imatge en pantalla. A més vaig posar un cable igual de llarg! El més segur és tornar a posar el cable amb el que me venia (i que funciona) i comprar un allargador de port paral·lel, sino me quedo sense autoguiat!

http://astrosurf.com/pruneda/img-astro/lluna/

Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 18 de desembre de 2007

Retocades les últimes fotografies B33 i NGC 2244

Finalment he pogut accedir al Pixinsight Standard després de la última actualització. Es diferencia del Pixinsight LE en que té moltes més opcions i les rutines estan més treballades. De fet la versió STD (standard) és la comercial i val uns 200€ mentre la LE és gratuïta.


Els retocs bàsicament han estat un nou processat complert:
 • retallar la foto (dynamic crop)
 • DBE (extreure un fons de sintètic i dividir la imatge per eliminar gradients)
 • retoc d'histogrames
 • saturació de color amb LRGB combination
 • curves amb màscara d'estrelles i de lluminància invertida
 • reducció de soroll amb ACDNR (protegit amb màscara de lluminància invertida)
Els detalls han quedat més suavitzats i les estrelles tenen més bona pinta. Potser falta una mica de contrast però evidentment això depèn molt del monitor

Espero que aquest segon processat agradi més!

Etiquetes de comentaris: , , ,

diumenge 16 de desembre de 2007

Nebulosa del cap de cavall B33 i nebulosa Roseta NGC 2244

Després d'un primer processat amb Pixinsight LE aquí us deixo les fotos realitzades el passat dimecres 12 de desembre. En el cap de cavall fa falta més exposició, i en la roseta la falta de màscares d'estrelles no ha deixat les estrelles tant bé com voldria. De totes maneres el que m'agrada més és el balanç cromàtic d'ambdues fotos. En quant surti una nova versió del Pixinsight STD intentaré un nou reprocessat.
 • 10 imatges de 5 minuts a 800 ASA cadascuna
 • Canon EOS 350D sense filtre IR
 • Tub newton GSO 200 f/4, corrector de coma Baader MPCC
 • Muntura Losmandy G11
 • Autoguiat amb refractor apo 90 f/7 i webcam Philips SPC 900C modificada SC1
 • Promitjat amb Deep Sky Stacker i processat amb Pleiades Pixinsight LE (nivells, corves i reducció de soroll)
Nebulosa del cap de cavall B 33/IC 434, nebulosa de la flama NGC 2024 i nebulosa de reflexió NGC 2023

Nebulosa Roseta NGC 2244

Etiquetes de comentaris: , , ,

dissabte 15 de desembre de 2007

Sessió d'observació 12/12/07

Després d'un dilluns i un dimarts esplèndid durant el dia, però amb unes nits pèssimes (dilluns es va tapar i dimarts una de les tramuntanades més fortes dels últims mesos), el dimecres vaig aprofitar per a fer unes observacions que tenia pendents: per una banda probar el nou C8 en planetària (mart) i el newton 200 f/4 amb la canon un cop es pot dir que "domino" l'autoguiat.

La jornada va començar a les 23:00; vaig muntar el C8 amb la muntura del LXD75 fora l'observatori mentres dintre muntava la Canon EOS 350D al newton i la SPC900 modificada al refractor Apo de 90 (al revés com ho tenia fins ara). Vaig voler anar per feina i vaig decidir anar a per la nebulosa del cap de cavall (B33) al cinturó d'Orió. Tenint en compte les últimes fotos que vaig fer a aquesta nebulosa, es pot dir que he millorat bastant tot i que encara no he processat les fotos. Vaig fer 10 exposicions de 5 minuts a 800 ASA, just al límit de cremar la imatge ja que la contaminació lumínica molesta bastant.

Un cop a dins i havent reposat forces (feia molta fred) vaig decidir no desplaçar-me gaire i anar a per la nebulosa de la roseta (NGC 2244) que en fotos anteriors no m'havia quedat gens bé tot i fer servir un tub amb exactament les mateixes característiques. També 5 exposicions de 10 minuts.

En finalitzar vaig anar a per mart amb el C8 mentres el newton feia els darks i flats corresponents. La nit semblava molt bona i després d'haver vist les fotos que ja corren per internet esperava millor resultat. Cert que vaig posar un ocular de 10mm (Vixen LV 10) i aconseguia 200x, però no s'apreciaven detalls excesivament definits. Amb la Philips SPC900 el resultat tampoc va ser bo, i despres de tornar a fer una mica de visual vaig veure que no estava perfectament colimat. Ara ja tinc més feina!

Per acabar, dir que la humitat va ser tota l'estona d'un 40%, molt sec per aquesta zona, cosa que feia que les enrampades fossin continues fins al punt que aconseguia bloquejar la càmera! Cada pocs segons havia de tocar la porta d'alumini per a descarregar, i sempre sortia xispa! La temperatura també hi col·laborava: 0ºC.

Conslusions de la jornada:
 • Els GSO newton és una bona opció per a foto de cel profund, i dona imatges amb poca coma
 • El C8 necessita un repàs i colimació
 • Els darks amb el newton s'han de fer absolutament a les fosques, en tenir el mirall primari parcialment cobert entra llum i els resultats són nefastos
 • He de considerar adquirir un filtre tipus IDAS per a la contaminació lumínica

Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 4 de desembre de 2007

Imatge de M42, la nebulosa d'Orió

El dia 29 de novembre també vaig aprofitar per a fer unes quantes fotos a M42, la gran nebulosa d'orió. Em vaig trobar que les imatges de 2 minuts se saturaven massa i no quedaven tant bé com les de 1 minut, així que vaig fer 10 x 1 minut i 10 x 15 segons per obtenir detalls del nucli, tot a 800 ASA.

Promitjat amb Deep Sky Stacker i processat amb Pixinsight STD (retallat, DBE, histogrames, corves, correcció de color i reducció de soroll. La integració de les imatges del nucli amb la global ha estat fet amb Photoshop CS2.

Equip usat:
 • refractor triplet Apo de 90mm Ø f/6.6 amb reductor William Optics 0.8x Apo
 • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ASA
 • autoguiat:newton 200 f/4 i Philips SPC900 SC1
 • muntura Losmandy G11

Etiquetes de comentaris: , , ,

diumenge 2 de desembre de 2007

Nova foto del cometa 17P/Holmes

Tal i com he comentat anteriorment, el 29 d enovembre vaig aprofitar per fer algunes fotos al cometa després de dues setmanes sense veure'l. Cal dir que el processat ha estat fet amb el Pleiades Pixinsight STD, a diferència del LE que feia servir fins ara.

És el promig de 10 fotos de 2 minuts fetes amb un triplet APO de 90mm Ø f/6.6 amb reductor William Optics APO 0.8x sobre una Losmandy G11; promitjat amb Deep Sky Stacker i processat amb el PI STD (retallat, histogrames, HDR i ajust de color).

Espero que us agradi


Per a més fotos i altres detalls fes click aquí.

Etiquetes de comentaris: , ,

dissabte 1 de desembre de 2007

Nou equip: benvingut C8

Ha arribat un nou component al llistat de material, el successor del Intes MK66 (venut fa una setmana, gràcies Miguel). Des d'ahir ja tinc el Celestron C8, un schmidt cassegrain de 8" (203mm Ø f/10). Aquest tub anirà destinat a fotografia planetària i també com a tub portàtil gracies al seu tamany compacte i poc pes. L'equip està acompanyat amb un reductor de focal Baader Planetarium i un parasol.

Moltes gràcies Joaquin!

Etiquetes de comentaris: