Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dissabte 23 de febrer de 2008

Fotos de l'eclipsi publicades!

Una de les fotos que vaig fer durant l'eclipsi ha estat publicada als medis, per una banda ha aparegut al programa El temps migdia de TV3 (http://www.tv3.cat/ptv3/tv3Video.jsp?idint=275799). Aquí en teniu el fragment:





També ha aparegut publicada al blog de El temps de TV3: http://blogs.ccrtvi.com/eltemps.php?itemid=9610, moltes gràcies Mònica!

I a la premsa escrita també ha aparegut, el diari El Punt ha publicat la mateixa foto; per a veure l'edició digital poder fer click aquí: http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2749721. Per a veure l'edició impresa fes click aquí.


Eclipsi de lluna a El Punt

Etiquetes de comentaris: ,

dijous 21 de febrer de 2008

Més fotos de l'eclipsi

Just en redactar l'anterior missatge, la boira ha fet acte de presència, i la humitat ha deixat la òptica inutilitzable (de moment). Un cop donada la jornada per acabada, us adjunto 3 de les fotografies que m'han agradat més. En la primera (que és la última que vaig fer), es veu com la humitat fa que ja no es pugui apreciar una bona qualitat, tot i que es pot veure com la lluna es comença a destapar.

Murphy s'ha portat bé, ha estat un bon cel fins que l'eclipsi ha acabat. Que més podem demanar?

Etiquetes de comentaris: , ,

Eclipsi total de lluna

Totes les previsions donaven núvols, pluja, mal temps per a poder observar l'eclipsi total de lluna de la nit del 20 al 21 de febrer. Per sort, les previsions han estat equivocades i les condicions de cel són immillorables, el cel està destapat, transparent i quiet, amb una claredat increïble.

En aquesta ocasió, la fase de la totalitat de l'eclipsi ha començat a les 4:00 am hora d'aquí, i durarà fins 4:51 am. La lluna però seguirà parcialment tapada per l'ombra de la terra fins les 7:17. Curiosament, s'ha començat a tapar el cel quan estava escrivint aquest missatge des del mateix observatori, a les 4:51.


La lluna adquireix aquest color típic vermellós degut a la refracció per part de l'atmosfera de la terra de la llum provinent del sol. És com si totes les sortides i postes de sol de la terra es projectessin contra la lluna, donat-li aquest color ataronjat.


Aquí teniu una fotografia de l'eclipsi fa pocs minuts abans de publicar aquest comentari, a les 4:23 des de l'observatori Can Duran de Palamós. Està feta amb un telescopi triplet apocromàtic Baader Sopos de 90mm Ø f/6.6 i una càmera Canon EOS 300D a 100 ASA, una sola exposició de 15 segons sense cap processat ni filtres de cap mena.

Per més informació sobre l'eclipsi i altres fotografies us podeu dirigir a la web del USNO http://www.eclipse.org.uk/eclipse/1212008/. També ha estat possible veure'l en directe a http://www.serviastro.am.ub.es/cast/retransmisiones/index.php?data=20080221.

Etiquetes de comentaris: , ,

dissabte 16 de febrer de 2008

Conjunció Júpiter - Venus

El dia 1 de febrer es va produir una conjunció entre els planetes més brillants del cel, Venus i Júpiter. Es va poder veure just abans de sortir el sol... allà on no hi havia núvols és clar. Aquí n'hi havia, i no va ser fins el dia 7 que vaig poder fotografiar-los. El més brillant en la imatge és Venus.

Es tracta d'una sola foto amb la Canon EOS 300D i un teleobjectiu 28-300 Sigma a 41 f/5.6, 1 segon d'exposició a 100 ASA a les 7:27 am des de l'observatori Can Duran (Palamós).

Etiquetes de comentaris:

Observació pública als Àngels

Ahir 15 de febrer, uns quants membres de l'Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona (AAAGi) vam realitzar una sessió d'observació just al costat del Santuari dels Àngels. Dels membres de la AAAGi érem en Rafel Balaguer, Marc Heras, Josep Manel Sánchez, Albert Gascón, Lluís Donat i jo mateix. Estava prevista de 19:00 a 21:00 amb una excel·lent puntualitat, i una assistència d'unes 40 persones, tothom amb moltes ganes i bon ambient.

A l'hora d'observar, la lluna va ser la gran protagonista, havent passat el quart creixent, anit estava a un 68% de brillantor anul·lant quansevol objecte de cel profund, així que ens vam dedicar a observar la lluna, mart, saturn i de pasada repassar alguna constel·lació a ull nu, tot i que també es va intentar la nebulosa d'Orió (M42) i algun cúmul a Canis Major (M41, M46)

Finalment, a partir de les 20:45 la gent va començar a marxar (contents i amb fred, això si), i tal i com podeu veure en el vídeo següent, el bon ambient a l'Agrupació segueix com sempre!




La propera activitat es durà a terme al Pla de Martís (Banyoles) el dissabte 8 de març, i es tracta de la Marató Messier. Seguirem informant

Etiquetes de comentaris: , ,

dimecres 13 de febrer de 2008

Whirlpool galaxy, M 51

La primera fotografia plenament processada (es nota que falta pràctica!) de la passada setmana, es tracta de M51, la galàxia del remolí o whirlpool galaxy. És una galàxia molt bonica fins i tot en visual a la constel·lació de Canes Venatici, al nord.

La imatge va estar feta el dissabte 9 de febrer a les 00:00h aprox., amb una temperatura de 1ºC i 90% d'humitat. Les dades són les següents:

  • Observatori Can Durán (Palamós) - 09/02/2008
  • Teleskope Service GSO 200 f/4 + Baader MPCC coma corrector
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb refractor Scopos clone 90 f/6.6 i webcam SPC 900SC1 amb Guidemaster
  • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ISO.
  • 30 x 2' = 60 minuts d'exposició
  • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades Pixinsight LE


  • Aquesta fotografia a més la vull dedicar a una persona molt especial per mi, sense la qual no tindria forces per a poder fer fotografies com aquesta, si jo fos un pintor podria dir que és la meva musa. Cesca, va per tu

    Etiquetes de comentaris: , , , ,

    diumenge 10 de febrer de 2008

    Sessió astrofotogràfica: M 51, M104 i NGC 4038

    Una nova nit amb molta fred i humitat (1ºC i 90% d'humitat), que va començar amb un re-equilibrat de la muntura i una revisió a la posta en estació amb el EQalign 2. Tot correcte, i comença la jornada astrofotogràfica sobre les 00:00h.

    Comencem per M 51, la galàxia del molinet (Whirlpool galaxy), a Canes Venatici. Amb pocs segons ja s'aprecia la seva forma espiral, i amb imatges de 2 minuts a 800 ASA amb el newton GSO 200 f/4 ja n'hi havia prou per a captar molts detalls, vaig fer un total de 30 fotos.

    El pas següent va ser una altra galàxia a la que tenia ganes, M 104 la gaxàxia del barret (Sombrero galaxy) a Virgo. També 30 imatges de 2 minuts, però estava bastant més baixa a l'horitzó i no vaig repassar l'enfoc, així que la imatge no és gaire bona, a part que la galàxia en sí és molt petita.

    I per acabar (estem parlant de gairebé les 3 de la matinada) un objecte difícil i enigmàtic, les antenes NGC 4038 (Antennae) a Corvus. Són dues galàxies en col·lisió, també molt petites (tamany aparent més petit que M104, una mica més gran que la eskimo nebula) amb una forma realment rara, però que em va fer gràcia fotografiar, també amb imatges de 2 minuts. Per curiositat, a la part inferior dreta (la imatge és un retall) es veu un objecte estrany, es tracta de la nebulosa planetària NGC 4027 (o també Herschel H296-2), de magnitud 11.

    Simplement he estirat els histogrames, he pujat una mica la saturació de color i quatre retocs de corves, el processat és horrible però ara per ara no tinc temps a més, a veure si aquesta setmana m'hi poso seriosament i puc fer les 5 fotos que tinc endarrerides.

    Etiquetes de comentaris: , , , ,

    dissabte 9 de febrer de 2008

    Sessió de fotografia 6 - 7 febrer

    Durant tota la setmana el cel s'ha comportat realment molt bé, les nits han estat molt destapades (i fredes), i tot i que la feina ha apretat molt he pogut fer algunes fotografies que tenia pendents.

    Per una banda, la nit del 6 vaig decidir probar un objecte molt petit però al que tenia ganes, es tracta de NGC 2392, coneguda com la Nebulosa de l'esquimal (eskimo nebula) a Geminis, i les fotografies rebelen el que ja sabia: massa petit per la focal del telescopi (800mm, hauré de probar amb una barlow o amb el C8).

    La nit del 7 vaig optar per un altre cúmul (després de fer M34 i M41), i vaig pensar en dos cúmuls a Canis Major: M46 i M47. No cabien els dos al mateix camp, tot i que estan molt junts. Vaig optar per a fer imatges per separat i realitzar un mosaic (en preparació). Fixa't en que a M46 (a l'esquerre) s'aprecia una boleta blava a la seva part superior. Es tracta de la nebulosa planetària PLN 231 + 4.2, de magnitud 10.1.


    Els dos dies vaig tenir realment molts problemes amb l'autoguiat, realment no guiava, es veu que hi ha una opció que desactiva el guiat fins que es faci click a una altra opció, i vaig tardar molt en veure-ho, de fet fins a mitja sessió del dia 7 (per això en la foto de la eskimo les estrelles apareixen allargades). També hauré de repassar la posada en estació, perquè veig que ha de fer massa correccions!

    De moment les dues fotografies amb un pas previ al Photoshop, un simple retoc de nivells i saturació. La setmana que ve les fotos acabades i les dades complertes

    • Telescopi GSO newton 200 f/4
    • Càmera Canon EOS 350D a 400 ASA

    Etiquetes de comentaris: , , ,