Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dimarts 25 de març de 2008

Reformes acabades: columna ok!

Per fi ja tinc a punt l'observatori: la columna està acabada i tot muntat a sobre. Per a guanyar estabilitat he lligat els dos fragments de tub de formigó amb 4 nervis metàl·lics, no es mou gens ni mica. Finalment m'ha sorprès l'espai que he guanyat amb la columna, en breu posaré el trípode a la venta, crec que ja no el tornaré a fer servir!

El telescopi queda més alt, cal anar amb més cura en obrir i tancar però és més còmode observar.

Aquesta setmana acabaré d'instal·lar els aparells, cablejat i mobiliari, a veure si de cares al cap de setmana puc calibrar la muntura i deixar-ho a punt per la propera sessió astrofotogràfica. Un últim detall, he d'intentar tancar millor per evitar l'entrada de pols, poc a poc!

Etiquetes de comentaris:

diumenge 23 de març de 2008

Núvols i pluja

Ha estat un cap de setmana molt mogut, ahir tot el dia plovent, a la nit temperatures de 2ºC, i avui uns núvols que no inspiren confiança. Adjunto una foto panoràmica perquè us en feu a la idea, feta amb una Canon EOS 300D i un objectiu Sygma 28-300 @ 28 en automàtic.

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 22 de març de 2008

Astromartos 2008 (part 1)

Astromartos és una de les reunions d'aficionats a l'astronomia més importants d'Espanya. Està organitzada per l'Asociación Astronómica Hubble de Martos (Jaén). Podeu veure més informació a http://www.astromartos.com/. Adjunto una de les fotos de l'any passat que m'han passat aquesta setmana (gracias Procy!).

Per a l'edició 2008 ja hi ha data: 2 i 3 d'agost de 2008. Si tot va bé, no hi podré anar ja que el dia 1 hi ha eclipsi de sol i si els plans van com han d'anar estaré a Sibèria.

A veure com va la cosa!

Etiquetes de comentaris:

divendres 21 de març de 2008

Remodelació de l'observatori

Tal i com tenia pensat des de bon principi, la ubicació ideal de la muntura dins l'observatori seria una columna fixe (així evitem moviments accidentals del trípode i es guanya molt d'espai). Aprofitant les vacances de Setmana Santa he construït aquesta columna i a més he arreglat el terra, que inicialment era de formigó.

Per arreglar el terra simplement he posat una làmina de PVC (es coneix com a "sinta sol" i n'hi ha de molts models que imiten parquet, metall...) amb un forat evidentment per a deixar passar la columna.

A la hora de construir l'observatori, ja tenia pensat fer una columna, així que vaig deixar un tub de formigó amb fonaments independents que sortís del terra, només ha calgut posar un altra tub a sobre i emplenar-ho de formigó armat, una rosca mètric 12 que sortís i llestos! He aprofitat a més per aixecar una mica més la muntura (10cm) i guanyar comoditat a la hora de fer les observacions.

A que queda bé?

A veure si la setmana que ve acabo de muntar-ho tot de nou

Etiquetes de comentaris:

dijous 13 de març de 2008

Sessió d'observació Vedruna 13/03/08

Segona sessió d'observació de l'assignatura Astronomia pràctica (3r ESO). En aquesta ocasió, també a la platja de Castell, la jornada ha estat més profitosa. Molt poca humitat, de fet només alguna boira intermitent ha espatllat un cel molt transparent. Algun núvol baix ha començat a fer acte de presència en finalitzar la sessió.

La gran protagonista: la lluna. Encara no està en quart creixent però ens hi vèiem sense dificultat.

Hem aprofitat els primers minuts (mentre anaven arribant els alumnes) per a recordar les constel·lacions que no vam poder veure en la sessió de novembre: Orió, el Gos gran (amb Sirius), el Gos petit (amb Procyon), Lleó, la Ossa Major i fins i tot una mica es podia veure el Toro, tot i que amb la lluna allà mateix no era gens fàcil.

Amb el telescopi, de nou un Celestron C8 (200mm Ø f/10) hem començat la ruta:
 • La lluna: ha estat necessari un filtre, però tant amb l'ocular de 32 (Tal plossl, 62.5x), el de 20 (Televue plossl, 100x) i el de 10mm (Vixen LV, 200x) les imatges han estat molt bones, sobretot en el teminador.
 • Saturn: també amb els mateixos oculars, molt bones imatges, s'aprecien molts detalls a 200x, però per probar, hem posat la barlow de 2x aconseguint 400x i la imatge també ha aguantat de forma espectacular.

Després hem fet una volta per objectes de cel profund amb l'ocular de 32mm:

 • el cúmul obert M38
 • la nebulosa d'orió M42: molt difícil de veure, massa llum
 • la doble (triple) Alcor-Mízar a la Ossa Major
 • la galàxia M51: només visibles els nuclis, alguns alumnes no els han pogut veure
 • galàxia M65: més visible que M51, però sense detalls importants, si que s'ha aconseguit veure la forma.

Finalment hem tornat a Saturn per a probar altres combinacions. Evidentment, les imatges han estat millors ja que el telescopi està aclimatat i la visió acostumada a la foscor. Hem probat l'ocular Criterion de 16mm (125x) i el mateix amb una barlow de 2,4x (300x), ambdues imatges espectaculars! Per finalitzar una bajanada: ocular de 20mm i barlow Powermate 5x: 500x! Doncs tot i que enfocar ha estat gairebé impossible, la imatge resultant ha mostrat molts detalls i ha agradat!

Finalment, la lluna de nou, fent una passejada pel terminador veient cràters i alguna falla de superfície a 200x.

I per acabar, una proposta: fer una acampada? A l'estiu en parlarem!

Etiquetes de comentaris: ,

dimarts 11 de març de 2008

Sessió d'observació Vedruna 11/03/08

El dimarts 11 de març un grup d'alumnes de 3r d'ESO de l'Escola Vedruna de Palamós que cursen l'assignatura Astronomia pràctica han posat en pràctica els coneixements adquirits a classe. El lloc d'observació ha estat la platja de Castell, de 21:00 a 23:00h.

Tot i una bona temperatura, molta humitat atmosfèrica ha fet que els objectes de cel profund no hagin estat un bon objectiu. El telescopi usat ha estat un Celestron C8 amb muntura LXD75. Després d'un recordatori de constel·lacions (la Ossa Major, Orió, Leo) hem apuntat a la lluna per a posar en pràctica els càlculs d'augments. Hem probat a 62.5x (ocular Tal 32mm), 100x (ocular Televue 20mm) i a 200x (Vixen LV 10mm). La humitat ha restat molt contrast, però les imatges eren bastant bones.

El pas següent ha estat Saturn, i aquí ens hem recreat. Amb l'ocular Tal 32mm ja es veia un disc considerable, molt bon detall que s'ha conservat a 100x i 200x. Per a fer una bogeria, hem posat una barlow Intes 2.4x aconseguint 480x! Aquí l'enfoc ja ha estat impossible, però la imatge encara conservava certa definició.

Mart no està en perfectes condicions, de fet no s'ha vist cap detall apreciable a 200x.

Hem aprofitat per a alinear la muntura i aprofitant el GOTO hem observat els cúmuls M37, M41 i M46, mentre anàvem a M42 que només s'apreciava en visió lateral.

Una jornada entretinguda, profitosa, llàstima que hem perdut un llapis!

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 8 de març de 2008

NGC 4038 - Les antenes

O anomenades habitualment Antennae, són dues galàxies que interaccionen entre elles degut a la gravetat, això ha deformat les seves formes de tal manera que no conserven gairebé gens la seva forma típica espiral.

No és un objecte gaire atractiu fotogràficament amb aquesta focal, però em feia molta gràcia intentar-ho. Finalment he processat les fotos i ha costat moltíssim, l'enfoc no era excel·lent ni la nit la ideal, i hauria calgut molt més temps d'exposició (vaig fer 30 imatges de 2 minuts). Això si, he treballat molt les màscares d'estrelles i crec que he aconseguit un bon resultat a aplicat en noves fotografies.

A més, al racó dret vaig poder captar una nebulosa planetària, NGC 4027 (o també Herschel H296-2), de magnitud 11, no deixa de ser agraït.

 • Observatori de Can Duran (Palamós) - 09/02/2008
 • Teleskope Service GSO 200 f/4 + Baader MPCC coma corrector
 • Muntura Losmandy G11
 • Autoguiat amb refractor Scopos clone 90 f/6.6 i webcam SPC 900SC1 amb Guidemaster
 • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ISO.
 • 30 x 2' = 60 minuts d'exposició
 • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades Pixinsight LE

Etiquetes de comentaris: , , , ,

dimecres 5 de març de 2008

II Nit Internacional de l'Astronomia al carrer

Ja hi ha data comfirmada: 12 d'abril.

Com l'any passat, es torna a convocar la International Sidewalk Astronomy Night, que vindria a ser com la Nit Internacional de l'Astronomia al carrer. En comptes de fer que la gent vingui a veure'ns, es tracta de nosaltres anar a on hi ha la gent. El 2007 en Marc Heras i jo vam muntar dos telescopis a Palamós, a la zona coneguda com el mur (davant el pub El Castellet), comptant un total de 360 persones en 3 hores (2 persones cada minut!). A la gent li va agradar, de fet l'expressió més repetida va ser "ostia!" ("Oh my God" en la versió anglesa) en veure la lluna a través del LXD75 de'n Marc o Saturn a través del meu maksutov Intes MK66.

A veure si aquest any podem augmentar el nombre de representants per la geografia gironina i arribem a més gent!

Us deixo unes fotografies de l'any passat fetes per Cesca Figueras.

Etiquetes de comentaris: ,