Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dilluns 28 d’abril de 2008

Jornades d'Astrofotografia a les Planes de Son

Els dies 1-4 de maig se celebren a Les Planes de Son (Pallars Subirà, al costat d'Esterri d'Àneu) les jornades d'Astrotografia. És la primera vegada que he sabut que se celebren aquestes jornades, i un cop vist el programa, i tenint en compte que finalment no aniré a Rússia a veure l'eclipsi de l'1 d'agost, no he dubtat en apuntar-me (després d'un consens i unes dures negociacions amb la parella...). Teniu més informació a la web de Caixa Catalunya: http://obrasocial.caixacatalunya.es/osocial/idiomes/1/fitxers/mediambient/astrofi_cat.pdf.

Entre les xerrades n'hi ha algunes que per mi són d'especial interès com la de Mark Kidger, conegut astrometrista i col·laborador de la revista AstronomiA, la de Gabino Muriel sobre supercordes (a veure si així m'entero d'alguna cosa!) i la d'Enrique Herrero, que com m'ha comentat ha basat part de la seva xerrada amb material que tinc disponible a la meva web sobre el mode RAW en webcams.

Aprofitaré els cels del pirineu per a fer fotografia de gran camp, però sobretot havia pensat en endur-me'n l'apo Scopos de 90mm Ø f/6 i la muntura LXD75. A més, com que disposarem d'electricitat, intentaré fer autoguia amb aquesta muntura (encara no la havia posat a prova) a veure què tal es comporta.

Això si, si el cel ho permet evidentment (que les previsions diuen que no!)

Etiquetes de comentaris: , , ,

dimarts 22 d’abril de 2008

Nova secció a la web: Marató Messier

Una nova secció fotogràfica a la web: la Marató Messier. És un petit homenatge a l'astrònom Charles Messier (1730 - 1817) qui va confeccionar aquest catàleg de 110 objectes de cel profund que inclouen nebuloses, galàxies i cúmuls d'estrelles observables (i fotografiables) amb telescopis modestos.

Un cop fet aquest apartat m'he adonat que me'n falten molts per a fotografiar, a poc a poc n'aniré afegint i millorant els existents (almenys a intentar-ho!)

Per accedir-hi fes click aquí: Marató Messier

Etiquetes de comentaris:

dilluns 21 d’abril de 2008

Una nova foto d'observació

En aquesta ocasió ha estat en Marc Heras, company d'Agrupació (http://www.astrogirona.com/) que va fer aquesta foto el passat divendres a la reunió - observació.

Al centre el telescopi LXD75 d'en Carles Corney; darrera il·luminat per l'ordinador i amb el parasol verd, el Nextar 8i d'en Rafa Balaguer; una mica més a la dreta, el TOA d'en Manel Contreras (el que està davant del tub és l'Albert Gascon); més a la dreta el meu C8 amb muntura LXD75, i finalment a la dreta en Jordi Sesé amb el seu Lightbridge de 12", un tragallum!

Marc, la he passada per Photoshop CS2 i Noiseware ;-)

Etiquetes de comentaris: ,

divendres 18 d’abril de 2008

Primera llum CCD Orion Starshoot II

Gràcies al company de la AAAGi (www.astrogirona.com) Josep Mª Petit he pogut probar una càmera CCD, la Orion Starshoot II, una CCD de xip petit en color. La intenció és usar-la per aconseguir el codi d'observatori MPC; podria fer-ho amb la Canon EOS, però amb aquestes càmeres CCD és més fàcil obtenir certes dades i a part són específiques per astronomia. Les seves dades són les següents:

StarShoot Deep-Space CCD Color Imager Specifications
CCD SensorSony® ExView HAD™ ICX259AK Color
CCD Sensor size1/3"
Pixel array752 x 582 (437,664 total)
No. exposures for full-color image1
Exposure range.002 sec to 9.3 hrs
A/D conversion16 bit
Thermoelectric cooling (TEC)Yes
Gain controlr+10db
IR filterYes
Oversampling (increases S/N)2x
Autoguider capabilityYes
USB connectionr2.0 high speed


Per a probar-la vaig decidir fer una fotografia al cúmul globular M3 a Canes Venatici. La càmera té un camp visual molt molt petit, i fins i tot amb el Apo de 90 (666mm de focal) costava de trobar. Justament aquella nit els encoders no van funcionar i havia de buscar "a pèl". Tot i que la càmera és en color, vaig fer les fotos en mode RAW per a guanyar sensibilitat. Ara, la matriu de Bayer es fa visible clarament, per això li he aplicat una reducció de soroll.
  • Observatori Can Duran, Palamós. 15/04/2008
  • Telescopi Baader Scopos clone APO 90 f/6.6
  • Càmera Orion Starshoot II
  • Muntura Losmandy G11 sense autoguiat
  • 30 imatges de 30 segons, apilat amb DSS i processat amb Pixinsight, reducció de soroll amb Noiseware

Etiquetes de comentaris: , , ,

diumenge 13 d’abril de 2008

II Sidewalk astronomy night

O dit d'altra manera, el que hauria pogut ser i no ha estat!

Aquesta nit esta aprevist muntar dos telescopis al passeig de Palamós dintre la International Sidewalk Astronomy Night. Desgraciadament, els núvols i la pluja han fet que almenys l'expedició que havia de fer juntament amb en Marc Heras hagi estat anulada (a hores d'ara encara plou). L'any passat es va celebrar el maig, i la presència de turistes i un temps molt agradable van fer que fos un èxit.

Repetirem d'aquí un mes, a veure si tenim més sort!

Etiquetes de comentaris: ,

dimarts 8 d’abril de 2008

Una altra foto publicada

La revista AstronomiA ha publicat al seu número d'abril una de les fotos que vaig fer per l'eclipsi de lluna del passat 21 de febrer. A més també han publicat una succesió de fotos que va fer en Rafel Balaguer. No cal dir que estic molt content! Felicitats Rafa!

Etiquetes de comentaris: , ,

dilluns 7 d’abril de 2008

Observació AAAGi 04/04/08


El divendres dia 4 d'abril va tenir lloc la reunió de socis de l'Agrupació (http://www.astrogirona.com/) al Mas Roig de Llagostera, a les 22:00h.

El que havia de ser una reunió per a parlar de temes actuals es va convertir en una de les més profitoses sessions d'observació que s'ha celebrat a l'Agrupació dels últims anys. Un molt bon cel, poca humitat i una temperatura agradable sumat a un total de 6 telescopis ben diversos van ocasionar que es parlés dels temes de la reunió només els últims 15 minuts, ja avançada la nit i quan la majoria ja s'havien donat per satisfets visualment. En total 13 persones i 6 telescopis: 2 Schmidt Cassegrain (el Nextar 8 d'en Rafel Balaguer i el meu C8 amb la muntura Meade LXD75); els newtons LXD75 6" de Carles Corney i el Sky Watcher també 6" d'en Josep Manel Ballarín; l'espectacular Lightbridge de 12" d'en Jordi Sesé i l'impressionant Takahashi TOA de 130 mm d'en Manel Contreras (tot i els problemes tècnics amb la muntura).

Els objectes observats van ser de tot tipus, i amb la majoria es van poder comparar resultats diferents amb equips diferents. Vam començar per Saturn, i en una nit com la del divendres es va poder treure-hi suc, perfectament nítid amb la majoria d'equips, però cal esmentar la definició, nitidesa i contrast del TOA 130 (sense pujar molt d'augments ja que no teníem seguiment) i la qualitat de la col·lecció d'oculars Clavé també d'en Manel, semblava que Saturn estigués dibuixat amb pluma! Per part meva fins i tot amb oculars mig i grans (25 i 32mm, 80x i 62.5x respectivament) es veia una definició molt bona, i a 200x amb el Eudiascopic de 10mm es podien apreciar multitud de detalls atmosfèrics.

En aquest punt alguns fins i tot vam aprofitar per intercanviar material i fer una mica de compra-venta d'oculars i accessoris, de fet vam provar amb Saturn la barlow Intes micro 2,4x al newton d'en Carles, li va agradar tant que va comprar la seva a en Manel allà mateix! Per la meva part vaig fer-me amb un ocular 42mm de focal 2" de gran camp, que vaig provar amb cúmuls oberts amb resultats sorprenents (47x), tot i que amb el 2" va ser incòmode, ja que en Manel no portava el prisma i li vaig deixar el meu.

El pas següent ja va ser un atac i gol a cel profund després dels cúmuls oberts, com M35 a Geminis i M38 a Àuriga i seguint comparant material, oculars bàsicament. D'altres ja van començar per galàxies, com en Jordi amb M82 a la Ossa Major, una galàxia que ocupava tot el camp visual, mai la havia vista tan gran, tot i que un pèl desenfocada per la falta de colimació. Si en Saturn el més destacat va ser el TOA, en cel profund es va endur la victòria el Lighbridge d'en Jordi amb les seves 12" (30cm) de diàmetre. Jo ho veia molt bé en el meu, però 4 polsades de més de diàmetre es noten i molt! I ja tots ens vam endinsar amb galàxies: primer el triplet de Leo (M65, M66 i NGC 3628) que vaig aconseguir trobar a ull i a la primera amb el TOA, és fàcil de localitzar ja que queda equidistant entre dues estrelles brillants a Leo, el cúmul de galàxies al nord de la cua de de Leo (entre elles M 58 i M 59), la galàxia Sombrero M104 a Corvus, M108 també a la ossa major..... Per acabar la sessió d'observació, un repàs a algun cúmul globular, com M3, que amb els SC es veia realment bé, però de nou el lightbridge mostrava moltíssimes estrelles tot i tenir una petita descolimació, i la nebulosa de la òliva M97. Amb aquest objecte vaig usar el filtre nebular, i realment guanyava moltíssim, ja que sense ell a penes es notava i amb el filtre el fons de cel quedava gairebé negre, un bon filtre per aquesta classe de nebuloses. Cap a la 1:00 vam donar la jornada per acabada tot repassant 4 detalls que de fet havien de ser la reunió.

Un cop més, ha quedat demostrat que si planeges una sessió d'observació ho has de fer a última hora, i a més organitzar-la com a reunió, en altre cas segur que el cel hauria estat tapat!

Adjunto algunes fotos fetes durant el muntatge dels telescopis:


En Manel Contreras amb el TOA 130 i la G11


En Rafel Balaguer amb el Nextar 8i


En Jordi Sesé amb el Lightbridge 12"


Josep Manel Ballarín amb el newton Sky Watcher 150


Carles Corney amb el LXD75 newton 6"


Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 1 d’abril de 2008

Mini-observació 01/04/08

Després de les obres em calia una nit per a poder calibrar i posar en estació la muntura, i avui ha estat una oportunitat. Dic oportunitat perquè ha fet molt vent durant tot el dia, i a la nit ha afluixat, no tot, però bastant.


La sorpresa ha estat un bòlid impressionant a les 22:10 aprox. que ha travessat el cel nord per la cua de la Ossa Major, us adjunto el gràfic.

De fet, a part del bòlid, només he aprofitat per a posar en estació, estic cansat i encara fa vent, que molesta!

A veure si aquest divendres puc fer alguna cosa més a la reunió de l'Agrupació.

Etiquetes de comentaris: