Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dimarts 20 de maig de 2008

Foto d'un halo solar

Avui al matí i migdia s'ha pogut veure un halo solar complert des de Palamós. El fenomen es produeix per la refracció i reflexió de la llum per les partícules de gel d'aigua en suspensió a les capes altes de núvols. Aquest fenòmen també es pot produir a la lluna.

Donades les circumstàncies, l'he pogut veure per casualitat a la vigilància del pati, mirant cap a munt de casualitat. Amb ulleres fosques es veu molt bé, mentre que a ull nu a penes es nota. A la hora de fer-ne la foto, senzill: poso les ulleres de sol davant l'òptica i llestos!

La primera imatge és una presa senzilla, mentres que la segona són dues imatges ajuntades amb Photoshop (en els dos casos, un lleuger retoc de contrast fa més visible el fenomen).

Etiquetes de comentaris: ,

dijous 15 de maig de 2008

Sessió d'observació Vedruna 13/05/08

L'últim torn d'observacions d'aquest any ha estat plena de complicacions logístiques, ja que era una jornada programada per la setmana passada i el mal temps ha fet que no es pugués realitzar diversos dies, fins ahir. Finalment una nit relativament bona va fer que la convocatòria fos massiva, encara que havien de ser 7 finalment 11 dels 18alumnes van venir, cal aprofitar les oportunitats!

La sessió va començar a les 21:30, tot i que encara era una mica clar va servir per a dur a terme una reivindicació de les jornades anteriors: un pica pica previ a aquestes hores sempre senta bé. Cal agraïr als alumnes (i als pares) la seva voluntat i generositat amb patates de diversos tipus, galetes i begudes que van ajudar a amenitzar l'inici de l'activitat.

El material usat va ser un refractor acromàtic Zeiss de 80mm de diàmetre f/6.25 (500mm de focal) amb muntura Meade LXD75 computeritzada. La jornada bàsicament tenia l'objectiu d'observar a través d'un altre tipus de telescopi i usar-lo en astrofotografia amb la càmera CCD Orion Starshoot II.

El primer objecte a observar va ser la lluna on va caldre filtre amb l'ocular de 32 i 16 mm degut a la seva lluentor (fase superior al 50%). Un cop comprovada la qualitat del Zeiss vam optar a anar a màxim augment, per arribar als 160x vam provar la combinació ocular 7,5 + barlow de 2,4x. Els detalls es veien molt clars, va ser fàcil enfocar i no s'aprecia cap distorsió ni aberració (a part de la turbulència atmosfèrica). Hauriem pogut intentar més augment, però no hi havia cap combinació d'oculars i barlow que fos aconsellable.

A continuació vam passar a saturn a 160x directament. Una visió molt detallada i definida pels 80mm, però si comparem la imatge amb la del C8 de l'altra edició evidentment era molt més fosca.

En aquest punt vam optar per a connectar la càmera Orion Starshoot II i intentar fer alguna astrofotografia. En aquest cas vam posar la muntura en estació amb el GOTO, cam calibrar l'enfoc amb Vega i vam intentar fotografiar M13, el gran cúmul d'Hèrcules. Degut a que ja era tard vam optar per fer poques preses, i la que adjunto és una única imatge de 60 segons.

A continuació vam anar a per alguna galàxia, el triplet de leo semblava interessant de mostrar però està molt a prop de la lluna i la humitat havia augmentat moltissim, a penes vam poder fer una sola presa i de baixa qualitat. La imatge està centrada a M65, es veu M66 i la tercera del triplet no entra a la imatge.

La jornada es va donar per acabada cap a les 22:15h, ara queda la segona i definitiva del curs. Agraïr als pares (i als alumnes) el pica-pica i l'interès mostrat durant tota l'activitat.

Etiquetes de comentaris: , , ,

dilluns 12 de maig de 2008

V trobada d'agrupacions astronòmiques de Girona

La 5a trobada d'agrupacions astronòmiques de Girona va ser un èxit.

El dissabte 10 de maig es va dur a terme al Casal Marià d'Olot la 5a trobada d'agrupacions astronòmiques de Girona. Com en cada edició van participar l'Agrupació Astronòmica de la Garrotxa (AAG, com amfitrions), l'Agrupació Astronòmica de Banyoles (AAB), la Societat Astronòmica de Figueres (SAF) i l'Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona (AAAGi). De la nostra entitat van ser 8 els assistents: Josep Manel Sánchez, Anna Mª Castro, Rafel Balaguer, Marc Heras, Carles Corney, Albert Gascón, Xavier Vilalta i jo mateix.

La jornada va donar el tret de sortida amb la presentació de l'acte a càrrec del president de la AAG iniciant el torn de xerrades. La primera va ser "Història dels rellotges de sol" a càrrec de Francesc Clarà (AAG) acompanyat d'una col•lecció fabulosa de rellotges de sol de fabricació pròpia. La segona xerrada va anar a càrrec del company de la AAB Gerard Gómez: "L'Astrolabi, un regle de càlcul versàtil" on ens va ensenyar el funcionament i resultats que ens pot oferir aquest espectacular instrument.

Un petit descans acompanyat amb coca i sucs ens va conduir a la segona part de les xerrades. La primera d'elles a càrrec del nostre company Rafel Balaguer: "Astronomia celtibèrica?" (si, amb signe de pregunta) on ens va exposar les interpretacions d'una placa trobada a principis de 2008 a la ciutat de Numància (actual Soria) on es veuen representades diverses estrelles i/o planetes que s'hi poden veure representades tot fent un breu repàs d'història celta i íber que no va deixar indiferent a ningú. El torn de la SAF va anar a càrrec del conegut Pere Horts i el seu informe "anual" (de nou) de la campanya contra la contaminació lumínica, i Juan Carles Casado on ens va mostrar les seves fotografies i va fer un repàs en les campanyes en les que ha participat. Per finalitzar, la AAG va presentar molt breument el seu radiotelescopi oferint-lo a les diverses entitats per a experimentar en el camp de la radioastronomia.

Gairebé a les 22:00h ens vam desplaçar (sota una pluja insistent) al restaurant La Deu a Olot mateix on els aproximadament 35 assistents vam gaudir d'un bon sopar i d'unes tertúlies del més variat i amb el bon rotllo característic d'aquestes activitats.

Cap a les 00:00h vam començar a abandonar el restaurant. Primerament estava previst anar a l'observatori de Batet de la Serra on els amfitrions tenen la seva seu, però el mal temps va minvar les ganes de la majoria i vam donar la jornada per finalitzada.

Teniu la crònica i les fotos de la jornada a la web de la AAAGi:
http://www.astrogirona.com/content/fotografies-de-socis-de-la-aaagi?q=image/tid/48

Etiquetes de comentaris: ,

dimarts 6 de maig de 2008

Més imatges Orion Starshoot II: M13

El dia després de la tornada de les Planes de Son vaig decidir muntar el que m'havia endut i tornar a deixar l'observatori a punt. A més, sabia que no tenia la muntura en estació i vaig aprofitar. Després d'uns problemes amb el EQalign (no deixa tenir instal·lades les versions 1 i 2 simultàniament al mateix ordinador) vaig aconseguir deixar-la en bones condicions. Hauria pogut plegar aquí, però el "mono" era massa gran i vaig intentar fer alguna astrofotografia.

Primer vaig aprofitar que tenia posada la webcam SPC900 modificada SC1 al newton 200 f/4 per a fer un startest a una estrella brillant (crec recordar que era Vega) i vaig aconseguir això:

Crec que està bastant ben colimat, les anelles de difracció són bastant concèntriques. El que ja no m'agrada tant és que es nota massa l'enfocador i l'aranya, no sé si és normal en aquest tipus de tub, però en quant a la posició del mirall primari ja no me queixo.
Després vaig decidir anar a fotografiar M13, el gran cúmul d'Hèrcules, que ja guanyava alçada juntament amb algunes constel·lacions típiques d'estiu con el cigne, escorpí i sagitari. Aquí van començar els problemes. Hauria pogut fer servir la Canon EOS 350D, però tenir una CCD és una temptació molt gran, ja que tenen mola més sensibilitat que una DSLR con la Canon tot i tenir un xip molt més petit (les fotos són més petites). Però amb la CCD vaig trobar 2 grans problemes: per una banda no aconseguia que funcionés a l'ordinador de l'observatori, però si anava al portàtil (actualment solucionat, fallaven els USB de l'ordinador), i l'altra problema és que no aconseguia enfocar de cap manera amb un teleobjectiu directament a la càmera, cosa que me va fer perdre gairebé 2 hores.
Finalment, havent entrenat els encoders de la muntura, apuntat i enfocat vaig fer 10 imatges de 2 minuts al cúmul. A posteriori els he apilat tant amb Maxim DL com amb Deep Sky Stacker, però el Maxim me donava problemes de doble imatge (no les alineava perfectament i algunes estrelles apareixien repetides). El resum de dades és el següent:
  • Observatori Can Duran, Palamós. 02/05/2008
  • Telescopi Baader Scopos clone APO 90 f/6.6
  • Càmera Orion Starshoot II
  • Muntura Losmandy G11 sense autoguiat
  • 10 imatges de 120 segons, apilat amb DSS i processat amb Pixinsight (nivells, deconvolució (reducció del tamany de les estrelles), curves i reducció de soroll)


http://astrosurf.com/pruneda/img-astro/m013

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

diumenge 4 de maig de 2008

(breu) Crònica de les Planes de Son

La jornada a les Planes de Son del 1 al 4 de maig va distar bastant del previst. De fet són unes jornades pensades per gent que també es queda a les mateixes instal·lacions (a 10 minuts d'Esterri d'Àneu en cotxe), sobretot pel tema material i telescopis, ja que no es pot accedir amb cotxe fins l'esplanada, i a la nit a les fosques i sense cap llum és molt complicat per allà, i tot era pujada i a més ferm irregular. Això si, el telescopi de l'observatori (el qual era difícil d'arribar ja que no estava ni asfaltat ni res...) impressiona molt! Un Meade LX200 de 16" (40 cm Ø), un William Optics Megrez de 110 i una càmera SBIG són equip que dóna molt de si, llàstima que no hi hagués un ordinador instal·lat i vam haver de fer servir portàtils de la gent per a fer servir la càmera i el telescopi.


De totes maneres el cel era molt bo (potser no excel·lent comparat amb Àger, però impressiona) i entre els assistents molt bon rotllo. També va servir per a retrobar vells coneguts (Ramon Naves, Montse Campàs, Jose Muñoz...) i conèixer gent que encara no havia tingut el plaer de conèixer, com en Gustavo (gusgus al foro hubble) i en Kike de Lleida & co., a qui envio una forta abraçada! (records al company Àngel i al seu Takahashi TSA)


El dia 1 tot això va ser el que va donar de si, a part d' un viatge més que pesat per la N260 de la Seu d'Urgell fins a Sort i la visita per les instal·lacions, molt ben adaptades al medi i sostenibles. La pensió Agustí va ser una sorpresa agradable, realment neta, amigable i amb molt bon menjar, per a repetir. Està situada al centre d'Esterri, a la plaça de l'església, amb aparcament a prop i fàcil de trobar.

El dia 2 ja va ser diferent, no em vaig trobar bé i vaig preferir reposar, i a posteriori tornar cap a casa, que el pont no és tant llarg per no aprofitar-lo. Això si, la tornada pausada i tranquil·la, en aquest cas vaig decidir optar per la Collada de Tosses, que tothom me'n ha parlat malament, però no cansa tant. El tram Ripoll-Olot si que és insuportable, de cares a la propera insistiré pel túnel del Cadí. De totes maneres al vespre següent, ja a casa vaig tenir forces per a provar una mica més la Orion Starshoot II al cúmul M13 d'Hèrcules, ara toca processar-les.


Per una altra edició serà unes jornades per a tenir en compte. Ara la propera toca a Olot el 10, la trobada d'agrupacions astronòmiques. A veure què tal!

Etiquetes de comentaris: ,