Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dijous 31 de juliol de 2008

Astromartos 08: de Palamós a Graja de Iniesta

Primer tram de viatge, amb parada prevista a mig camí. Després d’una parada prèvia a la benzinera i al Lidl a carregar queviures comencem el viatge. Només de començar ens trobem un accident a la C31 a l’alçada de Platja d’Aro, feia poc que havia passat ja que el vehicle encara treia fum del tub d’escapament i només s’havien parat 4 cotxes. Era una camioneta enfilada i completament bolcada al marge. Un cop a l’autopista encara no han passat 20 minuts i ens trobem una escala de fusta al mig del carril!! Una furgoneta l’ha perduda, sort que es veu a temps per esquivar-la i ja la anaven a recollir. I per acabar la primera part del viatge encara ens trobem un camió al que li ha explotat una roda i n’hi havia mitja tirada per la carretera...

Per sort, un cop arribat al tram de València, una parada tècnica d’uns minutets per reposar i fer el pas obligat als serveis i a pagar religiosament l‘últim peatge (20,10€ de cop), uns quants quilòmetres més d’autopista per agafar la A3, una autovia que ja la voldria a Catalunya! Més quilòmetres i per fi arribem a la sortida que ens porta a l’Hostal Pepe 1. Només d’arribar i veure que l’aparcament estava escrit com a “PARKIN” pensem que la cosa ja promet... i més quan ens diuen que la reserva no està feta! Només queden habitacions sense bany. Per sort a l’Hostal Pepe 2 si que n’hi ha i només està a 300 metres.

Situats, sopats i a fer una visita tècnica al cel de la zona. Quina preciositat, la ossa menor es veia complerta, la via làctia creuant el cel, un sagitari esplèndid i un cigne que a penes es podria distingir de la quantitat d’estels que la composen. La temptació de fotografia no s’ha fet esperar. En Marc amb la seva Nikon D70s i el trípode per una banda, i jo amb la Canon EOS 300D i la mini muntura equatorial motoritzada per l’altra no hem parat de disparar a totes les zones del cel esmentades, i més animalades que se’ns han acudit. Però no gastarem les energies la primera nit! A la 1 hem plegat i demà hi tornarem, almenys a fer els 500 quilòmetres que ens queden fins a Martos.

Etiquetes de comentaris: , ,

Camí a Astromartos 08

Avui emprenc un petit viatget que fa mesos que estic planejant, de fet inclús abans que els mateixos organitzadors possesin data. Es tracta d'Astromartos (http://www.astromartos.com/), una de les trobades d'aficionats a l'astronomia més important d'Espanya. L'any passat ja hi vaig anar i els bons records i el bon rotllo van deixar marca! Podeu veure les fotos de l'edició 2007 al meu espai, apartat Astromartos 07.

Però aquest any ho farem diferent, juntament amb el company de l'Agrupació Marc Heras ens endinsarem a recórrer la península en cotxe. Aquest és el pla de viatge:
  • dijous 31 juliol: Palamós - Minglanilla (Conca) parada tècnica
  • divendres 1 agost: Minglanilla - Martos (Jaén)
  • dissabte 2 agost: Astromartos
  • diumenge 3 agost: Astromartos - Conca
  • dilluns 4 agost: Conca - Casp (Saragossa)
  • dimarts 5 agost: Casp - Àger (Lleida)
  • dimecres 6 agost: Àger - Palamós
I què farem aquests dies? Bona pregunta! Improvitzar! Intentaré anar posant fotos de cada dia (espero trobar espais wifi), però un àlbum complert a la tornada no me'n salva ningú
Així que a passar calor! I bon viatge (espero)
Per cert, n'hi ha que us trobaré a faltar ;-)

Etiquetes de comentaris:

dilluns 28 de juliol de 2008

Observació entre amics 25/07/08

El divendres 25 de juliol vaig organitzar una trobada - sessió d'obseravció al meu mas pels meus companys d'agrupació (i tothom que vulgués), i la veritat va estar molt bé, vam anar 7 i vam xerrar moltíssim sobetot jeje i a més disposàvem d'un material molt digne! Entre SC de 10" de'n Josep Manel Sànchez i la Anna Mª Castro, el Takahashi TOA 130 de'n Manel Contreras, el Takahashi Mewlon 210 de'n J.M. Petit... a part de l'inestimable LXD75 de'n Carles Corney i la presència també de'n Marc Heras, llàstima que els núvols anaven i venien cada dos per tres, i al final a la 1:00 ja gairebé no quedava ningú (excepte jo, que visc allà).

Ens vam dedicar sobretot a Júpiter i vam comparar material, llàstima que el Mewlon estava una mica descolimat, però el TOA és genial! A més amb un ocular Abbe Zeiss de 4mm... una delícia! Després ens vam dedicar a remenar amb càmeres i telescopis, primer una Philips SPC amb el LXD75 (les primeres astrofotos de'n Carles, felicitats!), després vam anar a fons, la Luna 4 amb el Mewlon, però el millor va ser amb el TOA de nou, el filtre IR i la Powermate de 2,5x primer i de 5x després, quina passada! Jo mentres a l'observatori anava fent proves amb la CCD Orion Starshoot 2, vaig enxampar el meu primer asteroide, magnitud 14 amb el APO de 90, no està mal jejeje ja explicaré més de l'assumpte, però em va fer gràcia que vaig apuntar un moment a Sagita i vaig intentar buscar M27, la nebulosa Dumbbell, però a la que miro la CCD a la primera veig un cúmul (¿?) doncs resulta que era M71 que està per allà. Doncs ja que hi érem vaig aprofitar per a fer-li unes quantes fotos.

Volia posar-vos algunes de les fotos abans de marxar a Astromartos, però m'ha estat impossible. QUan torni us prometo penjar algunes de júpiter i alguna altra sorpresa.

Etiquetes de comentaris: , , ,

divendres 11 de juliol de 2008

M 52 i NGC 7635 Nebulosa de la bombolla

Una altra foto "remake". És la zona de M52 on hi ha la nebulosa de la bombolla a la constel·lació de Cassiopeia.

M52 és un cúmul obert, no té gaire més de si, però molt a prop hi ha la nebulosa d'emissió de la bombolla. Tot i que hauria estat millor tirar amb més focal, no es pot negar que la forma ha aparegut bé. És una de les exposicions més llargues de les que he fet, fins a un total de 85 minuts en 17 exposicions de 5 minuts. Les dades:



  • Observatori Can Duran, Palamós - 06/07/2008
  • Telescopi GSO 200mmØ f/4 + Baader MPCC coma corrector
  • Filtre IDAS LPS
  • Muntura Losmandy G11 autoguiada
  • Canon EOS 350D a 800ISO
  • Exposicions: 17 x 300 " = 85 minuts
  • DSLR focus, DSS, Pixinsight STD

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

dimecres 2 de juliol de 2008

M 17 Nebulosa Omega

M 17, coneguda com la nebulosa Omega o també la nebulosa Swan és una zona de formació estelar a la constel·lació de Sagitari. Un objecte amb una forma relativament estranya, almenys per mi. No la habia fotografiada mai, tot i estar en una zona molt rica en nebuloses i cúmuls, a prop del centre de la via làctea.

És una de les altres fotos que vaig fer el passat dissabte, realment una nit profitosa. Les dades:

  • Observatori Can Duran, Palamós. 29/06/2008
  • Telescopi newton Teleskope Service GSO 200mmØ f/4
  • 11 x 4' = 44 minuts d'exposició
  • Canon EOS 350D sense filtre IR + Baader MPCC coma corrector
  • Filtre IDAS LPS
  • Muntura Losmandy G11 autoguiada amb Scopos APO 90 f/6.6 i CCD Orion Starshoot II
  • Capturat amb DSLR focus, apilat amb DeepSpyStacker, procesat amb Pixinsight STD, reducció de soroll amb Noiseware Community Edition


Etiquetes de comentaris: , , , , ,