Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dissabte 11 d’octubre de 2008

M 31 La gran galàxia d'Andròmeda

Un altre processat (una mica accidentat) de les primeres imatges fetes amb el dúo FSQ - Starshoot pro. Segueixo sense autoguiat, així que em vaig dedicar a fer preses de la màxima durada que me permetia la muntura, que van ser 2 minuts.

Tal i com està explicat aquí, la jornada va donar molt de si en quant a inconvenients, espero poder solucionar-ho aviat, però parlem de la foto.

He canviat de monitor, per tant les imatges poden variar en quant a contrast o brillantor. En el meu la veig relativament bé (jeje), però falta exposicions més llargues. Bàsicament he remenat histogrames i el color, que m'ha donat moltes dificultats perquè la Starshoot dóna un gradient verd de fons que no sé d'on surt; una mica de unsharp mask i reducció de soroll. Bàsic però m'ha ocupat tot el matí! Les dades:
 • Observatori Can Duran, Palamós - 06/10/2008
 • Takahashi FSQ
 • Filtre IDAS LPS
 • Losmandy G11 sense autoguiar
 • Orion Starshoot Pro - 15 x 60" = 15 minuts
 • Maxim DL Essentials, DSS, Pixinsight STD

Etiquetes de comentaris: , , , ,

VII Mostra d'entitats a Palafrugell

El proper diumenge 19 d'octubre al matí es durà a terme la VII mostra d'entitats de Palafrugell a la plaça de Can Mario. Es tracta d'una jornada on les entitats es donen a conèixer, mostren les activitats que han dut a terme al llarg de l'any i intenten captar nous socis.
L'Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona hi participarà per a tercer any. Com en les anteriors edicions, disposarem d'un stand i de dos telescopis per a poder fer obsevacions. Degut a la baixa activitat solar, un dels telescopis intentarà veure protuberàncies solars (d'aquestes si que gairebé sempre n'hi han) i l'altra (segurament el meu) apuntarà al planeta Venus, que si que serà visible sempre i quan els núvols ho permetin.
Tots hi esteu convidats, us hi esperem.

Etiquetes de comentaris: ,

dijous 9 d’octubre de 2008

Doble cúmul de Perseu NGC 869 - 884

Aquesta és la primera presa amb el dúo FSQ - Starshoot pro. No és una figura espectacular en foto, però en visual és de les que m'agrada més. El que destaca més és que tot i ser una foto poc processada i senzilla, les estrelles tenen una mida que amb el newton no podia conseguir; la puntualitat és molt bona, tot i que encara puc afinar més l'enfoc. També el camp pla a tota la imatge (no està retallada, només reduïda) fa que es pugui aprofitar absolutament tot sense por de trobar coma o alguna aberració.

Donarà molts bons fruits, espero!

 • Observatori Can Duran, Palamós - 06/10/2008
 • Takahashi FSQ
 • Filtre IDAS LPS
 • Losmandy G11 sense autoguiar
 • Orion Starshoot Pro - 15 x 60" = 15 minuts
 • Maxim DL Essentials, DSS, Pixinsight STD

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

dimarts 7 d’octubre de 2008

Sessió d'astrofotografia 7/10/08

Dues nits seguides amb bon cel, evidentment (gràcies a la llei de Murphy) sense el tub d'autoguia. Ja imagino que quan m'arribi les nits ja no seran bones! Aquesta nit no ha estat tant bona com l'anterior, més calor (~18ºC) i més humitat, condicions estranyes per octubre, però suficuents per a fer alguna prova més.

Després d'un inici estrany, on no trobava absolutament res, vaig decidir anar a per quelcom fàcil, M31, la galàxia d'andròmeda. Com que me cal recalibrar la G11 i no tinc autoguia no he passat de 2 minuts d'exposició, això si, acumulat una hora amb 32 imatges i la CCD Orion Starshoot pro. Només és una primera aproximació, me cal passar-hi més estona a veure què puc treure, però de moment ja trec conclusions:
 • el FSQ té un camp completament pla i zero cromatisme
 • la seva focal me permet fer preses de 2 minuts sense problema, alguna de 3
 • la CCD gasta molta bateria, la que tinc em dura aproximadament 2h

I aquí la imatge. Aviat (espero) un millor processat amb més exposició

32 x 2', apliat amb DSS i processat inicial amb Pixinsight STD

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

dilluns 6 d’octubre de 2008

Welcome Mr. Q

No estic parlant de la pel·lícula John Q, sino d'una adquisició que es mereix presentació pròpia. Fa unes setmanes va ser la CCD, i ara el tub. No un tub, EL tub. Es tracta del conegudíssim FSQ de Takahashi.


És del 2004, quan encara es feien de fluorita (material actualment prohibit pel greu procés contaminant necessari per a fabricar-lo). Tot i ser "simplement" un telescopi de 106mm de diàmetre i 530 de focal, és un telescopi específic per a astrofotografia per disseny.

Està compost per 2 grups de 2 lents disseny Petzval que aporta un camp completament pla (i t'estalvies el corrector) a més de, gràcies a la fluorita, tenir zero cromatisme a diferència d'altres telescopis com el Vixen 120S o el 120NA.


Estèticament també sorprèn. Molt fi, acurat en el mínim detall. Sorprèn l'enfocador de 4" (tot i ser de cremallera, millor quer molts Crayford que he provat), l'anella única però ample i segura, fins i tot la tapa es denota ben feta, sòlida. Això si, tot el conjunt pesa bastant, res a veure amb el apo de 90 Scopos.

Un cop muntat a la G11 fa goig, no es veu petit tot i que abans tenia el newton 200 f/4. Ara tinc un dilema, què en faré del 200? Ja veurem, però passo d'un bon tub per a astrofotografia a el millor.

Justament, i com no pot ser d'altra manera, avui diumenge hi ha hagut un cel espectacular. No podia ser divendres o dissabte, no, diumenge, després d'haver sortit i demà començo a treballar aviat, però el "mono" era massa gran. Poca humitat, tramuntana tota la nit i una temperatura de d'uns 14-15º, condicions excel·lents. Tenint en compte que ara per ara no tinc buscador posat (a l'espera del tub Lunatico) he improvitzat un buscador làser (la cinta aïllant fa miracles!). He apuntat al doble cúmul de perseu pensant en fer només 4 preses... però la muntura s'ha portat molt bé, més que mai, i he anat directament a fer 30 preses d'1 minut amb els seus darks.

Anava per tancar quan he apuntat a l'oest, i he centrat a Sadr, l'estrella central del Cigne. He estirat fins a 3 minuts i les estrelles aguantaven puntuals com mai, i amb aquest temps ja es veia la imatge plena de nebulositat. 10 imatges més i ara si, a dormir. Ara falta temps per a processar, a veure què surt!

Etiquetes de comentaris: , , ,

divendres 3 d’octubre de 2008

Astronomia i/o astrologia?

Ahir vaig passar per un supermercat de Calonge que no havia visitat mai. Només d'entrar me trobo amb un prestatge ple de revistes, enorme, i me vaig dedicar a buscar si n'hi havia alguna d'astronomia. 

Entre les del cor vaig trobar alguna d'astrologia, però no és el cas. Finalment me trobo amb la revista ESPACIO, que representa que és d'astronomia, i just al costat no una, sino dues d'ASTROLOGIA. La meva parella me va apartar veient les meves intencions... però me vaig limitar a fer una foto. 

No entenc com encara hi ha gent que barreja aquestes dues ciències (de fet l'astrologia no ho és!). 

Trist

Etiquetes de comentaris: