Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dilluns 29 de juny de 2009

GironaTV: Té de tot: juliol

Un mes mes hem fet la col·laboració amb el programa Té de tot de Girona TV. En aquesta ocasió hem repassat algunes fotos d'efemèrides, el triangle d'estiu i albireo, el gran error de l'aproximació de mart per l'agost i de les activitats de l'Espai Gironès.


Té de tot: astronomia juliol 09 from Francesc Pruneda on Vimeo.


Etiquetes de comentaris: , ,

Una altra foto publicada!

A falta d'astrofotografies, el cel dóna bastant material. En aquest cas van ser uns núvols curiosos que me van fer agafar la càmera. La imatge és una panoràmica de tot el cel, des de l'horitzó fins el zènit, i els 360º. En total 62 imatges apilades amb Autopano Pro (l'ordinador va tardar 3 hores per a processar una imatge que en total ha pesat gairebé 10 Mb)



La imatge també va ser reconeguda per TV3, que la va publicar a l'espai El temps del vespre del 27 de juny tot i que la foto era a les 10 del matí, no a la tarda com diu el vídeo)







El vídeo al complert el podeu veure a la web 3alacarta.cat:


Etiquetes de comentaris: , , , ,

dimarts 23 de juny de 2009

Observatori 1.2: la renovació

Finalment he pogut acabat una reforma que tenia en ment des de ja feia molt, de fet crec que la tenia en ment des del primer dia després d'acabar l'observatori: tancar millor i posar paviment. No penseu que no tenia terra abans! Però primer el formigó irregular i després el PVC que s'anava foradant per la grava no em convencien, a part que sempre hi havia pols.

Així que les reformes que he fet aprofitant la lluna plena i que aquest any 2009 sembla que em posa difícil fer astrotofografia, han estat:
  • Millorar el tancament i les juntes, posant una filada més de paret i així evito que entri tanta pols i que els dragons entrin i em donin algun ensurt de nou!
  • Pintar la paret i la columna de negre, així evito reflexes interns i de passada la paret remolinada ja no deixa anar pols.
  • Posar paviment (quin malson!!) Ha estat el que m'ha costat més, però el que ha quedat més bé. I per fi, ara el terra és pla i les taules s'aguanten bé.
Amb la foto us en podeu fer a la idea de com ha quedat, ara només falta estrenar-ho com Déu mana, amb fotos, però del cel!

Etiquetes de comentaris:

dissabte 20 de juny de 2009

Llamps sobre palamós

Una nova captura, a falta d'acabar les obres a l'observatori (ja queda poc!). En aquesta ocasió una bona tempesta al sud de Palamós, però que va deixar un bon concert de llamps. Vaig fer bé de portar la càmera. Les fotos es van fer sobre les 23:00h, just abans del castell de focs inaugural de la festa major. Un bon inici de festa!

Aquesta imatge és le promig de 4 imatges de 30 segons, sumades amb Pixinsight i calibrades amb Photoshop CS2




Palamós - 19/06/2009
Canon IS 18-200 @18 f/3.5
Canon EOS 400D 200ASA. 4 x 30s
Pleiades Pixinsight STD, Adobe Photoshop CS2

Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 16 de juny de 2009

Nova foto publicada

El nou programa Espai terra de TV3 té una secció de fotos en la són els espectadors qui envien les imatges. El passat divendres 12 de juny ban publicar una de les meves imatges de les iridiscències solars de la setmana passada.

De nou gràcies!



Etiquetes de comentaris: , ,

diumenge 7 de juny de 2009

Fotos d'iridiscències solars

A vegades les fotos més curioses i/o interessants sorgeixen quan menys t'ho esperes. Destinació Lliçà d'Amunt a fer una plantada de telescopis per la festa medieval (amb corresponents disfresses), i a l'autopista mirant el sol, uns reflexes de colors. Amb ulleres de sol s'apreciaven molt més, però vaig intentar captar-ho amb la càmera, i aquí ho tenim.

Les iridiscències es produeixen quan la llum del sol queda descomposta en els seus colors (espectre) pels cristalls de gel que hi ha a l'atmosfera (com passa en un arc de Sant Martí).

Són les 3 que han quedat millor, fetes amb la Canon EOS 400D i l'objectiu Canon IS 18-200










Etiquetes de comentaris: ,

dimarts 2 de juny de 2009

Secció d'astronomia al Té de tot

El mes de maig vaig tenir el plaer de participar al programa Té de tot de GironaTV (http://www.tvgirona.tv/) en una entrevista sobre l'Any Internacional de l'Astronomia, l'AAAGi i l'astronomia en general. Va ser tant bona l'entesa, que a partir del mes de maig col·laboro en una petita secció mensual.

Després de diversos problemes amb l'allotjament dels vídeos, aquí teniu els tres programes allotjats a vimeo:

Entrevista (abril):

Té de tot: astronomia abril 2009 from Francesc Pruneda on Vimeo.



Secció maig:

Té de tot: astronomia maig 09 from Francesc Pruneda on Vimeo.



Secció juny:

Té de tot: astronomia juny 09 from Francesc Pruneda on Vimeo.


Etiquetes de comentaris: , , ,