Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dimarts 6 de maig de 2008

Més imatges Orion Starshoot II: M13

El dia després de la tornada de les Planes de Son vaig decidir muntar el que m'havia endut i tornar a deixar l'observatori a punt. A més, sabia que no tenia la muntura en estació i vaig aprofitar. Després d'uns problemes amb el EQalign (no deixa tenir instal·lades les versions 1 i 2 simultàniament al mateix ordinador) vaig aconseguir deixar-la en bones condicions. Hauria pogut plegar aquí, però el "mono" era massa gran i vaig intentar fer alguna astrofotografia.

Primer vaig aprofitar que tenia posada la webcam SPC900 modificada SC1 al newton 200 f/4 per a fer un startest a una estrella brillant (crec recordar que era Vega) i vaig aconseguir això:

Crec que està bastant ben colimat, les anelles de difracció són bastant concèntriques. El que ja no m'agrada tant és que es nota massa l'enfocador i l'aranya, no sé si és normal en aquest tipus de tub, però en quant a la posició del mirall primari ja no me queixo.
Després vaig decidir anar a fotografiar M13, el gran cúmul d'Hèrcules, que ja guanyava alçada juntament amb algunes constel·lacions típiques d'estiu con el cigne, escorpí i sagitari. Aquí van començar els problemes. Hauria pogut fer servir la Canon EOS 350D, però tenir una CCD és una temptació molt gran, ja que tenen mola més sensibilitat que una DSLR con la Canon tot i tenir un xip molt més petit (les fotos són més petites). Però amb la CCD vaig trobar 2 grans problemes: per una banda no aconseguia que funcionés a l'ordinador de l'observatori, però si anava al portàtil (actualment solucionat, fallaven els USB de l'ordinador), i l'altra problema és que no aconseguia enfocar de cap manera amb un teleobjectiu directament a la càmera, cosa que me va fer perdre gairebé 2 hores.
Finalment, havent entrenat els encoders de la muntura, apuntat i enfocat vaig fer 10 imatges de 2 minuts al cúmul. A posteriori els he apilat tant amb Maxim DL com amb Deep Sky Stacker, però el Maxim me donava problemes de doble imatge (no les alineava perfectament i algunes estrelles apareixien repetides). El resum de dades és el següent:
  • Observatori Can Duran, Palamós. 02/05/2008
  • Telescopi Baader Scopos clone APO 90 f/6.6
  • Càmera Orion Starshoot II
  • Muntura Losmandy G11 sense autoguiat
  • 10 imatges de 120 segons, apilat amb DSS i processat amb Pixinsight (nivells, deconvolució (reducció del tamany de les estrelles), curves i reducció de soroll)


http://astrosurf.com/pruneda/img-astro/m013

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

dilluns 28 d’abril de 2008

Jornades d'Astrofotografia a les Planes de Son

Els dies 1-4 de maig se celebren a Les Planes de Son (Pallars Subirà, al costat d'Esterri d'Àneu) les jornades d'Astrotografia. És la primera vegada que he sabut que se celebren aquestes jornades, i un cop vist el programa, i tenint en compte que finalment no aniré a Rússia a veure l'eclipsi de l'1 d'agost, no he dubtat en apuntar-me (després d'un consens i unes dures negociacions amb la parella...). Teniu més informació a la web de Caixa Catalunya: http://obrasocial.caixacatalunya.es/osocial/idiomes/1/fitxers/mediambient/astrofi_cat.pdf.

Entre les xerrades n'hi ha algunes que per mi són d'especial interès com la de Mark Kidger, conegut astrometrista i col·laborador de la revista AstronomiA, la de Gabino Muriel sobre supercordes (a veure si així m'entero d'alguna cosa!) i la d'Enrique Herrero, que com m'ha comentat ha basat part de la seva xerrada amb material que tinc disponible a la meva web sobre el mode RAW en webcams.

Aprofitaré els cels del pirineu per a fer fotografia de gran camp, però sobretot havia pensat en endur-me'n l'apo Scopos de 90mm Ø f/6 i la muntura LXD75. A més, com que disposarem d'electricitat, intentaré fer autoguia amb aquesta muntura (encara no la havia posat a prova) a veure què tal es comporta.

Això si, si el cel ho permet evidentment (que les previsions diuen que no!)

Etiquetes de comentaris: , , ,

divendres 18 d’abril de 2008

Primera llum CCD Orion Starshoot II

Gràcies al company de la AAAGi (www.astrogirona.com) Josep Mª Petit he pogut probar una càmera CCD, la Orion Starshoot II, una CCD de xip petit en color. La intenció és usar-la per aconseguir el codi d'observatori MPC; podria fer-ho amb la Canon EOS, però amb aquestes càmeres CCD és més fàcil obtenir certes dades i a part són específiques per astronomia. Les seves dades són les següents:

StarShoot Deep-Space CCD Color Imager Specifications
CCD SensorSony® ExView HAD™ ICX259AK Color
CCD Sensor size1/3"
Pixel array752 x 582 (437,664 total)
No. exposures for full-color image1
Exposure range.002 sec to 9.3 hrs
A/D conversion16 bit
Thermoelectric cooling (TEC)Yes
Gain controlr+10db
IR filterYes
Oversampling (increases S/N)2x
Autoguider capabilityYes
USB connectionr2.0 high speed


Per a probar-la vaig decidir fer una fotografia al cúmul globular M3 a Canes Venatici. La càmera té un camp visual molt molt petit, i fins i tot amb el Apo de 90 (666mm de focal) costava de trobar. Justament aquella nit els encoders no van funcionar i havia de buscar "a pèl". Tot i que la càmera és en color, vaig fer les fotos en mode RAW per a guanyar sensibilitat. Ara, la matriu de Bayer es fa visible clarament, per això li he aplicat una reducció de soroll.
  • Observatori Can Duran, Palamós. 15/04/2008
  • Telescopi Baader Scopos clone APO 90 f/6.6
  • Càmera Orion Starshoot II
  • Muntura Losmandy G11 sense autoguiat
  • 30 imatges de 30 segons, apilat amb DSS i processat amb Pixinsight, reducció de soroll amb Noiseware

Etiquetes de comentaris: , , ,

dijous 21 de febrer de 2008

Més fotos de l'eclipsi

Just en redactar l'anterior missatge, la boira ha fet acte de presència, i la humitat ha deixat la òptica inutilitzable (de moment). Un cop donada la jornada per acabada, us adjunto 3 de les fotografies que m'han agradat més. En la primera (que és la última que vaig fer), es veu com la humitat fa que ja no es pugui apreciar una bona qualitat, tot i que es pot veure com la lluna es comença a destapar.

Murphy s'ha portat bé, ha estat un bon cel fins que l'eclipsi ha acabat. Que més podem demanar?

Etiquetes de comentaris: , ,

Eclipsi total de lluna

Totes les previsions donaven núvols, pluja, mal temps per a poder observar l'eclipsi total de lluna de la nit del 20 al 21 de febrer. Per sort, les previsions han estat equivocades i les condicions de cel són immillorables, el cel està destapat, transparent i quiet, amb una claredat increïble.

En aquesta ocasió, la fase de la totalitat de l'eclipsi ha començat a les 4:00 am hora d'aquí, i durarà fins 4:51 am. La lluna però seguirà parcialment tapada per l'ombra de la terra fins les 7:17. Curiosament, s'ha començat a tapar el cel quan estava escrivint aquest missatge des del mateix observatori, a les 4:51.


La lluna adquireix aquest color típic vermellós degut a la refracció per part de l'atmosfera de la terra de la llum provinent del sol. És com si totes les sortides i postes de sol de la terra es projectessin contra la lluna, donat-li aquest color ataronjat.


Aquí teniu una fotografia de l'eclipsi fa pocs minuts abans de publicar aquest comentari, a les 4:23 des de l'observatori Can Duran de Palamós. Està feta amb un telescopi triplet apocromàtic Baader Sopos de 90mm Ø f/6.6 i una càmera Canon EOS 300D a 100 ASA, una sola exposició de 15 segons sense cap processat ni filtres de cap mena.

Per més informació sobre l'eclipsi i altres fotografies us podeu dirigir a la web del USNO http://www.eclipse.org.uk/eclipse/1212008/. També ha estat possible veure'l en directe a http://www.serviastro.am.ub.es/cast/retransmisiones/index.php?data=20080221.

Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 29 de gener de 2008

Les Pleiades M45

Dues hores de captura i dues hores i mitja de processat. Així es pot resumir aquesta imatge obtinguda a partir de 20 imatges de 6 minuts a 400 ASA. El millor: el detall de les nebuloses. El pitjor: els reflexes interns del telescopi, que essent un APO no haurien de ser tan marcats.

Adjunto la imatge en blanc i negre, on s'aprecien més detalls i menys els reflexes, i personalment m'agrada més.

Les dades:

  • Observatori Can Durán (Palamós) - 29/01/2008
  • Baader Scopos clone APO 90 f/6.6 + WO APO flattener 0.8x
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb newton GSO 200 f/4 i SPC 900SC1 amb Guidemaster
  • Canon EOS 350D sense filtre IR a 400 ISO.
  • 20 x 6' = 120 minuts d'exposició
  • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades Pixinsight STD
  • Etiquetes de comentaris: , , , ,

    Dos cúmuls d'estrelles: M34 i M41

    El dilluns 28 la nit era realment bona, no tant com en dies anteriors, però molt seca (i freda!), amb una transparència excel·lent. Els objectius (tenint en compte que no volia anar a dormir tard) van ser primer les Plèiades M45, i posteriorment els cúmuls oberts M41 (a Canis Major, sota Sirius) i M34 a Perseu. No són gran cosa però els tenia pendents. Vaig intentar també el cometa 17P/Holmes però ara ja no és fàcil de localitzar, així com els cúmuls M46 i M47 a Puppis.

    M 34 (Perseu)

    • Observatori Can Durán (Palamós) - 29/01/2008
    • Baader Scopos clone APO 90 f/6.6 + WO APO flattener 0.8x
    • Muntura Losmandy G11
    • Autoguiat amb newton GSO 200 f/4 i SPC 900SC1 amb Guidemaster
    • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ISO.
    • 10 x 60" = 10 minuts d'exposició
    • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades Pixinsight STD

    M 41 (Canis Major)
    • Observatori Can Durán (Palamós) - 29/01/2008
    • Baader Scopos clone APO 90 f/6.6 + WO APO flattener 0.8x
    • Muntura Losmandy G11
    • Autoguiat amb newton GSO 200 f/4 i SPC 900SC1 amb Guidemaster
    • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ISO.
    • 10 x 60" = 10 minuts d'exposició
    • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades Pixinsight STD

    Etiquetes de comentaris: , , , ,

    divendres 28 de desembre de 2007

    Mosaic de la lluna

    Aquí teniu una nova imatge de la lluna. És la primera que faig amb la combinació Apo 90 f/6.6 i la Philips SPC900 SC1. Es tracta d'un mosaic fet amb la funció Photomerge del Photoshop CS, que fa mosaics de forma automàtica realment bé. Cada una de les 3 imatges usades són el promig de 300 fotos capturades amb el K3CCD tools 2.0. No s'han usat ni darks ni flats ni la llarga exposició per a les captures.

    Una de les coses que tenia pendents era canviar el cable que venia amb la Philips SPC900 modificada per un de paralel més llarg. En fer el canvi crec que vaig cometre algun error, ja que en llarga exposició no s'aconsegueix veure cap imatge en pantalla. A més vaig posar un cable igual de llarg! El més segur és tornar a posar el cable amb el que me venia (i que funciona) i comprar un allargador de port paral·lel, sino me quedo sense autoguiat!

    http://astrosurf.com/pruneda/img-astro/lluna/

    Etiquetes de comentaris: , ,

    dimarts 4 de desembre de 2007

    Imatge de M42, la nebulosa d'Orió

    El dia 29 de novembre també vaig aprofitar per a fer unes quantes fotos a M42, la gran nebulosa d'orió. Em vaig trobar que les imatges de 2 minuts se saturaven massa i no quedaven tant bé com les de 1 minut, així que vaig fer 10 x 1 minut i 10 x 15 segons per obtenir detalls del nucli, tot a 800 ASA.

    Promitjat amb Deep Sky Stacker i processat amb Pixinsight STD (retallat, DBE, histogrames, corves, correcció de color i reducció de soroll. La integració de les imatges del nucli amb la global ha estat fet amb Photoshop CS2.

    Equip usat:
    • refractor triplet Apo de 90mm Ø f/6.6 amb reductor William Optics 0.8x Apo
    • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ASA
    • autoguiat:newton 200 f/4 i Philips SPC900 SC1
    • muntura Losmandy G11

    Etiquetes de comentaris: , , ,

    diumenge 2 de desembre de 2007

    Nova foto del cometa 17P/Holmes

    Tal i com he comentat anteriorment, el 29 d enovembre vaig aprofitar per fer algunes fotos al cometa després de dues setmanes sense veure'l. Cal dir que el processat ha estat fet amb el Pleiades Pixinsight STD, a diferència del LE que feia servir fins ara.

    És el promig de 10 fotos de 2 minuts fetes amb un triplet APO de 90mm Ø f/6.6 amb reductor William Optics APO 0.8x sobre una Losmandy G11; promitjat amb Deep Sky Stacker i processat amb el PI STD (retallat, histogrames, HDR i ajust de color).

    Espero que us agradi


    Per a més fotos i altres detalls fes click aquí.

    Etiquetes de comentaris: , ,

    divendres 30 de novembre de 2007

    Observació 29/11/07

    Aprofitant un cel molt net i clar avui he decidit tornar a l'observatori. Ja sé que la lluna sortia a quarts de 12, així era una bona excusa per a no anar a dormir tard, demà espera un dia dur!

    He començat amb visual i el telescopi APO de 90 f/6.6. De seguida he recordat que mart està gairebé en oposició i he anat a per ell. Amb l'ocular Tal plossl de 25 es veu com un punt vermell brillant amb una mica de forma (24x) i he decidit anar a tope posant la Powermate 5x, però era massa aviat, el tub no estava aclimatat i mart encara era molt baix, pel que no he aconseguit veure detalls a 120x.

    La segona etapa han estat les pleiades amb l'ocular Televue plossl de 32mm (19x). Entren de sobra al camp visual, m'encanten aquests puntens brillants de color blau, sempre és agradable aquest cúmul. M'he fixat que fins i tot gairebé en l'extrem del camp visual les estrelles segueixen essent puntuals (sempre he cregut que aquest tub i l'ocular han estat bones compres).

    Finalment he anat a pel cometa 17P/Holmes. M'ha sorprès quanta llum ha perdut des de l'última vegada (farà unes dues setmanes), i alhora l'augment de tamany que ha aconseguit. Per tant he decidit anar a fotografiar-lo. He posat la Canon EOS 350D amb el reductor 0.8x APO de William optics i autoguiant amb la Philips SPC 900c modificada SC1 en el newton 200 f/4, tot sobre la Losmandy G11. He aplicat 10 imatges de 3 minuts (a 4 ja era massa cremat) en raw.

    Després i aprofitant que Orió ja estava més pujadet (eren sobre quarts de 12) he decidit fer les primeres fotos a veure què tal a M42. En total 10x15s, 10x60s i 10 de 120s. Ara a processar-les! Aviat tindreu els resultats a punt.

    Etiquetes de comentaris: , , ,