Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

divendres 16 d’octubre de 2009

Conjunció Saturn - Venus - Mercuri - la Lluna

Aquest matí s'ha pogut veure una bona combinació d'elements del sistema solar: estaven alineats saturn, venus i mercuri, i al costat, la lluna minvant. No ho he pogut resistir, i he aprofitat per a fer algunes fotos, de les que publico aquesta. Hi ha dues versions, amb noms i sense.

La imatge ha estat capturada des de l'Observatori Can Duran de Palamós avui 16/10/2009.

Càmera Canon EOS 400D i teleobjectiu Canon IS 18-200 a 40 f/4.0 sobre trípode. Tractament de color amb Adobe Phosothop CS2



Etiquetes de comentaris: , , , ,

divendres 28 d’agost de 2009

Cúmuls M 35, NGC 2158 i mart, tres en un

Tot i que ahir es primetia que seria la "nit de les dues llunes" no vaig poder evitar de plantar el telescopi a la platja de Castell a veure si venia a buscar un "mart tan gran com la lluna plena...". Per "sort" no va venir ningú, i mitja horeta després d'arribar ja vaig decidir recollir els trastos i tornara l'observatori a aprofitar una bona nit. (cal dir que tot i que en la majoria de medis es va comentar l'engany, em consta que en alguna emisora de ràdio important encara va anunciar l'esdeveniment...)

Un cop a casa, la lluna es va podnre i vaig aprofitar per a fer forces captures a M31 (aviat el resultat), i en acabar vaig veure que mart ja havia aparegut. Comprovo la seva ubicació al The Sky i veig que està a tocar del cúmul M35, tant junts que caben a la mateixa foto. A més, entre mig d'ambdós, un altre cúmul, en aquest cas globular, NGC 2158, tres magnituds per sobre de M 35 (M35 magnitud 5.10, NGC 2158 magnitud 8.60; mart, 1.11).




Observatori Can Duran, Palamós - 27/08/2009
Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
Orion Starshoot Pro. 10 x 600 " = 1:40 h d'exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Tres en un, un planeta que cada dia està més aprop, i dos cúmuls, els meus objectes preferits en observació visual. Espero que us agradi.

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , , , ,

dimarts 25 d’agost de 2009

M 11: el cúmul de l'ànec salvatge

Aquest cúmul me'l va ensenyar per primera vegada el company Rafel Balaguer en una activitat d'astronomia a Mediona, i des d'aquell moment m'ha fet gràcia i no pel seu nom, sinó pel curiós de la forma i de la classificació. En alguns llocs posa que és un cúmul obert, però és molt compacte, i en alguns altres consta com a cúmul globular, però és massa dispers... què és? Jo no soc pas qui per a dir-ho!

El 19 d'agost vaig fer aquesta foto que per fi penjo, en tinc d'altres d'aquella nit però anem a poc a poc. Aquesta és el promig de 5 imatges de 200 segons. I per què no més? Doncs si que en vaig fer més, però en 15 de les 20 que vaig fer hi va haver errors d'autoguiat, per tant només he pogut aprofitar aquestes 5.

Us recomano que pareu atenció a les nebulositats fosques, evidentment cota molt de captar-les si no es té un fons molt brillant, com és el cas.

Un nou objecte a la col·lecció!



Observatori Can Duran, Palamós - 19/08/2009
Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
Orion Starshoot Pro. 5 x 200 " = 16:40 minuts d'exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

dilluns 29 de juny de 2009

GironaTV: Té de tot: juliol

Un mes mes hem fet la col·laboració amb el programa Té de tot de Girona TV. En aquesta ocasió hem repassat algunes fotos d'efemèrides, el triangle d'estiu i albireo, el gran error de l'aproximació de mart per l'agost i de les activitats de l'Espai Gironès.


Té de tot: astronomia juliol 09 from Francesc Pruneda on Vimeo.


Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 2 de juny de 2009

Secció d'astronomia al Té de tot

El mes de maig vaig tenir el plaer de participar al programa Té de tot de GironaTV (http://www.tvgirona.tv/) en una entrevista sobre l'Any Internacional de l'Astronomia, l'AAAGi i l'astronomia en general. Va ser tant bona l'entesa, que a partir del mes de maig col·laboro en una petita secció mensual.

Després de diversos problemes amb l'allotjament dels vídeos, aquí teniu els tres programes allotjats a vimeo:

Entrevista (abril):

Té de tot: astronomia abril 2009 from Francesc Pruneda on Vimeo.



Secció maig:

Té de tot: astronomia maig 09 from Francesc Pruneda on Vimeo.



Secció juny:

Té de tot: astronomia juny 09 from Francesc Pruneda on Vimeo.


Etiquetes de comentaris: , , ,

dijous 26 de març de 2009

Els meus alumnes han mesurat la mida de la terra

Dins el marc de l'Any Internacional de l'Astronomia (www.astronomia2009. es), s'estan realitzant arreu del món diverses activitats en les que hi poden participar agrupacions, aficionats, i escoles entre d'altres. En aquesta ocasió, a nivel estatal es va proposar repetir l'experiment del grec Eratòstenes al voltant de l'any 200 ac. Aquest matemàtic i geògraf va veure com en un dia concret, el sol iluminava el fons d'un pou a Siene, mentre que en una altra ciutat més al nord (Alexandria) això no es donava. Si la terra hagués estat plana, els dos pous haurien estat il·luminats de la mateixa forma.

L'experiment es pot repetir simplement amb les dades de l'altura del sol de dos llocs a diferent latitud. Com que la hora és un factor important, s'ha acordat des de l'organització que les mesures es facin al migdia solar, és a dir, quan el sol està a la màxima altura. Per això, s'havia de mesurar l'ombra d'un gnòmon (una estaca plantada perpendicular al terra) durant unes hores al voltant dle migdia, entre les 12 i les 3 de la tarda, i determinad quan la ombra és mínima (i per tant, l'altura del sol és màxima). A partir de trigonometria es pot determinar l'angle de l'altura del sol, i comparant les dades amb altres observatoris (en aquest cas, escoles) determinar la mida de la terra.

A l'escola on treballo, el Vedruna de Palamós hem decidit participar en aquesta experiència altament gratificant juntament amb més de 900 escoles d'arreu de l'estat espanyol. Hem fet les mesures amb els meus alumnes de 3r d'ESO que cursen l'assignatura optativa d'Astronomia. Com que la majoria de les mesures s'havien de fer fora de l'horari escolar, alguns s'han quedat al migdia a l'escola per a poder fer els registres. En tots els casos, els alumnes han posat moltes ganes i s'han esforçat per a poder-se coordinar i participar tots en algun o altra moment, pel que des d'aquí els volem agraïr les seves ganes i participació.

Justament avui dijous els alumnes tenien classe d'astronomia a primera hora del matí, i hem aprofitat per a muntar la base de l'experiment. Primer posar el gnòmon (un pal de 60 cm de llargada) ben perpendicular al terra; posteriorment, posar a terra paper d'embalar en direcció est-oest davant del gnòmon, de tal manera que totes les ombres entressin a dins. Un cop els torns estaven repartits, els alumnes a partir de les 12:00 del migdia anaven apuntant al terra a on arribava l'ombra en intervals de 10 minuts, anotant l'hora. A partir de totes les mesures, hem determinat el moment en què era mínima (sobre les 13:05h) i hem calculat l'angle de l'altura del sol (en el nostre cas, 50.7º). Un cop entrades les dades a la web http://astronomia2009.es, ara ja és feina dels coordinadors d'obtenir els resultats que d'aquí a pocs dies ens comunicaran

Agraïr a l'organització del AIA2009 i sobretot a Pere Closas la seva preparació i el material didàctic aportat per a realitzar l'experiment (ubicat a la web anteniorment esmentada)

A veure si podem repetir experiències com aquesta


Etiquetes de comentaris: , , ,

dimarts 2 de desembre de 2008

Post conjunció venus-lluna-júpiter

Ja ha passat la conjunció, però ja se sap com van les coses, i avui hi ha un cel esplèndid! No he pogut tornar a fer algunes fotos, de moment avu en poso tres més, que si no no podré parar!

Aquesta vegada he fet servir una òptica que tinc una mica abandonada, es tracta d'un objectiu japonès Zuiko 50mm f/1.8 per a càmeres Olympus, que amb el seu corresponent adaptador he posat a la Canon EOS 300D (a aquesta càmera li he tret i li treuré molt de suc!). Amb tanta obertura tindria les vores de la foto deformada (coma) per tant tanco a f/4 i cap problema. La qualitat òptica queda demostrada. Totes les exposicions són de 2 segons a 400 ASA




Etiquetes de comentaris: , ,

dilluns 1 de desembre de 2008

Conjunció venus - lluna - júpiter

Avui s'ha produït una conjunció digne de menció: en un petit troç de cel, júpiter, la lluna i venus. A més aquests dos últims han protagonitzat un altre fenomen, una ocultació. Venus estava agamat darrera la lluna i s'ha pogut veure a mesura que anava apareixent pel llimb llunar, espectacular!

Amb això, els núvols han començat a fer acte de presència fins que ha quedat completament tapat (això si que ha estat una vertadera "ocultació"!) fins que fa uns minutets s'ha tornat a destapar mentre baixava considerablement la temperatura.
Les fotografies han estat fetes des de l'observatori Can Duran


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 0.1s 400ASA


Orion starshoot pro + FSQ


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 0.2s 800ASA


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 25s 800ASA

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

dilluns 17 de novembre de 2008

Setmana de la ciència

La 13a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’08) —del 14 al 23 de novembre— dedica la seva temàtica principal enguany al planeta Terra en el context de la celebració el 2008 de l’Any Internacional del Planeta Terra, que ha proclamat l’Assemblea General de Nacions Unides, d’acord amb la iniciativa promoguda per la Unió Internacional de Ciències Geològiques (IUGS) i la UNESCO. L'Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona hi participa per primera vegada amb una setmana plena d'activitats de tot tipus:
  • Dilluns 17/11/08 – 21:30. Xerrada “Rere les passes de Ngai”, per Rafel Balaguer
  • Dimarts 18/11/08 - 21:30. Xerrada “Fotografiar les estrelles”. per Francesc Pruneda
  • Dimecres 19/11/08 – 21:30. Xerrada “De Darwin a Bush. Hem evolucionat?”, per Rafel Balaguer
  • Dijous 20/11/08 – 21:30. Cinefòrum. Projecció de la pel·lícula “Man to Man” i debat posterior
  • Divendres 21/11/08 – 19:00. Taller de telescopis, per Marc Bayé. 21:30 Observació astronòmica popular “Planetari natural”.
  • Dissabte 22/11/08 – 21:30. Xerrada “D’aquí a l’infinit”, per Rafel Balaguer amb música en viu “La Porta de l’Univers”, per Isaac Covern.

Més informació a www.astrogirona.com

Etiquetes de comentaris: , , ,

divendres 3 d’octubre de 2008

Astronomia i/o astrologia?

Ahir vaig passar per un supermercat de Calonge que no havia visitat mai. Només d'entrar me trobo amb un prestatge ple de revistes, enorme, i me vaig dedicar a buscar si n'hi havia alguna d'astronomia. 

Entre les del cor vaig trobar alguna d'astrologia, però no és el cas. Finalment me trobo amb la revista ESPACIO, que representa que és d'astronomia, i just al costat no una, sino dues d'ASTROLOGIA. La meva parella me va apartar veient les meves intencions... però me vaig limitar a fer una foto. 

No entenc com encara hi ha gent que barreja aquestes dues ciències (de fet l'astrologia no ho és!). 

Trist

Etiquetes de comentaris: