Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dimarts 11 d’agost de 2009

Primer premi a Astromartos 2009

Ja he tornat!

Després de 3.300 km per la península ja sóc a casa, i ara queda la major part de la feina: triar les fotos (n'he fetes unes 1.000), passar comptes i fer un dietari de totes les anècdotes, recorreguts, indrets visitats, menjars (i begudes!) degustats...

Primer de tot vull agraïr un any més a tota la gent de l'Asociación Hubble de Martos per l'excel·lent organització un any més d'Astromartos, la potser (segurament) més important reunió d'aficionats a l'astronomia d'Espanya. I agraïr-los també que seleccionesin una de les meves fotos al IV Concurso astrofotográfico Astromartos 2009 com a Primer premi en focals de menys de 500mm. El curiós del cas és que la foto la veig fer l'any passat des d'Astromartos 2008, a l'estació de Vado-Jaén, des d¡on es fan les observacions.



Potser la foto no és una de les millors de la via làctea, però hi ha una curiositat que m'agrada explicar: no està feta amb seguiment de cap mena. El truc? Són 50 fotos de 10 segons, suficient per a què no surti moguda una foto independentment. Amb Deep Sky Stacker es promitgen i aquí tenim la foto:

Aviat més informació del viatge, de moment unes dades: 3.300km, 1.000 fotos, moltes canyes, 5 ampolles de sidra (3 allà i 2 aquí), 5 gots de xupito (de record eh!)... i en euros encara no ho sé!

Etiquetes de comentaris: , , ,

dilluns 29 de juny de 2009

Una altra foto publicada!

A falta d'astrofotografies, el cel dóna bastant material. En aquest cas van ser uns núvols curiosos que me van fer agafar la càmera. La imatge és una panoràmica de tot el cel, des de l'horitzó fins el zènit, i els 360º. En total 62 imatges apilades amb Autopano Pro (l'ordinador va tardar 3 hores per a processar una imatge que en total ha pesat gairebé 10 Mb)



La imatge també va ser reconeguda per TV3, que la va publicar a l'espai El temps del vespre del 27 de juny tot i que la foto era a les 10 del matí, no a la tarda com diu el vídeo)







El vídeo al complert el podeu veure a la web 3alacarta.cat:


Etiquetes de comentaris: , , , ,

dissabte 20 de juny de 2009

Llamps sobre palamós

Una nova captura, a falta d'acabar les obres a l'observatori (ja queda poc!). En aquesta ocasió una bona tempesta al sud de Palamós, però que va deixar un bon concert de llamps. Vaig fer bé de portar la càmera. Les fotos es van fer sobre les 23:00h, just abans del castell de focs inaugural de la festa major. Un bon inici de festa!

Aquesta imatge és le promig de 4 imatges de 30 segons, sumades amb Pixinsight i calibrades amb Photoshop CS2




Palamós - 19/06/2009
Canon IS 18-200 @18 f/3.5
Canon EOS 400D 200ASA. 4 x 30s
Pleiades Pixinsight STD, Adobe Photoshop CS2

Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 16 de juny de 2009

Nova foto publicada

El nou programa Espai terra de TV3 té una secció de fotos en la són els espectadors qui envien les imatges. El passat divendres 12 de juny ban publicar una de les meves imatges de les iridiscències solars de la setmana passada.

De nou gràcies!



Etiquetes de comentaris: , ,

diumenge 7 de juny de 2009

Fotos d'iridiscències solars

A vegades les fotos més curioses i/o interessants sorgeixen quan menys t'ho esperes. Destinació Lliçà d'Amunt a fer una plantada de telescopis per la festa medieval (amb corresponents disfresses), i a l'autopista mirant el sol, uns reflexes de colors. Amb ulleres de sol s'apreciaven molt més, però vaig intentar captar-ho amb la càmera, i aquí ho tenim.

Les iridiscències es produeixen quan la llum del sol queda descomposta en els seus colors (espectre) pels cristalls de gel que hi ha a l'atmosfera (com passa en un arc de Sant Martí).

Són les 3 que han quedat millor, fetes amb la Canon EOS 400D i l'objectiu Canon IS 18-200










Etiquetes de comentaris: ,

dijous 16 d’abril de 2009

Timelapse, o una altra manera de fer vídeo

Us ensenyo aquest vídeo, i realment té "gràcia" com està fet. No s'ha usat una càmera de vídeo, sino una de fotos, concretament una Canon 5D Mark II. Es tracta de fer moltes fotos i amb un programa ajuntar-les. Cal fer-le spoc separades en el temps per aconseguir l'efecte de vídeo. Les de cel nocturn, per exemple, estan fetes amb exposicions de 30 segons separades entre sí també 30 segons. Senzill, però eficaç.

Etiquetes de comentaris: , ,

dilluns 1 de desembre de 2008

Conjunció venus - lluna - júpiter

Avui s'ha produït una conjunció digne de menció: en un petit troç de cel, júpiter, la lluna i venus. A més aquests dos últims han protagonitzat un altre fenomen, una ocultació. Venus estava agamat darrera la lluna i s'ha pogut veure a mesura que anava apareixent pel llimb llunar, espectacular!

Amb això, els núvols han començat a fer acte de presència fins que ha quedat completament tapat (això si que ha estat una vertadera "ocultació"!) fins que fa uns minutets s'ha tornat a destapar mentre baixava considerablement la temperatura.
Les fotografies han estat fetes des de l'observatori Can Duran


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 0.1s 400ASA


Orion starshoot pro + FSQ


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 0.2s 800ASA


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 25s 800ASA

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

dilluns 3 de novembre de 2008

Conjunció Lluna - Júpiter i Venus

Avui aquest vespre, mirant al sud-oest s'ha pogut veure un cel molt destapat, molt clar, i a més s'ha donat el cas en que en un tros de cel han coincidit 3 astres importants, almenys en brillantor. Per una banda, la lluna en creixent estava a només 3º de júpiter. Però una mica més a l'oest, un punt molt brillant també destacava tot i estar a uns 25º: venus.

Doncs no ho he desaprofitat: càmera en mà (bé, en trípode) i he fet aquestes dues fotos. Són consecutives, però en la primera una exposició de 5 segons a 100 ISO, i en la segona, 20 segons a 800 amb una Canon EOS 300D i un objectiu Canon EF 18-55 a 18 i f/5.6 des del meu observatori Can Duran (Palamós).

A més, aquesta fotografia apareixerà a l'espai El temps de TV3 a l'edició del vespre d'avui dilluns 3 de novembre. No em puc queixar!

Etiquetes de comentaris: , , ,

dimarts 19 d’agost de 2008

Últimes fotos de l'eclipsi i publicades!

Per fi he processat totes les fotos de l'eclipsi parcial de lluna. Ha estat complicat ja que en moltes hi havia humitat o algun núvol emprenyant. De totes maneres he aconseguit fer una composició de 4 fases de l'eclipsi separades mitja hora


La premsa també s'ha fet ressò de l'eclipsi. Per una banda el Diari de Girona va dedicar la contraportada del dia 17 a un servidor


mentre que el diari Avui el mateix 17 parlava de l'eclipsi

Finalment el dilluns 18 El Punt publicava aquestes mateixes 4 instantànies de l'eclipsi, i aquesta vegada no s'han equivocat a l'hora de posar el nom!


Per acabar us adjunto un vídeo seqüència de l'eclipsi, es tracta d'una imatge cada 5 minuts. En algun cas no s'aprecia bé la continuació ja que són temps d'exposició diferents entre 1/200 i 2", tots a 100ISO

Etiquetes de comentaris: , ,

diumenge 17 d’agost de 2008

Primera foto de l'eclipsi parcial de lluna

Aquesta nit hi ha hagut un eclipsi especial, tot i que es diu cada dos per tres que hi ha un eclipsi irrepetible, ara fa bastant que no es veu un de lluna de parcial. L'ombra de la terra ha tapat un 81% de la lluna, i nosaltres hi érem.

El 9è aniversari de l'Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona ha contat amb una assistència generosa de públic (unes 70 persones aprox.) que han gaudit de la xerrada "El frau de la lluna" del company Rafel Balaguer mentre es podia observar l'eclipsi des del Mas Roig II de Llagostera. La jornada ha conclòs amb observació a través dels telescopis d'altres companys de l'Agrupació i una copa de cava i un tall de coca per amenitzar l'activitat.

Cal dir que la jornada ha estat un èxit, sobretot meteorològicament parlant ja que tot el dia la cosa no prometia gaire bé. La foto que incloc ha estat feta amb un refractor Zeiss 80 f/6, és una sola presa de 2 segons a 100ISO amb una Canon EOS 300D. Demà la resta de fotos i més detalls

Etiquetes de comentaris: , , ,

diumenge 23 de març de 2008

Núvols i pluja

Ha estat un cap de setmana molt mogut, ahir tot el dia plovent, a la nit temperatures de 2ºC, i avui uns núvols que no inspiren confiança. Adjunto una foto panoràmica perquè us en feu a la idea, feta amb una Canon EOS 300D i un objectiu Sygma 28-300 @ 28 en automàtic.

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 8 de març de 2008

NGC 4038 - Les antenes

O anomenades habitualment Antennae, són dues galàxies que interaccionen entre elles degut a la gravetat, això ha deformat les seves formes de tal manera que no conserven gairebé gens la seva forma típica espiral.

No és un objecte gaire atractiu fotogràficament amb aquesta focal, però em feia molta gràcia intentar-ho. Finalment he processat les fotos i ha costat moltíssim, l'enfoc no era excel·lent ni la nit la ideal, i hauria calgut molt més temps d'exposició (vaig fer 30 imatges de 2 minuts). Això si, he treballat molt les màscares d'estrelles i crec que he aconseguit un bon resultat a aplicat en noves fotografies.

A més, al racó dret vaig poder captar una nebulosa planetària, NGC 4027 (o també Herschel H296-2), de magnitud 11, no deixa de ser agraït.

  • Observatori de Can Duran (Palamós) - 09/02/2008
  • Teleskope Service GSO 200 f/4 + Baader MPCC coma corrector
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb refractor Scopos clone 90 f/6.6 i webcam SPC 900SC1 amb Guidemaster
  • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ISO.
  • 30 x 2' = 60 minuts d'exposició
  • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades Pixinsight LE

Etiquetes de comentaris: , , , ,

dijous 21 de febrer de 2008

Més fotos de l'eclipsi

Just en redactar l'anterior missatge, la boira ha fet acte de presència, i la humitat ha deixat la òptica inutilitzable (de moment). Un cop donada la jornada per acabada, us adjunto 3 de les fotografies que m'han agradat més. En la primera (que és la última que vaig fer), es veu com la humitat fa que ja no es pugui apreciar una bona qualitat, tot i que es pot veure com la lluna es comença a destapar.

Murphy s'ha portat bé, ha estat un bon cel fins que l'eclipsi ha acabat. Que més podem demanar?

Etiquetes de comentaris: , ,

Eclipsi total de lluna

Totes les previsions donaven núvols, pluja, mal temps per a poder observar l'eclipsi total de lluna de la nit del 20 al 21 de febrer. Per sort, les previsions han estat equivocades i les condicions de cel són immillorables, el cel està destapat, transparent i quiet, amb una claredat increïble.

En aquesta ocasió, la fase de la totalitat de l'eclipsi ha començat a les 4:00 am hora d'aquí, i durarà fins 4:51 am. La lluna però seguirà parcialment tapada per l'ombra de la terra fins les 7:17. Curiosament, s'ha començat a tapar el cel quan estava escrivint aquest missatge des del mateix observatori, a les 4:51.


La lluna adquireix aquest color típic vermellós degut a la refracció per part de l'atmosfera de la terra de la llum provinent del sol. És com si totes les sortides i postes de sol de la terra es projectessin contra la lluna, donat-li aquest color ataronjat.


Aquí teniu una fotografia de l'eclipsi fa pocs minuts abans de publicar aquest comentari, a les 4:23 des de l'observatori Can Duran de Palamós. Està feta amb un telescopi triplet apocromàtic Baader Sopos de 90mm Ø f/6.6 i una càmera Canon EOS 300D a 100 ASA, una sola exposició de 15 segons sense cap processat ni filtres de cap mena.

Per més informació sobre l'eclipsi i altres fotografies us podeu dirigir a la web del USNO http://www.eclipse.org.uk/eclipse/1212008/. També ha estat possible veure'l en directe a http://www.serviastro.am.ub.es/cast/retransmisiones/index.php?data=20080221.

Etiquetes de comentaris: , ,

dissabte 16 de febrer de 2008

Conjunció Júpiter - Venus

El dia 1 de febrer es va produir una conjunció entre els planetes més brillants del cel, Venus i Júpiter. Es va poder veure just abans de sortir el sol... allà on no hi havia núvols és clar. Aquí n'hi havia, i no va ser fins el dia 7 que vaig poder fotografiar-los. El més brillant en la imatge és Venus.

Es tracta d'una sola foto amb la Canon EOS 300D i un teleobjectiu 28-300 Sigma a 41 f/5.6, 1 segon d'exposició a 100 ASA a les 7:27 am des de l'observatori Can Duran (Palamós).

Etiquetes de comentaris:

dimecres 13 de febrer de 2008

Whirlpool galaxy, M 51

La primera fotografia plenament processada (es nota que falta pràctica!) de la passada setmana, es tracta de M51, la galàxia del remolí o whirlpool galaxy. És una galàxia molt bonica fins i tot en visual a la constel·lació de Canes Venatici, al nord.

La imatge va estar feta el dissabte 9 de febrer a les 00:00h aprox., amb una temperatura de 1ºC i 90% d'humitat. Les dades són les següents:

  • Observatori Can Durán (Palamós) - 09/02/2008
  • Teleskope Service GSO 200 f/4 + Baader MPCC coma corrector
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb refractor Scopos clone 90 f/6.6 i webcam SPC 900SC1 amb Guidemaster
  • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ISO.
  • 30 x 2' = 60 minuts d'exposició
  • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades Pixinsight LE


  • Aquesta fotografia a més la vull dedicar a una persona molt especial per mi, sense la qual no tindria forces per a poder fer fotografies com aquesta, si jo fos un pintor podria dir que és la meva musa. Cesca, va per tu

    Etiquetes de comentaris: , , , ,

    diumenge 10 de febrer de 2008

    Sessió astrofotogràfica: M 51, M104 i NGC 4038

    Una nova nit amb molta fred i humitat (1ºC i 90% d'humitat), que va començar amb un re-equilibrat de la muntura i una revisió a la posta en estació amb el EQalign 2. Tot correcte, i comença la jornada astrofotogràfica sobre les 00:00h.

    Comencem per M 51, la galàxia del molinet (Whirlpool galaxy), a Canes Venatici. Amb pocs segons ja s'aprecia la seva forma espiral, i amb imatges de 2 minuts a 800 ASA amb el newton GSO 200 f/4 ja n'hi havia prou per a captar molts detalls, vaig fer un total de 30 fotos.

    El pas següent va ser una altra galàxia a la que tenia ganes, M 104 la gaxàxia del barret (Sombrero galaxy) a Virgo. També 30 imatges de 2 minuts, però estava bastant més baixa a l'horitzó i no vaig repassar l'enfoc, així que la imatge no és gaire bona, a part que la galàxia en sí és molt petita.

    I per acabar (estem parlant de gairebé les 3 de la matinada) un objecte difícil i enigmàtic, les antenes NGC 4038 (Antennae) a Corvus. Són dues galàxies en col·lisió, també molt petites (tamany aparent més petit que M104, una mica més gran que la eskimo nebula) amb una forma realment rara, però que em va fer gràcia fotografiar, també amb imatges de 2 minuts. Per curiositat, a la part inferior dreta (la imatge és un retall) es veu un objecte estrany, es tracta de la nebulosa planetària NGC 4027 (o també Herschel H296-2), de magnitud 11.

    Simplement he estirat els histogrames, he pujat una mica la saturació de color i quatre retocs de corves, el processat és horrible però ara per ara no tinc temps a més, a veure si aquesta setmana m'hi poso seriosament i puc fer les 5 fotos que tinc endarrerides.

    Etiquetes de comentaris: , , , ,

    dissabte 9 de febrer de 2008

    Sessió de fotografia 6 - 7 febrer

    Durant tota la setmana el cel s'ha comportat realment molt bé, les nits han estat molt destapades (i fredes), i tot i que la feina ha apretat molt he pogut fer algunes fotografies que tenia pendents.

    Per una banda, la nit del 6 vaig decidir probar un objecte molt petit però al que tenia ganes, es tracta de NGC 2392, coneguda com la Nebulosa de l'esquimal (eskimo nebula) a Geminis, i les fotografies rebelen el que ja sabia: massa petit per la focal del telescopi (800mm, hauré de probar amb una barlow o amb el C8).

    La nit del 7 vaig optar per un altre cúmul (després de fer M34 i M41), i vaig pensar en dos cúmuls a Canis Major: M46 i M47. No cabien els dos al mateix camp, tot i que estan molt junts. Vaig optar per a fer imatges per separat i realitzar un mosaic (en preparació). Fixa't en que a M46 (a l'esquerre) s'aprecia una boleta blava a la seva part superior. Es tracta de la nebulosa planetària PLN 231 + 4.2, de magnitud 10.1.


    Els dos dies vaig tenir realment molts problemes amb l'autoguiat, realment no guiava, es veu que hi ha una opció que desactiva el guiat fins que es faci click a una altra opció, i vaig tardar molt en veure-ho, de fet fins a mitja sessió del dia 7 (per això en la foto de la eskimo les estrelles apareixen allargades). També hauré de repassar la posada en estació, perquè veig que ha de fer massa correccions!

    De moment les dues fotografies amb un pas previ al Photoshop, un simple retoc de nivells i saturació. La setmana que ve les fotos acabades i les dades complertes

    • Telescopi GSO newton 200 f/4
    • Càmera Canon EOS 350D a 400 ASA

    Etiquetes de comentaris: , , ,

    dimarts 29 de gener de 2008

    Les Pleiades M45

    Dues hores de captura i dues hores i mitja de processat. Així es pot resumir aquesta imatge obtinguda a partir de 20 imatges de 6 minuts a 400 ASA. El millor: el detall de les nebuloses. El pitjor: els reflexes interns del telescopi, que essent un APO no haurien de ser tan marcats.

    Adjunto la imatge en blanc i negre, on s'aprecien més detalls i menys els reflexes, i personalment m'agrada més.

    Les dades:

  • Observatori Can Durán (Palamós) - 29/01/2008
  • Baader Scopos clone APO 90 f/6.6 + WO APO flattener 0.8x
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb newton GSO 200 f/4 i SPC 900SC1 amb Guidemaster
  • Canon EOS 350D sense filtre IR a 400 ISO.
  • 20 x 6' = 120 minuts d'exposició
  • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades Pixinsight STD
  • Etiquetes de comentaris: , , , ,

    Dos cúmuls d'estrelles: M34 i M41

    El dilluns 28 la nit era realment bona, no tant com en dies anteriors, però molt seca (i freda!), amb una transparència excel·lent. Els objectius (tenint en compte que no volia anar a dormir tard) van ser primer les Plèiades M45, i posteriorment els cúmuls oberts M41 (a Canis Major, sota Sirius) i M34 a Perseu. No són gran cosa però els tenia pendents. Vaig intentar també el cometa 17P/Holmes però ara ja no és fàcil de localitzar, així com els cúmuls M46 i M47 a Puppis.

    M 34 (Perseu)

    • Observatori Can Durán (Palamós) - 29/01/2008
    • Baader Scopos clone APO 90 f/6.6 + WO APO flattener 0.8x
    • Muntura Losmandy G11
    • Autoguiat amb newton GSO 200 f/4 i SPC 900SC1 amb Guidemaster
    • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ISO.
    • 10 x 60" = 10 minuts d'exposició
    • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades Pixinsight STD

    M 41 (Canis Major)
    • Observatori Can Durán (Palamós) - 29/01/2008
    • Baader Scopos clone APO 90 f/6.6 + WO APO flattener 0.8x
    • Muntura Losmandy G11
    • Autoguiat amb newton GSO 200 f/4 i SPC 900SC1 amb Guidemaster
    • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ISO.
    • 10 x 60" = 10 minuts d'exposició
    • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades Pixinsight STD

    Etiquetes de comentaris: , , , ,

    dijous 17 de gener de 2008

    Galàxies M81 i M82

    Del passat dilluns 14 de gener, una altra de les fotos pendents de processar. Tot i que ja he tirat al duet M 81 - M 82 (a la constel·lació de la Ossa Major) altres vegades, tenia especial interès a provar el tub GSO 200mmØ f/4 i la configuració actual. M'ha agradat molt com ha quedat aquesta presa, amb menys soroll que la anterior del triplet de Leo, però també amb un processat més acurat.

    Les dades de la foto (les mateixes que per el triplet):

  • Observatori Can Durán, Palamós - 14/01/2008
  • GSO 200 f/4 + Baader MPCC Coma corrector
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb refractor apo 90 f/6.6 i SPC 900SC1 amb Guidemaster
  • Canon EOS 350D a 800 ISO sense filtre IR
  • 20 x 2'
  • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades STD
  • Etiquetes de comentaris: , , , ,

    dimecres 16 de gener de 2008

    Foto del Triplet de Leo: M65, M66 i NGC 3628

    La nit del passat dissabte 12 de gener no vaig poder fer les fotografies que hagués volgut per culpa de la humitat que va entrar de cop. Per fi el dilluns 14 un cel espectacular es va fer present i la temptació va fer que em passés unes quantes hores a l'observatori.

    La primera de les fotos processades és aquesta, el Triplet de Leo, format per M 65 (a baix), M66 (esquerre) i NGC 3628 (dreta). Tot i que considero que hi ha massa soroll (necessito més exposicions) n'estic bastant content, és un grup molt atractiu.

    Dades de la foto:
    • Observatori Can Durán, Palamós - 14/01/2008
    • GSO 200 f/4 + Baader MPCC Coma corrector
    • Muntura Losmandy G11
    • Autoguiat amb refractor apo 90 f/6.6 i SPC 900SC1 amb Guidemaster
    • Canon EOS 350D a 800 ISO sense filtre IR
    • 20 x 2'
    • DSRL focus, Deep Sky Stacker, Pleiades STD
    Espero que us agradi!

    Etiquetes de comentaris: , , , ,

    dissabte 29 de desembre de 2007

    Nou cometa 8P/Tuttle

    Aprofitant una nit realment bona en quant a transparència de cel, vaig aprofitar per a fer alguna foto al nou cometa que és accessible: el 8P/Tuttle. Actualment està a la constel·lació d'Andromeda, aprop de la galàxia d'andromeda M31 i es mou a una velocitat realment espectacular: en exposicions de més de 30 segons ja apareixia mogut. Per això he fet fotos de 30 segons amb una focal de 800 mm (amb el newton 200 f/4), en total 40 imatges a 800 asa.


    També cal dir que vaig aprendre a usar una nova eina del Deep Sky Stacker (no sé si abans la tenia), que he vist que té unes opcions per a cometes. Has de registrar primer les imatges i anar imatge per imatge dient-li quina d'aquestes estrelles és el cometal, i després ho calibra segons aquesta posició. Va realment molt bé, ja que a més et deixa triar entre alinear segons les estrelles, segons el cometa o fer una imatge resultant en que apareguin quiets tant el cometa com les estrelles (que encara no he provat)


    Espero que us agradi


    http://astrosurf.com/pruneda/img-astro/cometes/

    Etiquetes de comentaris: , , ,

    dimarts 18 de desembre de 2007

    Retocades les últimes fotografies B33 i NGC 2244

    Finalment he pogut accedir al Pixinsight Standard després de la última actualització. Es diferencia del Pixinsight LE en que té moltes més opcions i les rutines estan més treballades. De fet la versió STD (standard) és la comercial i val uns 200€ mentre la LE és gratuïta.


    Els retocs bàsicament han estat un nou processat complert:
    • retallar la foto (dynamic crop)
    • DBE (extreure un fons de sintètic i dividir la imatge per eliminar gradients)
    • retoc d'histogrames
    • saturació de color amb LRGB combination
    • curves amb màscara d'estrelles i de lluminància invertida
    • reducció de soroll amb ACDNR (protegit amb màscara de lluminància invertida)
    Els detalls han quedat més suavitzats i les estrelles tenen més bona pinta. Potser falta una mica de contrast però evidentment això depèn molt del monitor

    Espero que aquest segon processat agradi més!

    Etiquetes de comentaris: , , ,

    diumenge 16 de desembre de 2007

    Nebulosa del cap de cavall B33 i nebulosa Roseta NGC 2244

    Després d'un primer processat amb Pixinsight LE aquí us deixo les fotos realitzades el passat dimecres 12 de desembre. En el cap de cavall fa falta més exposició, i en la roseta la falta de màscares d'estrelles no ha deixat les estrelles tant bé com voldria. De totes maneres el que m'agrada més és el balanç cromàtic d'ambdues fotos. En quant surti una nova versió del Pixinsight STD intentaré un nou reprocessat.
    • 10 imatges de 5 minuts a 800 ASA cadascuna
    • Canon EOS 350D sense filtre IR
    • Tub newton GSO 200 f/4, corrector de coma Baader MPCC
    • Muntura Losmandy G11
    • Autoguiat amb refractor apo 90 f/7 i webcam Philips SPC 900C modificada SC1
    • Promitjat amb Deep Sky Stacker i processat amb Pleiades Pixinsight LE (nivells, corves i reducció de soroll)
    Nebulosa del cap de cavall B 33/IC 434, nebulosa de la flama NGC 2024 i nebulosa de reflexió NGC 2023

    Nebulosa Roseta NGC 2244

    Etiquetes de comentaris: , , ,

    dimarts 4 de desembre de 2007

    Imatge de M42, la nebulosa d'Orió

    El dia 29 de novembre també vaig aprofitar per a fer unes quantes fotos a M42, la gran nebulosa d'orió. Em vaig trobar que les imatges de 2 minuts se saturaven massa i no quedaven tant bé com les de 1 minut, així que vaig fer 10 x 1 minut i 10 x 15 segons per obtenir detalls del nucli, tot a 800 ASA.

    Promitjat amb Deep Sky Stacker i processat amb Pixinsight STD (retallat, DBE, histogrames, corves, correcció de color i reducció de soroll. La integració de les imatges del nucli amb la global ha estat fet amb Photoshop CS2.

    Equip usat:
    • refractor triplet Apo de 90mm Ø f/6.6 amb reductor William Optics 0.8x Apo
    • Canon EOS 350D sense filtre IR a 800 ASA
    • autoguiat:newton 200 f/4 i Philips SPC900 SC1
    • muntura Losmandy G11

    Etiquetes de comentaris: , , ,

    diumenge 2 de desembre de 2007

    Nova foto del cometa 17P/Holmes

    Tal i com he comentat anteriorment, el 29 d enovembre vaig aprofitar per fer algunes fotos al cometa després de dues setmanes sense veure'l. Cal dir que el processat ha estat fet amb el Pleiades Pixinsight STD, a diferència del LE que feia servir fins ara.

    És el promig de 10 fotos de 2 minuts fetes amb un triplet APO de 90mm Ø f/6.6 amb reductor William Optics APO 0.8x sobre una Losmandy G11; promitjat amb Deep Sky Stacker i processat amb el PI STD (retallat, histogrames, HDR i ajust de color).

    Espero que us agradi


    Per a més fotos i altres detalls fes click aquí.

    Etiquetes de comentaris: , ,

    divendres 30 de novembre de 2007

    Observació 29/11/07

    Aprofitant un cel molt net i clar avui he decidit tornar a l'observatori. Ja sé que la lluna sortia a quarts de 12, així era una bona excusa per a no anar a dormir tard, demà espera un dia dur!

    He començat amb visual i el telescopi APO de 90 f/6.6. De seguida he recordat que mart està gairebé en oposició i he anat a per ell. Amb l'ocular Tal plossl de 25 es veu com un punt vermell brillant amb una mica de forma (24x) i he decidit anar a tope posant la Powermate 5x, però era massa aviat, el tub no estava aclimatat i mart encara era molt baix, pel que no he aconseguit veure detalls a 120x.

    La segona etapa han estat les pleiades amb l'ocular Televue plossl de 32mm (19x). Entren de sobra al camp visual, m'encanten aquests puntens brillants de color blau, sempre és agradable aquest cúmul. M'he fixat que fins i tot gairebé en l'extrem del camp visual les estrelles segueixen essent puntuals (sempre he cregut que aquest tub i l'ocular han estat bones compres).

    Finalment he anat a pel cometa 17P/Holmes. M'ha sorprès quanta llum ha perdut des de l'última vegada (farà unes dues setmanes), i alhora l'augment de tamany que ha aconseguit. Per tant he decidit anar a fotografiar-lo. He posat la Canon EOS 350D amb el reductor 0.8x APO de William optics i autoguiant amb la Philips SPC 900c modificada SC1 en el newton 200 f/4, tot sobre la Losmandy G11. He aplicat 10 imatges de 3 minuts (a 4 ja era massa cremat) en raw.

    Després i aprofitant que Orió ja estava més pujadet (eren sobre quarts de 12) he decidit fer les primeres fotos a veure què tal a M42. En total 10x15s, 10x60s i 10 de 120s. Ara a processar-les! Aviat tindreu els resultats a punt.

    Etiquetes de comentaris: , , ,