Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dimarts 25 d’agost de 2009

M 11: el cúmul de l'ànec salvatge

Aquest cúmul me'l va ensenyar per primera vegada el company Rafel Balaguer en una activitat d'astronomia a Mediona, i des d'aquell moment m'ha fet gràcia i no pel seu nom, sinó pel curiós de la forma i de la classificació. En alguns llocs posa que és un cúmul obert, però és molt compacte, i en alguns altres consta com a cúmul globular, però és massa dispers... què és? Jo no soc pas qui per a dir-ho!

El 19 d'agost vaig fer aquesta foto que per fi penjo, en tinc d'altres d'aquella nit però anem a poc a poc. Aquesta és el promig de 5 imatges de 200 segons. I per què no més? Doncs si que en vaig fer més, però en 15 de les 20 que vaig fer hi va haver errors d'autoguiat, per tant només he pogut aprofitar aquestes 5.

Us recomano que pareu atenció a les nebulositats fosques, evidentment cota molt de captar-les si no es té un fons molt brillant, com és el cas.

Un nou objecte a la col·lecció!



Observatori Can Duran, Palamós - 19/08/2009
Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
Orion Starshoot Pro. 5 x 200 " = 16:40 minuts d'exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

0 comentaris:

Publica un comentari

Enllaços a aquest missatge:

Crear un enllaç

<< Pàgina principal