Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dimecres 25 de febrer de 2009

Cometa Lulin (i 2)

En aquesta ocasió la nit si s'ha comportat i he pogut fer suficients fotos del cometa que està de moda, el C3 Lulin, en total he acumulat una hora en imatges de 90 segons, tot i que el nucli ja apareix mogut (una mica). És incríble com es mou de ràpid aquest cometa, en una hora ha recorregut un bon troç del xip.



Per evitar el moviment aparent del cometa he fet 3 experiments, apilant amb diferents programes i mètodes: DeepSkyStacker, Maxim DL amb la mitjana i Maxim DL amb sigma clip.


DSS apilat per a mantenir el cometa i les estrelles puntuals


Maxim DL - average


Maxim DL - sigma clip

En aquesta ocasió guanya per golejada el Maxim DL 5 Pro alineant sobre el cometa, i després ja depèn de si un vol veure més destacat el cometa o no. Personalment, eliminar una mica les estrelles gràcies a la variable estadística fa que es pugui veure molt millor el cometa i fins i tot la segona cua a la part superior, més visible a la imatge final del processat.




Observatori Can Duran, Palamós - 24/02/2009
Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
Orion Starshoot Pro. 40 x 90 " = 60 min d'exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat i apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

I de moment, deixo el cometa de banda, molt mediàtic però complicat!

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

dimarts 24 de febrer de 2009

Per fi: C/2007 N3 Lulin

En l'any internacional de l'astronomia (www.astronomia2009.es) no podia faltar alguna efemèride especial, i ja la tenim. Un cometa, però que consti! Un cometa petit (des del nostre punt de vista) és el que es pot veure aquests dies en direcció est, ara a la constel·lació del Lleó (Leo). El cometa va arribar a la seva màxima brillantor el dia 23, però serà visible durant encara ben bé un mes.

Com deia no és un cometa espectacular, però si estrany. Va perdre la seva cua i ara en torna a tenir a mesura que es va allunyant del sol, i a més es mou molt ràpid, uns dos graus per dia. Per a saber la seva posició exacte podeu consultar el heavens-above.com al seu apartat del cometa Lulin (fes click aquí).



Tot i que ja fa dies que la vaig fer, poso la primera de les fotos que he fet a aquest cometa. No m'agrada gaire, però és la millor que tinc. Són 13 imatges de 2 minuts, i el nucli ja apareix mogut. El dia següent vaig intentar fer exposicions de 30 segons, amb el cometa puntual, però els núvols van fer la resta... A veure si avui tinc més sort i puc fer una bona hora en exposicions. Es veurà el resultat aviat, espero!





Observatori Can Duran, Palamós - 17/02/2009
Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
Orion Starshoot Pro. 13 x 120 " = 26 min d'exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat i apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

diumenge 8 de febrer de 2009

Construcció d'una caixa de flats

En les últimes fotos que he fet (ja fa dies d'això!) amb el FSQ i la Orion Pro sempre he notat que el fons no quedava del tot pla, formava uns gradients que semblava que eren causats per uns mals flats. Els flats són imatges usades per a calibrar la imatge, de tal manera que es noti una il·luminació uniforma a la foto, i no més clar al centre i fosc a les vores com és el normal (fenomen conegut com a vinyeteig).

Després de fer moltes proves amb flats usant el cel amb núvols, sense núvols, al migdia, a la tarda... m'he decidit a fer una caixa de flats, agafant de referència les instruccions de la web del Grupo Astronómico de Silos http://es.geocities.com/gas_digital/digital/digital_cajaFlat.html.

El material usat ha estat el següent
  • una làmina de cartró-ploma de 3mm de gruix de 50 x 70 cm
  • 4 leds blancs
  • 1 pila de 9V
  • cables, cola, tisores, cúter, cinta adhesiva, soldador i estany
1. Tallar les peces. Per les mesures del FSQ, necessitem 4 peces de 25 x 20 cm per les parets i dues de 20 x 20 cm per les tapes. En funció de com enganxem les parets, les tapes cal que siguin una mica més grans (3-5 mm) per tapar completa.


2. Enganxar les parets i la tapa posterior i dissenyar la tapa d'entrada. Aquesta cal que tingui exactament al centre un cercle de 15 cm de diàmetre (diàmetre exterior del FSQ)





3. Muntar el circuit de leds. Primer els he enganxat sobre els cantons de la tapa amb cola ràpida i amb el soldador i l'estany he passat a fer el circuit. Aquí cal fer alguns càlculs. Ho alimentaré amb una pila de 9V i cada led necessita entre 3 i 6 V, així que he decidit posar els leds de 2 en 2 en sèrie i després en paral·lel, així arriben 4,5V a tots. A més, per a no causar un curtcircuit he posat una resistència de 40 ohms que em donen ( I = V / R ) 112,5 mA (gràcies JM pels teu com de mà en el tema).



4. Últims detalls. He posat per la part interior de la tapa una làmina plàstica translúcida per ajudar a fer encara més difuminada i uniforme la il·luminació. A més he posat 6 retalls de cartró ploma per ajudar a aguantar-lo al tub





Un cop acabat i comprovant que arriba la tensió adequada i la il·luminació és uniforme, els resultats encara necessiten una mica d'interpretació. De moment la CCD dona imatges estranyes, a uns temps d'exposició dona uns bons flats i a d'altres apareixen estranys gradients. De moment cal fer més proves.


Etiquetes de comentaris: , , , ,