Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dilluns 2 de març de 2009

Publicacions de les imatges del Lulin

El cometa Lulin està essent molt mediàtic, tot i que des del seu proper pas a la Terra sembla que ja no hi ha tant d'interès als medis. He tingut la sort d'estar entre els escollits, i algunes de les intervencions han aparegut a la premsa. La primera juntament amb Ramon Naves i Montse Campàs (www.astrosurf.com/cometas) a El periódico de Catalunya el passat dilluns 16 de febrer


I a més una foto al Diari de Girona el divendres 27 de febrer

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009022700_3_316867__Comarques-cometa-Lulin-sapropa-Terra




A més també van aparèixer algunes fotos a La 2 a l'espai de meteorologia del divendres, però en aquesta ocasió no ho vaig poder veure, gràcies Maria per notificar-m'ho!


Etiquetes de comentaris: , ,

dimecres 25 de febrer de 2009

Cometa Lulin (i 2)

En aquesta ocasió la nit si s'ha comportat i he pogut fer suficients fotos del cometa que està de moda, el C3 Lulin, en total he acumulat una hora en imatges de 90 segons, tot i que el nucli ja apareix mogut (una mica). És incríble com es mou de ràpid aquest cometa, en una hora ha recorregut un bon troç del xip.



Per evitar el moviment aparent del cometa he fet 3 experiments, apilant amb diferents programes i mètodes: DeepSkyStacker, Maxim DL amb la mitjana i Maxim DL amb sigma clip.


DSS apilat per a mantenir el cometa i les estrelles puntuals


Maxim DL - average


Maxim DL - sigma clip

En aquesta ocasió guanya per golejada el Maxim DL 5 Pro alineant sobre el cometa, i després ja depèn de si un vol veure més destacat el cometa o no. Personalment, eliminar una mica les estrelles gràcies a la variable estadística fa que es pugui veure molt millor el cometa i fins i tot la segona cua a la part superior, més visible a la imatge final del processat.




Observatori Can Duran, Palamós - 24/02/2009
Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
Orion Starshoot Pro. 40 x 90 " = 60 min d'exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat i apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

I de moment, deixo el cometa de banda, molt mediàtic però complicat!

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

dimarts 24 de febrer de 2009

Per fi: C/2007 N3 Lulin

En l'any internacional de l'astronomia (www.astronomia2009.es) no podia faltar alguna efemèride especial, i ja la tenim. Un cometa, però que consti! Un cometa petit (des del nostre punt de vista) és el que es pot veure aquests dies en direcció est, ara a la constel·lació del Lleó (Leo). El cometa va arribar a la seva màxima brillantor el dia 23, però serà visible durant encara ben bé un mes.

Com deia no és un cometa espectacular, però si estrany. Va perdre la seva cua i ara en torna a tenir a mesura que es va allunyant del sol, i a més es mou molt ràpid, uns dos graus per dia. Per a saber la seva posició exacte podeu consultar el heavens-above.com al seu apartat del cometa Lulin (fes click aquí).



Tot i que ja fa dies que la vaig fer, poso la primera de les fotos que he fet a aquest cometa. No m'agrada gaire, però és la millor que tinc. Són 13 imatges de 2 minuts, i el nucli ja apareix mogut. El dia següent vaig intentar fer exposicions de 30 segons, amb el cometa puntual, però els núvols van fer la resta... A veure si avui tinc més sort i puc fer una bona hora en exposicions. Es veurà el resultat aviat, espero!





Observatori Can Duran, Palamós - 17/02/2009
Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
Orion Starshoot Pro. 13 x 120 " = 26 min d'exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat i apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

dimarts 8 de gener de 2008

Publicada la foto del cometa 8P/Tuttle

El diari El Punt ha publicat en la seva edició del diumenge 6 de gener la fotografia del cometa 8P/Tuttle, podeu veure la notícia fent click en aquest enllaç:

Edició escrita:
http://astrosurf.com/pruneda/recursos/080106_elpunt.jpg
Edició digital:
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2688357

La foto original la teniu fent click aquí.

No cal dir que m'ha fet molta il·lusió! Això anima a tornar a fer més fotografies, sempre i quan el cel s'aclareixi d'una vegada!

Etiquetes de comentaris:

dijous 3 de gener de 2008

Processats per a cometes amb Deep Sky Stacker

Un cometa és un objecte celest que per a un observador es mou a través del fons d'estrelles (bàsicament com els planetes); la ciència que justament es dedica a estudiar i localitzar-los per tal de tenir-ne coneixement i un seguiment exhaustiu és l' astrometria.

A la hora de fer-ne fotos ens podem trobar que el cometa a penes es mou i sembla una estrella més en quant a posició. Si es mou molt ràpid, a la hora de promitjar imatges, si agafem de referència les estrelles ens apareixerà mogut, per tant hem de alinear segons el cometa. Primer de tot cal tenir en compte que les nostres fotos han de tenir un temps d'exposició prou llarg com perquè es vegi el cometa, però prou curt com perquè no aparegui mogut en una foto individual.

He aprofitat que tenim el cometa 8P/Tuttle a mà per explicar com fa aquests promitjats el programa freeware Deep Sky Stacker (http://deepskystacker.free.fr/ ). En tots els exemples es tracta de 40 imatges de 30 segons a 800 ASA, fetes amb una Canon EOS 350D i un newton 200 f/4 (800mm de focal). Fes click aquí per a més detalls.

Si alineem segons les estrelles (processat standard que fa per defecte) evidentment ens apareix el cometa mogut:

Per a registrar cometes cal primer registrar les imatges sense apilar. Un cop registrades, cal fer click sobre una de les fotos i dir a on està el cometa (si no ens apareix automàticament, podeu seleccionar el cometa fent click sobre el cometa i polsant la tecla shift (majúscules) alhora). Quan li diem Apilar al programa cal anar a opcions avançades i podrem anar a la pestanya Cometas. Podem triar el mètode tradicional, alineat segons el cometa o que es apareguin tant cometa com estrelles puntuals, tot i que tarda el doble de temps. Uns resultats, primer alineat segons el cometa:

I alineat perquè tot aparegui puntual:


En resum:
  • El Deep Sky Stacker permet alineaments diversos per a cometes, alineant sobre les estrelles o sobre el cometa en qüestió.
  • L'alineat puntual, és a dir, el que fa que tot quedi quiet dóna resultats molt bons, però molt sorollosos, pel que caldra més exposicions (recorda que no les podem allargar si volem que aparegui puntual el cometa.

Per cert, no feu cas de la taca borrosa de l'esquerre, un bon flat ho hauria corregit! Les imatges han estat processades amb Photoshop de la mateixa manera: retallades, nivells i saturació al 60%. Podeu també visitar la secció de cometes.

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 29 de desembre de 2007

Nou cometa 8P/Tuttle

Aprofitant una nit realment bona en quant a transparència de cel, vaig aprofitar per a fer alguna foto al nou cometa que és accessible: el 8P/Tuttle. Actualment està a la constel·lació d'Andromeda, aprop de la galàxia d'andromeda M31 i es mou a una velocitat realment espectacular: en exposicions de més de 30 segons ja apareixia mogut. Per això he fet fotos de 30 segons amb una focal de 800 mm (amb el newton 200 f/4), en total 40 imatges a 800 asa.


També cal dir que vaig aprendre a usar una nova eina del Deep Sky Stacker (no sé si abans la tenia), que he vist que té unes opcions per a cometes. Has de registrar primer les imatges i anar imatge per imatge dient-li quina d'aquestes estrelles és el cometal, i després ho calibra segons aquesta posició. Va realment molt bé, ja que a més et deixa triar entre alinear segons les estrelles, segons el cometa o fer una imatge resultant en que apareguin quiets tant el cometa com les estrelles (que encara no he provat)


Espero que us agradi


http://astrosurf.com/pruneda/img-astro/cometes/

Etiquetes de comentaris: , , ,

diumenge 2 de desembre de 2007

Nova foto del cometa 17P/Holmes

Tal i com he comentat anteriorment, el 29 d enovembre vaig aprofitar per fer algunes fotos al cometa després de dues setmanes sense veure'l. Cal dir que el processat ha estat fet amb el Pleiades Pixinsight STD, a diferència del LE que feia servir fins ara.

És el promig de 10 fotos de 2 minuts fetes amb un triplet APO de 90mm Ø f/6.6 amb reductor William Optics APO 0.8x sobre una Losmandy G11; promitjat amb Deep Sky Stacker i processat amb el PI STD (retallat, histogrames, HDR i ajust de color).

Espero que us agradi


Per a més fotos i altres detalls fes click aquí.

Etiquetes de comentaris: , ,