Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dissabte 27 de desembre de 2008

Apilat d'imatges: DeepSkyStacker o Maxim DL 5?

Sempre a la hora de fer un procés concret sorgeix el dubte de quin és el millor programa que es pot usar, i més actualment en que hi ha una enorme varietat de software, també en el món astronòmic. En aquest cas he volgut comparar dos programes bastant diferents però que tenen l’opció d’apilar o promitjar imatges, sobretot de cel profund (és a dir, imatges amb gran pes).

Presentacions

El Deep Sky Stacker és un programa gratuït (http://deepskystacker.free.fr) i el podem posar en diversos idiomes, entre ells castellà i català (de fet jo n'he fet la traducció al català). Es tracta d'un programa específic per al promitg d'imatges. Un cop instal·lat simplement cal seleccionar les imatges, els possibles darks, flats i bias de calibració i donar a la opció Registrar imatges seleccionades. No entraré en les diferents opcions del programa en aquest missatge, això ho deixo per una altra ocasió. La imatge resultant es pot guardar en FITS, TIFF, JPG o BMP per al seu posterior processat amb programes com Pixinsight, Photoshop o Maxim DL.

L'altra programa és el Maxim DL Pro 5 (http://www.cyanogen.com). És un programa mutlitasca, de fet es pot gestionar el telescopi, la càmera, l'autoguiat, l'apilat i el processat de les fotos, tot en un. És de pagament, i no precisament barat! De totes maneres internet aporta solucions al respecte. També corre per internet la versió 4, i la Essentials, dissenyada per a controlar les càmeres Orion Starshoot. Tot i que no les he testejades pel propòsit que ens afecta, imagino que són bastant similars en funcionament i resultat. El programa només està en anglès i també ofereix múltiples formats a la hora de desar els resultats.

Situació

He tractat de promitjar 10 imatges de 5 minuts de la nebulosa Califòrnia NGC 1499, capturades el passat 26 de novembre amb un Takahashi FSQ i la càmera Orion Starshoot Pro. No he usat ni darks ni flats, justament per a poder veure què fa cada programa amb les imatges en brut. 

DSS. Es carreguen les imatges, seleccionem les que vulguem (o totes si ja les hem triades) i donem a Registrar imatges seleccionades. En el mètode, jo he triat el Kappa sigma clipping amb els valors per defecte. També he fet altres proves amb la Mitjana (Average) amb similars resultats. També selecciono al opció Sumar després de registrar, així és més automàtic. El procés és relativament ràpid, amb 2-4 minuts podem tenir totes les fotos apilades segons la quantitat que tinguem. Aquest programa a vegades fa coses estranyes i el resultat és tot blanc. En les últimes versions no m'he trobat cap vegada amb aquesta situació. 



Maxim DL. Aquí cal obrir la opció Pocess - Stack. Ens obre un seguit de pestanyes que cal seguir d'esquerre a dreta: seleccionar les imatges amb Add files.... Posteriorment seleccionar el mètode dapilat a Align. Jo he triat el mètode de Auto - star matching però amb altres també s'obté el mateix resultat. Finalment a la opció Combine fem click a Go. Un cop fet (necessita bastanta memòria, més encara si treballem amb TIFF, jo he treballat amb FITS) ens apareix una imatge amb un calibrat automàtic. Cal, en desar la imatge, vigilar el Stretch, ja que si no ho fem la imatge resultant por ser completament negre.



Resultats

DSS:


Maxim DL:


Conclusions

El resultat després d'haver estirat els histogrames per igual és gairebé idèntic en els dos casos,a part d'un fons més clar en el Maxim no puc veure diferències (si algú en veu que m'ho faci saber!). Per tant que cadascú faci servir el que vulgui! Però tenint en compte que el DSS és gratuït, que s'actualitza periòdicament i que el trobo més senzill d'usar, és el que recomanaria.

Etiquetes de comentaris: ,

Reprocessat de la Nordamèrica

Gràcies al company de l'Agrupació Josep Manel Sànchez, he fet un reprocessat de la foto de la nebulosa de Nordamèrica NGC7000 mantenint els colors originals de la nebulosa. Ara les estrelles tenen més el seu color (abans totes gairebé eren vermelles) i tot i que es veu menys nebulosa, els detalls i l'estructura a gran escala m'agrada més.

El procés ha estat bàsicament igualar els tres canals usant la opció stadistics de Pixinsight abans de pujar la saturació de color. La resta del processat ha estat idèntic.


Etiquetes de comentaris: , , ,

dimecres 24 de desembre de 2008

Sessió d'observació i NGC 7000: nebulosa de Nordamèrica (ara si!)

Una altra molt bona nit per aprofitar, aquesta vegada (i a falta de processar les últimes preses del cap de cavall) he disparat 75 minuts a la NGC7000 fins que ha quedat per darrera de l'observatori, aquesta vegada ben orientat. Posteriorment, 2 hores a una de les parelles que més m'agrada del cel, les galàxies M81 i M82 que ja quedaven per sobre de casa. 

El curiós, és que sempre m'ha costat molt trobar-los, però estudiant bé la pantalla del The Sky i amb un sol moviment d'eixos, M82 m'ha quedat dins el camp visual partint de polaris, increíble!

Aquesta vegada les imatges han estat calibrades amb 10 darks i 20 flats en Deep Sky Stacker i processades amb Pixinsight:


  • Observatori de Can Duran (Palamós) - 23/12/2008
  • Takahashi FSQ 106N f/5
  • Filtre IDAS LPS
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb refractor Lunatico EZG + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
  • Captures amb Orion Starshoot Pro. 15 x 300" = 75 min d'exposició
  • Maxim DL 5 Pro (captura i guiat), Deep Sky Stacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)
Però la sessió va donar molt de sí. Molta fred, tota la nit entre 1º i 2ºC, amb una humitat elevada tot i que va anar disminuint. Per sort, el FSQ no va quedar afectat i mai va estar entelat (no puc dir el mateix de el tub Lunatico, que vaig haver de desentelar 4 vegades amb el secador de cabell... ). I com que tenia bastant de temps, sobretot quan vaig posar 2 hores seguides a les galàxies, vaig decidir muntar el Celestron C8 i fer una mica d'observació visual, que sempre s'agraeix. Muntu, poso en estació i tiro del "Tonight's best" de l'Autostar de la muntura LXD75 amb els oculars 42mm Wide field (47x), 32mm plossl Televue (62.5x) i 20mm plossl Televue (100x):
  • M31 - M32, la galàxia d'andrómeda. Amb el 42 ocupen tot el camp visual. Poc contrast per la humitat, M31 és una taca allargada molt brillant en el centre.
  • NGC 869 884, doble cúmul de perseu. No gaire espectacular emb el 42, amb el 20 tampoc, ocupa tota la imatge però perd bastant, però amb el 32 la visió és perfecte, com m'agrada mirar-lo a mi. Infinitat d'estrelles amb diferents tonalitats tot i que no gaire diferenciades.
  • M79. L'autostar no el centra, però localitzo aprop una boleta similar a un cúmul globular que suposo que és M79. Comprobo l'Sky i no me posa què és ni inclou una foto. Veig igualtat de detalls amb el 32 i amb el 20, però es veu més bé amb el 32.
  • M42 nebulosa d'orió. Ocular de 32mm, brutal, majestuós, la millor visió amb el 32 comfirmant que és un molt bon ocular. Es veu el trapezi eprfectament al centre i ben puntual, impressiona tota la nebulosa tant la part clara com la fosca on s'intueixen estructures sobretot en visió lateral.
  • M 35. Un cúmul obert que ocupa tot el camp visual amb el 32. Brutal, preciós, i a mesura que passo més estona a l'ocular més bé es veu, hipnotitza. Fotografiable amb el FSQ, un possible nou objectiu les properes nits.
  • M41. No molt espectacular degut a la humitat i que ja quedava cap el sud (el meu pitjor horitzó). Si que es veu un bon grapat d'estrelles blanquinoses, molts puntuals. Ocupa gairebé tot el camp visual amb el 32 (62.5x), el millor ocular per aquets cúmul. Molt definit i contrastat.
I a les 3 a dormir!

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , , ,

dilluns 22 de desembre de 2008

Noves imatges: NGC7000 de moment

Finalment bon cel, material a punt i estona per a poder fer alguna cosa! De fet això últim no ha anat exactament així. El dissabte 20 he tingut una estona lliure abans de pondre's el sol, així que he aprofitat a veure si d'una vegada podia fer uns bons "flats", i sembla que avui si que ha pogut ser!

I quan s'ha post el sol he aprofitat per a fer algunes imatges mentre podia (a la nit tenia un compromís). Amb una hora he fet 10 imatges de 5 minuts amb la Orion Starshot Pro i el FSQ de Takahashi a la nebulosa de Nord-amèrica NGC7000 (al Cigne) que ja estava orientada cap a l'oest. De moment això és el que he pogut fer (no he aplicat "darks", no em va donar temps!)


  • Observatori de Can Duran (Palamós) - 20/12/2008
  • Takahashi FSQ 106N f/5
  • Filtre IDAS LPS
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb refractor Lunatico EZG + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
  • Captres amb Orion Starshoot Pro. 10 x 300" = 50min d'exposició
  • Maxim DL 5 Pro (captura i guiat), Deep Sky Stacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)
I per postres, el diumenge 21 també un molt bon cel, amb més humitat i més fred: 4º ahir, 2º avui! Això si, ja he fet els "darks". De moment, una prèvia en format "raw" de la nebulosa del Cap de cavall B33, a veure si demà la puc treballar una mica.



Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

dimecres 17 de desembre de 2008

A Favor De La Piratería

Escrit que he trobat avui a un blog d'un colega i que tothom s'hauria de llegir! No pot esser més real : 

A FAVOR de la piratería. ¡¡ SI !! NO SE PUEDE EXPLICAR MEJOR.

CARTA DE UN CURRANTE INDIGNADO:

Dada la mierda que nos escupe diariamente la tele, radio, prensa y demás medios de comunicación, un grupo de disidentes hemos elaborado este manifiesto a favor (sí, A FAVOR) de la piratería. Si te mola, pásalo. Si prefieres creerte las mentiras de la industria, haz con él lo que quieras.

De: el currante medio, aplastado por la hipoteca, la precariedad laboral, los horarios DE MIERDA y otros abusos sociales, como la caña de cerveza a 2 Euros.

A: este músico mediático que se duele detrás de unas gafas de sol en La Moncloa, forrado de pasta hasta los pendientes. Tiene cojones ir de rebelde por la vida y terminar en las escaleras del centro del Estado (por si no captáis las sutilezas, el ejemplo se refiere a Alejandro Sanz, aunque es extensible a todos los membrillos/impresentables que le acompañaban en 'la casita del Zapatero').

Mira, chavalote, en la gira que te vas a marcar este verano vas a ganar más pasta -haciendo algo que te gusta y que en teoría te llena, de lo que ganaré yo en toda mi puta vida de currito, cargando, además, con una actividad que no me aporta nada personalmente y con la que, si no fuera por el sueldo adicional de mi pareja, ni siquiera me daría para pagar el piso donde vivo.

'La música está muy mal' - gimes. Tú, chavalote, no sabes lo que es estar mal. ¿Qué sabes tú de hipotecas, de rebotar de un contrato a otro, de currar a turnos o de 7h a 19h? ¿Qué sabes tú de llegar a fin de mes, o de lo que me cuesta a mí plantearme tener hijos con lo que piden en una guardería? Porque te recuerdo que aquí, en el mundo real, curramos dos para pagarnos 70metros cuadrados.

'La gente que compra en el top-manta no ama la música' escupe otro. ¿Con qué validez moral exigís vosotros, que vivís a todo trapo de camino entre Madrid y Miami, sin saber ni el dinero que tenéis, al currante que os pague los vicios y haga multimillonaria a la multinacional de turno? ¿Cómo se puede tener la cara de plantarse en plan víctima sobre una vida de lujo?

La industria ha abusado -y abusa- con los precios y las calidades. Sólo ahora que se ve con el rabo en el culo ofrece lo que no pueden dar los piratas: DVD's con vídeos, extras y demás. Todo, curiosamente, al mismo precio que antes. ¿No llorabais que no se podían bajar los precios? ¿Cómo vale ahora un álbum que lleva 12 canciones en el CD y 16 en un DVD (verídico) lo mismo que antes el mismo álbum con el CD a pelo? ¿Cómo puede valer un mismo álbum en España 18 euros y en Alemania 20 (contrastado) cuando los alemanes ganan más del doble que un español?

Ahora que las mafias e Internet os revientan, ahora, que ya no tenéis la sartén por el mango, pasáis de la posición dominante y abusiva a la apelación más rastrera de sentimientos. Pues yo, y muchos como yo respondemos: AHORA, QUE OS DEN.

NADIE puede pedirme que le pague la colección de coches de lujo, el yate y las cuatro casonas en Miami, la Sierra o Marbella. NADIE puede pedir moral desde la inmoralidad.

Ejemplo: Bustamante se acaba de comprar una casa de 500 kilos de las antiguas pesetas en solo CUATRO AÑOS DE CARRERA MUSICAL, claro ejemplo de lo mal que está el panorama musical.

Y esto por no hablar de los jefazos de las multinacionales que se aprovechan del trabajo de otros para llenarse el bolsillo. Los mismos hipócritas que te piden que no piratees sus discos y te venden grabadoras y CD's vírgenes (por ejemplo SONY).

Firma. Cualquier anónimo hasta los huevos de oír sandeces sobre la piratería y que nos consideren gilipollas

dimarts 2 de desembre de 2008

Post conjunció venus-lluna-júpiter

Ja ha passat la conjunció, però ja se sap com van les coses, i avui hi ha un cel esplèndid! No he pogut tornar a fer algunes fotos, de moment avu en poso tres més, que si no no podré parar!

Aquesta vegada he fet servir una òptica que tinc una mica abandonada, es tracta d'un objectiu japonès Zuiko 50mm f/1.8 per a càmeres Olympus, que amb el seu corresponent adaptador he posat a la Canon EOS 300D (a aquesta càmera li he tret i li treuré molt de suc!). Amb tanta obertura tindria les vores de la foto deformada (coma) per tant tanco a f/4 i cap problema. La qualitat òptica queda demostrada. Totes les exposicions són de 2 segons a 400 ASA




Etiquetes de comentaris: , ,

dilluns 1 de desembre de 2008

Conjunció venus - lluna - júpiter

Avui s'ha produït una conjunció digne de menció: en un petit troç de cel, júpiter, la lluna i venus. A més aquests dos últims han protagonitzat un altre fenomen, una ocultació. Venus estava agamat darrera la lluna i s'ha pogut veure a mesura que anava apareixent pel llimb llunar, espectacular!

Amb això, els núvols han començat a fer acte de presència fins que ha quedat completament tapat (això si que ha estat una vertadera "ocultació"!) fins que fa uns minutets s'ha tornat a destapar mentre baixava considerablement la temperatura.
Les fotografies han estat fetes des de l'observatori Can Duran


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 0.1s 400ASA


Orion starshoot pro + FSQ


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 0.2s 800ASA


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 25s 800ASA

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,