Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dilluns 27 de juliol de 2009

Noves imatges: la trífida, el vel i la conjunció júpiter-neptú

El diumenge passat va ser una bona jornada astrofotogràfica. Tota la nit destinada a feina útil, llàstima dels problemes d'enfoc. La màscara Bathinov m'està donant problemes que hauré de revisar.

Després d'un primer processat (que cal millorar) els resultats són els següents

Conjunció júpiter - neptú



Observatori Can Duran, Palamós - 19/07/2009
Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Orion Starshoot Pro. 20 x 10 " = 3:20 m d'exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Només estaven separats mig grau, però ha estat difícil combinar un planeta tant brillant com júpiter i un tant feble com neptú.

La nebulosa Trífida M20 i el cúmul M21



Observatori Can Duran, Palamós - 19/07/2009
Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
Orion Starshoot Pro. 20 x 300 " = 1:40 h d'exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Nebulosa del vel oest NGC 6960



Observatori Can Duran, Palamós - 19/07/2009
Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
Orion Starshoot Pro. 20 x 300 " = 1:40 h d'exposició
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , ,

dimecres 24 de desembre de 2008

Sessió d'observació i NGC 7000: nebulosa de Nordamèrica (ara si!)

Una altra molt bona nit per aprofitar, aquesta vegada (i a falta de processar les últimes preses del cap de cavall) he disparat 75 minuts a la NGC7000 fins que ha quedat per darrera de l'observatori, aquesta vegada ben orientat. Posteriorment, 2 hores a una de les parelles que més m'agrada del cel, les galàxies M81 i M82 que ja quedaven per sobre de casa. 

El curiós, és que sempre m'ha costat molt trobar-los, però estudiant bé la pantalla del The Sky i amb un sol moviment d'eixos, M82 m'ha quedat dins el camp visual partint de polaris, increíble!

Aquesta vegada les imatges han estat calibrades amb 10 darks i 20 flats en Deep Sky Stacker i processades amb Pixinsight:


  • Observatori de Can Duran (Palamós) - 23/12/2008
  • Takahashi FSQ 106N f/5
  • Filtre IDAS LPS
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb refractor Lunatico EZG + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
  • Captures amb Orion Starshoot Pro. 15 x 300" = 75 min d'exposició
  • Maxim DL 5 Pro (captura i guiat), Deep Sky Stacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)
Però la sessió va donar molt de sí. Molta fred, tota la nit entre 1º i 2ºC, amb una humitat elevada tot i que va anar disminuint. Per sort, el FSQ no va quedar afectat i mai va estar entelat (no puc dir el mateix de el tub Lunatico, que vaig haver de desentelar 4 vegades amb el secador de cabell... ). I com que tenia bastant de temps, sobretot quan vaig posar 2 hores seguides a les galàxies, vaig decidir muntar el Celestron C8 i fer una mica d'observació visual, que sempre s'agraeix. Muntu, poso en estació i tiro del "Tonight's best" de l'Autostar de la muntura LXD75 amb els oculars 42mm Wide field (47x), 32mm plossl Televue (62.5x) i 20mm plossl Televue (100x):
  • M31 - M32, la galàxia d'andrómeda. Amb el 42 ocupen tot el camp visual. Poc contrast per la humitat, M31 és una taca allargada molt brillant en el centre.
  • NGC 869 884, doble cúmul de perseu. No gaire espectacular emb el 42, amb el 20 tampoc, ocupa tota la imatge però perd bastant, però amb el 32 la visió és perfecte, com m'agrada mirar-lo a mi. Infinitat d'estrelles amb diferents tonalitats tot i que no gaire diferenciades.
  • M79. L'autostar no el centra, però localitzo aprop una boleta similar a un cúmul globular que suposo que és M79. Comprobo l'Sky i no me posa què és ni inclou una foto. Veig igualtat de detalls amb el 32 i amb el 20, però es veu més bé amb el 32.
  • M42 nebulosa d'orió. Ocular de 32mm, brutal, majestuós, la millor visió amb el 32 comfirmant que és un molt bon ocular. Es veu el trapezi eprfectament al centre i ben puntual, impressiona tota la nebulosa tant la part clara com la fosca on s'intueixen estructures sobretot en visió lateral.
  • M 35. Un cúmul obert que ocupa tot el camp visual amb el 32. Brutal, preciós, i a mesura que passo més estona a l'ocular més bé es veu, hipnotitza. Fotografiable amb el FSQ, un possible nou objectiu les properes nits.
  • M41. No molt espectacular degut a la humitat i que ja quedava cap el sud (el meu pitjor horitzó). Si que es veu un bon grapat d'estrelles blanquinoses, molts puntuals. Ocupa gairebé tot el camp visual amb el 32 (62.5x), el millor ocular per aquets cúmul. Molt definit i contrastat.
I a les 3 a dormir!

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , , ,

dilluns 22 de desembre de 2008

Noves imatges: NGC7000 de moment

Finalment bon cel, material a punt i estona per a poder fer alguna cosa! De fet això últim no ha anat exactament així. El dissabte 20 he tingut una estona lliure abans de pondre's el sol, així que he aprofitat a veure si d'una vegada podia fer uns bons "flats", i sembla que avui si que ha pogut ser!

I quan s'ha post el sol he aprofitat per a fer algunes imatges mentre podia (a la nit tenia un compromís). Amb una hora he fet 10 imatges de 5 minuts amb la Orion Starshot Pro i el FSQ de Takahashi a la nebulosa de Nord-amèrica NGC7000 (al Cigne) que ja estava orientada cap a l'oest. De moment això és el que he pogut fer (no he aplicat "darks", no em va donar temps!)


  • Observatori de Can Duran (Palamós) - 20/12/2008
  • Takahashi FSQ 106N f/5
  • Filtre IDAS LPS
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb refractor Lunatico EZG + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
  • Captres amb Orion Starshoot Pro. 10 x 300" = 50min d'exposició
  • Maxim DL 5 Pro (captura i guiat), Deep Sky Stacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)
I per postres, el diumenge 21 també un molt bon cel, amb més humitat i més fred: 4º ahir, 2º avui! Això si, ja he fet els "darks". De moment, una prèvia en format "raw" de la nebulosa del Cap de cavall B33, a veure si demà la puc treballar una mica.



Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

diumenge 8 de juny de 2008

Imatges processades: M57, M4 i NGC6888

Ja tinc noves fotos per penjar processades. He passat pel Pixinsight les fotos fetes el dia 3 de juny i tot i que no estan perfectament enfocades he obtingut uns resultats que m'han deixat bastant content. En tots els casos el procés ha estat bastant similar, en general:
  • Masked Stretch Transform
  • DBE
  • Estirar histogrames
  • LRGB combination (per augmentar la saturació) de color
  • Corves
  • ACDNR (reducció de soroll)
Totes les imatges han estat fetes amb la mateixa configuració:
  • Observatori Can Duran, Palamós. 3/06/2008
  • Telescopi newton Teleskope Service GSO 200mmØ f/4
  • Canon EOS 350D sense filtre IR + Baader MPCC coma corrector
  • Filtre IDAS LPS (estrenat!)
  • Muntura Losmandy G11 autoguiada amb Scopos APO 90f/6.6 i CCD Starshoot II
  • Capturat amb DSLR focus, apilat amb DeepSpyStacker, procesat amb Pixinsight STD
I aquests són els resultats:


M 4 - cúmul d'Antares


M 57 - nebulosa de l'anell.

Es veu perfectament l'estrella central, de magnitud 15. Amb el filtre el contrast de colors és molt més fort i es veu més bé


NGC 6888 - Crescent nebula

Una novetat, no la havia fotografiada mai. Més gran del que em pensava, i també més difícil de fotografiar. Vaig allargar a exposicions de 4 minuts, però el cel es va tapar i no vaig poder fer-ne més. Calen més fotos i més exposició, però el resultat em satisfà bastant

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

dimecres 4 de juny de 2008

Sessió astrofotogràfica 3/06/08

Després de molta "sequera" fotogràfica justament per les intenses pluges de les últimes setmanes, per fi he pogut estar una estona a l'observatori i amb resultats! Les dues últimes nits havia intentat sense èxit fer "alguna cosa": primer el diumenge (01/06) vaig comprobar que la càmera de seguiment, la SPC900 modificada no funcionava, no donava cap senyal, la Canon EOS 350D s'apagava quan volia i la muntura no feia seguiment...

El dilluns (02/06) la Canon ja funcionava, el seguiment era correcte, però es va tapar quan volia probar la Orion Starshoot II per a seguiment. En els dos dies, també volia probar el filtre IDAS LPS anticontaminació lumínica, que tenia de feia setmanes i encara no havia estat usat ni una sola vegada.

Finalment avui sembla que si. Després de fer els flats a la tarda amb el newton GSO 200 f/4, aquesta nit he hagut d'anar esquivant els núvols que hi havia, apuntant a un lloc o a un altra... Primer, i després de calibrar els encoders, M57, la nebulosa planetària de l'anell a Lyra. Amb el filtre ressalta molt més, és genial aquest filtre, els colors de l'anell brillen en el fons d'estrelles. Curiós que sense seguiment la G11 m'aguantava 2 minuts tranquilament. He aprofitat per probar la Orion Starshoot II per a seguiment en el APO de 90mmØ. És senzill, molt intuïtiu i el millor, funciona! He fet 10 fotos de 150 segons a 800 ASA.

Després he anat cap Escorpí que es veia bastant bé (me queda sobre el mar) i a la seva estrella principal, Antares. De fet no he tardat en anar a M4, el cúmul que té al costat i que només havia fotografiat una vegada i encara malament! També amb 150 segons es veia majestuós, m'ha impressionat molt i li he fet 10 fotos més.

Finalment el Cigne ja es veia bastant bé i havia pensat en la nebulosa Nortamèrica (NGC7000), però he recordat que per aquelles contrades hi ha la nebulosa Crescent (NGC6888), i fent cas als encoders efectivament, allà estava, tot i que he hagut d'allargar molt les exposicions, fins als 240 segons per veure bé que hi era. Potser hauria d'haver tirat fins a 10 minuts (600s) però la mandra ja afecta i els núvols són insistents.

De moment us deixo les preses en brut, això requereix temps!

M 57 Nebulosa de l'anell
M 4
NGC 6888 Crescent nebula

Etiquetes de comentaris: , , ,

dijous 15 de maig de 2008

Sessió d'observació Vedruna 13/05/08

L'últim torn d'observacions d'aquest any ha estat plena de complicacions logístiques, ja que era una jornada programada per la setmana passada i el mal temps ha fet que no es pugués realitzar diversos dies, fins ahir. Finalment una nit relativament bona va fer que la convocatòria fos massiva, encara que havien de ser 7 finalment 11 dels 18alumnes van venir, cal aprofitar les oportunitats!

La sessió va començar a les 21:30, tot i que encara era una mica clar va servir per a dur a terme una reivindicació de les jornades anteriors: un pica pica previ a aquestes hores sempre senta bé. Cal agraïr als alumnes (i als pares) la seva voluntat i generositat amb patates de diversos tipus, galetes i begudes que van ajudar a amenitzar l'inici de l'activitat.

El material usat va ser un refractor acromàtic Zeiss de 80mm de diàmetre f/6.25 (500mm de focal) amb muntura Meade LXD75 computeritzada. La jornada bàsicament tenia l'objectiu d'observar a través d'un altre tipus de telescopi i usar-lo en astrofotografia amb la càmera CCD Orion Starshoot II.

El primer objecte a observar va ser la lluna on va caldre filtre amb l'ocular de 32 i 16 mm degut a la seva lluentor (fase superior al 50%). Un cop comprovada la qualitat del Zeiss vam optar a anar a màxim augment, per arribar als 160x vam provar la combinació ocular 7,5 + barlow de 2,4x. Els detalls es veien molt clars, va ser fàcil enfocar i no s'aprecia cap distorsió ni aberració (a part de la turbulència atmosfèrica). Hauriem pogut intentar més augment, però no hi havia cap combinació d'oculars i barlow que fos aconsellable.

A continuació vam passar a saturn a 160x directament. Una visió molt detallada i definida pels 80mm, però si comparem la imatge amb la del C8 de l'altra edició evidentment era molt més fosca.

En aquest punt vam optar per a connectar la càmera Orion Starshoot II i intentar fer alguna astrofotografia. En aquest cas vam posar la muntura en estació amb el GOTO, cam calibrar l'enfoc amb Vega i vam intentar fotografiar M13, el gran cúmul d'Hèrcules. Degut a que ja era tard vam optar per fer poques preses, i la que adjunto és una única imatge de 60 segons.

A continuació vam anar a per alguna galàxia, el triplet de leo semblava interessant de mostrar però està molt a prop de la lluna i la humitat havia augmentat moltissim, a penes vam poder fer una sola presa i de baixa qualitat. La imatge està centrada a M65, es veu M66 i la tercera del triplet no entra a la imatge.

La jornada es va donar per acabada cap a les 22:15h, ara queda la segona i definitiva del curs. Agraïr als pares (i als alumnes) el pica-pica i l'interès mostrat durant tota l'activitat.

Etiquetes de comentaris: , , ,

dimarts 6 de maig de 2008

Més imatges Orion Starshoot II: M13

El dia després de la tornada de les Planes de Son vaig decidir muntar el que m'havia endut i tornar a deixar l'observatori a punt. A més, sabia que no tenia la muntura en estació i vaig aprofitar. Després d'uns problemes amb el EQalign (no deixa tenir instal·lades les versions 1 i 2 simultàniament al mateix ordinador) vaig aconseguir deixar-la en bones condicions. Hauria pogut plegar aquí, però el "mono" era massa gran i vaig intentar fer alguna astrofotografia.

Primer vaig aprofitar que tenia posada la webcam SPC900 modificada SC1 al newton 200 f/4 per a fer un startest a una estrella brillant (crec recordar que era Vega) i vaig aconseguir això:

Crec que està bastant ben colimat, les anelles de difracció són bastant concèntriques. El que ja no m'agrada tant és que es nota massa l'enfocador i l'aranya, no sé si és normal en aquest tipus de tub, però en quant a la posició del mirall primari ja no me queixo.
Després vaig decidir anar a fotografiar M13, el gran cúmul d'Hèrcules, que ja guanyava alçada juntament amb algunes constel·lacions típiques d'estiu con el cigne, escorpí i sagitari. Aquí van començar els problemes. Hauria pogut fer servir la Canon EOS 350D, però tenir una CCD és una temptació molt gran, ja que tenen mola més sensibilitat que una DSLR con la Canon tot i tenir un xip molt més petit (les fotos són més petites). Però amb la CCD vaig trobar 2 grans problemes: per una banda no aconseguia que funcionés a l'ordinador de l'observatori, però si anava al portàtil (actualment solucionat, fallaven els USB de l'ordinador), i l'altra problema és que no aconseguia enfocar de cap manera amb un teleobjectiu directament a la càmera, cosa que me va fer perdre gairebé 2 hores.
Finalment, havent entrenat els encoders de la muntura, apuntat i enfocat vaig fer 10 imatges de 2 minuts al cúmul. A posteriori els he apilat tant amb Maxim DL com amb Deep Sky Stacker, però el Maxim me donava problemes de doble imatge (no les alineava perfectament i algunes estrelles apareixien repetides). El resum de dades és el següent:
  • Observatori Can Duran, Palamós. 02/05/2008
  • Telescopi Baader Scopos clone APO 90 f/6.6
  • Càmera Orion Starshoot II
  • Muntura Losmandy G11 sense autoguiat
  • 10 imatges de 120 segons, apilat amb DSS i processat amb Pixinsight (nivells, deconvolució (reducció del tamany de les estrelles), curves i reducció de soroll)


http://astrosurf.com/pruneda/img-astro/m013

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

divendres 18 d’abril de 2008

Primera llum CCD Orion Starshoot II

Gràcies al company de la AAAGi (www.astrogirona.com) Josep Mª Petit he pogut probar una càmera CCD, la Orion Starshoot II, una CCD de xip petit en color. La intenció és usar-la per aconseguir el codi d'observatori MPC; podria fer-ho amb la Canon EOS, però amb aquestes càmeres CCD és més fàcil obtenir certes dades i a part són específiques per astronomia. Les seves dades són les següents:

StarShoot Deep-Space CCD Color Imager Specifications
CCD SensorSony® ExView HAD™ ICX259AK Color
CCD Sensor size1/3"
Pixel array752 x 582 (437,664 total)
No. exposures for full-color image1
Exposure range.002 sec to 9.3 hrs
A/D conversion16 bit
Thermoelectric cooling (TEC)Yes
Gain controlr+10db
IR filterYes
Oversampling (increases S/N)2x
Autoguider capabilityYes
USB connectionr2.0 high speed


Per a probar-la vaig decidir fer una fotografia al cúmul globular M3 a Canes Venatici. La càmera té un camp visual molt molt petit, i fins i tot amb el Apo de 90 (666mm de focal) costava de trobar. Justament aquella nit els encoders no van funcionar i havia de buscar "a pèl". Tot i que la càmera és en color, vaig fer les fotos en mode RAW per a guanyar sensibilitat. Ara, la matriu de Bayer es fa visible clarament, per això li he aplicat una reducció de soroll.
  • Observatori Can Duran, Palamós. 15/04/2008
  • Telescopi Baader Scopos clone APO 90 f/6.6
  • Càmera Orion Starshoot II
  • Muntura Losmandy G11 sense autoguiat
  • 30 imatges de 30 segons, apilat amb DSS i processat amb Pixinsight, reducció de soroll amb Noiseware

Etiquetes de comentaris: , , ,