Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

dijous 1 d’octubre de 2009

Els colors de la lluna

El títol del missatge pot semblar estrany, perquè molts pensem que la lluna és blanca, o si més no grisa. Doncs no, la lluna té colors.

Aquesta imatge de la lluna és del 26 de setembre amb un telescopi Celestron C8 i reductor de focal Baader Mark II, 40 exposicions de 1/125s amb una Canon EOS 400D a 100 ASA; promitjat amb Registax 5 i processat amb Adobe Phosothop CS2



I si a través de software (Pixinsight en aquest cas) augmentem la saturació de color obtenim això:



Els colors ens delaten la composició de la superfície llunar: les zones blaves són riques en titani (les més liles també indiquen ferro), i les ataronjades diferents granits. Tot i que en aquesta foto el color ha estat augmentat, amb telescopis a partir de 150 - 200 mm de diàmetre ja es comencen a apreciar tonalitats. Aquesta n'és la demostració.

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

dilluns 17 d’agost de 2009

Estrena DMK 21AF04

Per fi he pogut fer una estrena correcte d'aquesta càmera en blanc i negre, la DMK 21AF04. Té una resolució de 640x480 píxels, tamany de xip 5,6x5,6 micres i alimentació per firewire.

He tardat molt en posar una imatge perquè sempre aconseguia resultats bastant dolents en la lluna, venus o júpiter, i resulta que el problema estava en que el telescopi estava descolimat! Un cop arreglat, les imatges de la lluna i sobretot júpiter han millorat molt. Ara només cal practicar i millorar l'enfoc. També el calibrat de la muntura, com que tenia cert moviment no he pogut apurar tant com volia.

Aquí els resultats:

Júpiter



Observatori Can Duran, Palamós - 16/08/2009
Celestron C8. Muntura Meade LXD75
DMK 21AF04. Promig de 1000 imatges a 30 fps
Registax 5, Photoshop CS2



Mosaic de la lluna



Observatori Can Duran, Palamós - 16/08/2009
Celestron C8. Muntura Meade LXD75
DMK 21AF04. Mosaic de 10 imatges a partir de 500 imatges cadascuna a 30 fps
Registax 5, Photoshop CS2

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

divendres 29 de maig de 2009

No parem quiets!

I així és. Durant aquest any internacional de l'astronomia, a l'Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona no parem. Escoles, instituts, ajuntaments, casals i fins i tot centres comercials volen fer algunes activitats. I si a més afegim el mal temps que hem tingut, que fa que des del gener (pel cometa Lulin) no vaig a l'observatori, hem hagut de posposar gairebé totes les sortides d'observació fetes fins ara, això si, avui ens posem al dia amb una plantada al CEIP Pinya d Rosa de Blanes.

A saber, el que portem fins ara en aquest 2009:
  • 16/03 Escola Vedruna, Palamós
  • 26/03 Escola Vedruna, Palamós
  • 21/03 Marató Messier a Banyoles
  • 04/04 Planyada de telescopis a Banyoles
  • 24/04 Fira de flors de Salt
  • 05/05 CEIP Mas Clarà, La Bisbal d'Empordà
  • 09/05 Concert "La porta de l'univers" a Llagostera
  • 16/05 Concert "La porta de l'univers" a Mont-ras
  • 28/05 CEIP Mas Clarà, La Bisbal d'Empordà
  • 29/05 CEIP Pinya de Rosa, Blanes
I fins a 7 activitats posposades o anulades, Déu ni do! I més si ens anem a la tardor passada

Doncs el proper mes de juny, a partir del dia 5, a l'Espai Gironès tindrem un planetari, exposició de fotos i el dia 13 una plantada de telescopis. Més info a www.astrogirona.com


22/10/08 - Mostra d'entitats a Palafrugell


16/03/09 - Escola Vedruna Palamós


09/05/09 - Concert "La porta de l'univers" a Llagostera


24/04/09 - Fira de flors de Salt


28/05/09 - CEIP Mas Clarà de la Bisbal d'Empordà

Etiquetes de comentaris: , , , ,

dimecres 24 de desembre de 2008

Sessió d'observació i NGC 7000: nebulosa de Nordamèrica (ara si!)

Una altra molt bona nit per aprofitar, aquesta vegada (i a falta de processar les últimes preses del cap de cavall) he disparat 75 minuts a la NGC7000 fins que ha quedat per darrera de l'observatori, aquesta vegada ben orientat. Posteriorment, 2 hores a una de les parelles que més m'agrada del cel, les galàxies M81 i M82 que ja quedaven per sobre de casa. 

El curiós, és que sempre m'ha costat molt trobar-los, però estudiant bé la pantalla del The Sky i amb un sol moviment d'eixos, M82 m'ha quedat dins el camp visual partint de polaris, increíble!

Aquesta vegada les imatges han estat calibrades amb 10 darks i 20 flats en Deep Sky Stacker i processades amb Pixinsight:


  • Observatori de Can Duran (Palamós) - 23/12/2008
  • Takahashi FSQ 106N f/5
  • Filtre IDAS LPS
  • Muntura Losmandy G11
  • Autoguiat amb refractor Lunatico EZG + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II
  • Captures amb Orion Starshoot Pro. 15 x 300" = 75 min d'exposició
  • Maxim DL 5 Pro (captura i guiat), Deep Sky Stacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)
Però la sessió va donar molt de sí. Molta fred, tota la nit entre 1º i 2ºC, amb una humitat elevada tot i que va anar disminuint. Per sort, el FSQ no va quedar afectat i mai va estar entelat (no puc dir el mateix de el tub Lunatico, que vaig haver de desentelar 4 vegades amb el secador de cabell... ). I com que tenia bastant de temps, sobretot quan vaig posar 2 hores seguides a les galàxies, vaig decidir muntar el Celestron C8 i fer una mica d'observació visual, que sempre s'agraeix. Muntu, poso en estació i tiro del "Tonight's best" de l'Autostar de la muntura LXD75 amb els oculars 42mm Wide field (47x), 32mm plossl Televue (62.5x) i 20mm plossl Televue (100x):
  • M31 - M32, la galàxia d'andrómeda. Amb el 42 ocupen tot el camp visual. Poc contrast per la humitat, M31 és una taca allargada molt brillant en el centre.
  • NGC 869 884, doble cúmul de perseu. No gaire espectacular emb el 42, amb el 20 tampoc, ocupa tota la imatge però perd bastant, però amb el 32 la visió és perfecte, com m'agrada mirar-lo a mi. Infinitat d'estrelles amb diferents tonalitats tot i que no gaire diferenciades.
  • M79. L'autostar no el centra, però localitzo aprop una boleta similar a un cúmul globular que suposo que és M79. Comprobo l'Sky i no me posa què és ni inclou una foto. Veig igualtat de detalls amb el 32 i amb el 20, però es veu més bé amb el 32.
  • M42 nebulosa d'orió. Ocular de 32mm, brutal, majestuós, la millor visió amb el 32 comfirmant que és un molt bon ocular. Es veu el trapezi eprfectament al centre i ben puntual, impressiona tota la nebulosa tant la part clara com la fosca on s'intueixen estructures sobretot en visió lateral.
  • M 35. Un cúmul obert que ocupa tot el camp visual amb el 32. Brutal, preciós, i a mesura que passo més estona a l'ocular més bé es veu, hipnotitza. Fotografiable amb el FSQ, un possible nou objectiu les properes nits.
  • M41. No molt espectacular degut a la humitat i que ja quedava cap el sud (el meu pitjor horitzó). Si que es veu un bon grapat d'estrelles blanquinoses, molts puntuals. Ocupa gairebé tot el camp visual amb el 32 (62.5x), el millor ocular per aquets cúmul. Molt definit i contrastat.
I a les 3 a dormir!

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , , ,

dilluns 28 d’abril de 2008

Jornades d'Astrofotografia a les Planes de Son

Els dies 1-4 de maig se celebren a Les Planes de Son (Pallars Subirà, al costat d'Esterri d'Àneu) les jornades d'Astrotografia. És la primera vegada que he sabut que se celebren aquestes jornades, i un cop vist el programa, i tenint en compte que finalment no aniré a Rússia a veure l'eclipsi de l'1 d'agost, no he dubtat en apuntar-me (després d'un consens i unes dures negociacions amb la parella...). Teniu més informació a la web de Caixa Catalunya: http://obrasocial.caixacatalunya.es/osocial/idiomes/1/fitxers/mediambient/astrofi_cat.pdf.

Entre les xerrades n'hi ha algunes que per mi són d'especial interès com la de Mark Kidger, conegut astrometrista i col·laborador de la revista AstronomiA, la de Gabino Muriel sobre supercordes (a veure si així m'entero d'alguna cosa!) i la d'Enrique Herrero, que com m'ha comentat ha basat part de la seva xerrada amb material que tinc disponible a la meva web sobre el mode RAW en webcams.

Aprofitaré els cels del pirineu per a fer fotografia de gran camp, però sobretot havia pensat en endur-me'n l'apo Scopos de 90mm Ø f/6 i la muntura LXD75. A més, com que disposarem d'electricitat, intentaré fer autoguia amb aquesta muntura (encara no la havia posat a prova) a veure què tal es comporta.

Això si, si el cel ho permet evidentment (que les previsions diuen que no!)

Etiquetes de comentaris: , , ,

dissabte 16 de febrer de 2008

Observació pública als Àngels

Ahir 15 de febrer, uns quants membres de l'Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona (AAAGi) vam realitzar una sessió d'observació just al costat del Santuari dels Àngels. Dels membres de la AAAGi érem en Rafel Balaguer, Marc Heras, Josep Manel Sánchez, Albert Gascón, Lluís Donat i jo mateix. Estava prevista de 19:00 a 21:00 amb una excel·lent puntualitat, i una assistència d'unes 40 persones, tothom amb moltes ganes i bon ambient.

A l'hora d'observar, la lluna va ser la gran protagonista, havent passat el quart creixent, anit estava a un 68% de brillantor anul·lant quansevol objecte de cel profund, així que ens vam dedicar a observar la lluna, mart, saturn i de pasada repassar alguna constel·lació a ull nu, tot i que també es va intentar la nebulosa d'Orió (M42) i algun cúmul a Canis Major (M41, M46)

Finalment, a partir de les 20:45 la gent va començar a marxar (contents i amb fred, això si), i tal i com podeu veure en el vídeo següent, el bon ambient a l'Agrupació segueix com sempre!




La propera activitat es durà a terme al Pla de Martís (Banyoles) el dissabte 8 de març, i es tracta de la Marató Messier. Seguirem informant

Etiquetes de comentaris: , ,