Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

divendres 20 de novembre de 2009

El gat que mira la lluna

Això és afició. Si algú creu que la meva afició per l'astronomia és poca cosa, només cal mirar les ganes que transmeto als meus animals. Bé, de fet almenys a un, el meu gat, enxampat avui observant la lluna mentre jo anava a l'observatori. No he pogut evitar agafar la càmera i intentar fer-li algunes fotos.



Càmera Canon EOS 400D.
Objectiu IS 18-200 @90 f/5.6 1/20 40ASA

No només això, sino que a més repeteixo publicació a TV3 a l'espai El temps vespre per acabar la secció.




Això són ànims per a segui treballant!

Etiquetes de comentaris: , ,

divendres 16 d’octubre de 2009

Conjunció Saturn - Venus - Mercuri - la Lluna

Aquest matí s'ha pogut veure una bona combinació d'elements del sistema solar: estaven alineats saturn, venus i mercuri, i al costat, la lluna minvant. No ho he pogut resistir, i he aprofitat per a fer algunes fotos, de les que publico aquesta. Hi ha dues versions, amb noms i sense.

La imatge ha estat capturada des de l'Observatori Can Duran de Palamós avui 16/10/2009.

Càmera Canon EOS 400D i teleobjectiu Canon IS 18-200 a 40 f/4.0 sobre trípode. Tractament de color amb Adobe Phosothop CS2



Etiquetes de comentaris: , , , ,

dijous 1 d’octubre de 2009

Els colors de la lluna

El títol del missatge pot semblar estrany, perquè molts pensem que la lluna és blanca, o si més no grisa. Doncs no, la lluna té colors.

Aquesta imatge de la lluna és del 26 de setembre amb un telescopi Celestron C8 i reductor de focal Baader Mark II, 40 exposicions de 1/125s amb una Canon EOS 400D a 100 ASA; promitjat amb Registax 5 i processat amb Adobe Phosothop CS2



I si a través de software (Pixinsight en aquest cas) augmentem la saturació de color obtenim això:



Els colors ens delaten la composició de la superfície llunar: les zones blaves són riques en titani (les més liles també indiquen ferro), i les ataronjades diferents granits. Tot i que en aquesta foto el color ha estat augmentat, amb telescopis a partir de 150 - 200 mm de diàmetre ja es comencen a apreciar tonalitats. Aquesta n'és la demostració.

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

dilluns 17 d’agost de 2009

Estrena DMK 21AF04

Per fi he pogut fer una estrena correcte d'aquesta càmera en blanc i negre, la DMK 21AF04. Té una resolució de 640x480 píxels, tamany de xip 5,6x5,6 micres i alimentació per firewire.

He tardat molt en posar una imatge perquè sempre aconseguia resultats bastant dolents en la lluna, venus o júpiter, i resulta que el problema estava en que el telescopi estava descolimat! Un cop arreglat, les imatges de la lluna i sobretot júpiter han millorat molt. Ara només cal practicar i millorar l'enfoc. També el calibrat de la muntura, com que tenia cert moviment no he pogut apurar tant com volia.

Aquí els resultats:

Júpiter



Observatori Can Duran, Palamós - 16/08/2009
Celestron C8. Muntura Meade LXD75
DMK 21AF04. Promig de 1000 imatges a 30 fps
Registax 5, Photoshop CS2



Mosaic de la lluna



Observatori Can Duran, Palamós - 16/08/2009
Celestron C8. Muntura Meade LXD75
DMK 21AF04. Mosaic de 10 imatges a partir de 500 imatges cadascuna a 30 fps
Registax 5, Photoshop CS2

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

dimarts 2 de desembre de 2008

Post conjunció venus-lluna-júpiter

Ja ha passat la conjunció, però ja se sap com van les coses, i avui hi ha un cel esplèndid! No he pogut tornar a fer algunes fotos, de moment avu en poso tres més, que si no no podré parar!

Aquesta vegada he fet servir una òptica que tinc una mica abandonada, es tracta d'un objectiu japonès Zuiko 50mm f/1.8 per a càmeres Olympus, que amb el seu corresponent adaptador he posat a la Canon EOS 300D (a aquesta càmera li he tret i li treuré molt de suc!). Amb tanta obertura tindria les vores de la foto deformada (coma) per tant tanco a f/4 i cap problema. La qualitat òptica queda demostrada. Totes les exposicions són de 2 segons a 400 ASA




Etiquetes de comentaris: , ,

dilluns 1 de desembre de 2008

Conjunció venus - lluna - júpiter

Avui s'ha produït una conjunció digne de menció: en un petit troç de cel, júpiter, la lluna i venus. A més aquests dos últims han protagonitzat un altre fenomen, una ocultació. Venus estava agamat darrera la lluna i s'ha pogut veure a mesura que anava apareixent pel llimb llunar, espectacular!

Amb això, els núvols han començat a fer acte de presència fins que ha quedat completament tapat (això si que ha estat una vertadera "ocultació"!) fins que fa uns minutets s'ha tornat a destapar mentre baixava considerablement la temperatura.
Les fotografies han estat fetes des de l'observatori Can Duran


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 0.1s 400ASA


Orion starshoot pro + FSQ


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 0.2s 800ASA


Canon EOS 300D + Sigma 28-300 25s 800ASA

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

dimarts 4 de novembre de 2008

Publicació de la foto de la conjunció Lluna-Júpiter-Venus

Aquí teniu el vídeo que ahir va aparèixer a tv3, a l'espai "El temps" de Tv3 edició vespre




El vídeo complert el teniu a http://www.tv3.cat/3alacarta/790849

Etiquetes de comentaris: , , ,

dilluns 3 de novembre de 2008

Conjunció Lluna - Júpiter i Venus

Avui aquest vespre, mirant al sud-oest s'ha pogut veure un cel molt destapat, molt clar, i a més s'ha donat el cas en que en un tros de cel han coincidit 3 astres importants, almenys en brillantor. Per una banda, la lluna en creixent estava a només 3º de júpiter. Però una mica més a l'oest, un punt molt brillant també destacava tot i estar a uns 25º: venus.

Doncs no ho he desaprofitat: càmera en mà (bé, en trípode) i he fet aquestes dues fotos. Són consecutives, però en la primera una exposició de 5 segons a 100 ISO, i en la segona, 20 segons a 800 amb una Canon EOS 300D i un objectiu Canon EF 18-55 a 18 i f/5.6 des del meu observatori Can Duran (Palamós).

A més, aquesta fotografia apareixerà a l'espai El temps de TV3 a l'edició del vespre d'avui dilluns 3 de novembre. No em puc queixar!

Etiquetes de comentaris: , , ,

dimarts 19 d’agost de 2008

Últimes fotos de l'eclipsi i publicades!

Per fi he processat totes les fotos de l'eclipsi parcial de lluna. Ha estat complicat ja que en moltes hi havia humitat o algun núvol emprenyant. De totes maneres he aconseguit fer una composició de 4 fases de l'eclipsi separades mitja hora


La premsa també s'ha fet ressò de l'eclipsi. Per una banda el Diari de Girona va dedicar la contraportada del dia 17 a un servidor


mentre que el diari Avui el mateix 17 parlava de l'eclipsi

Finalment el dilluns 18 El Punt publicava aquestes mateixes 4 instantànies de l'eclipsi, i aquesta vegada no s'han equivocat a l'hora de posar el nom!


Per acabar us adjunto un vídeo seqüència de l'eclipsi, es tracta d'una imatge cada 5 minuts. En algun cas no s'aprecia bé la continuació ja que són temps d'exposició diferents entre 1/200 i 2", tots a 100ISO

Etiquetes de comentaris: , ,

diumenge 17 d’agost de 2008

Primera foto de l'eclipsi parcial de lluna

Aquesta nit hi ha hagut un eclipsi especial, tot i que es diu cada dos per tres que hi ha un eclipsi irrepetible, ara fa bastant que no es veu un de lluna de parcial. L'ombra de la terra ha tapat un 81% de la lluna, i nosaltres hi érem.

El 9è aniversari de l'Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona ha contat amb una assistència generosa de públic (unes 70 persones aprox.) que han gaudit de la xerrada "El frau de la lluna" del company Rafel Balaguer mentre es podia observar l'eclipsi des del Mas Roig II de Llagostera. La jornada ha conclòs amb observació a través dels telescopis d'altres companys de l'Agrupació i una copa de cava i un tall de coca per amenitzar l'activitat.

Cal dir que la jornada ha estat un èxit, sobretot meteorològicament parlant ja que tot el dia la cosa no prometia gaire bé. La foto que incloc ha estat feta amb un refractor Zeiss 80 f/6, és una sola presa de 2 segons a 100ISO amb una Canon EOS 300D. Demà la resta de fotos i més detalls

Etiquetes de comentaris: , , ,

dimarts 8 d’abril de 2008

Una altra foto publicada

La revista AstronomiA ha publicat al seu número d'abril una de les fotos que vaig fer per l'eclipsi de lluna del passat 21 de febrer. A més també han publicat una succesió de fotos que va fer en Rafel Balaguer. No cal dir que estic molt content! Felicitats Rafa!

Etiquetes de comentaris: , ,

dissabte 23 de febrer de 2008

Fotos de l'eclipsi publicades!

Una de les fotos que vaig fer durant l'eclipsi ha estat publicada als medis, per una banda ha aparegut al programa El temps migdia de TV3 (http://www.tv3.cat/ptv3/tv3Video.jsp?idint=275799). Aquí en teniu el fragment:





També ha aparegut publicada al blog de El temps de TV3: http://blogs.ccrtvi.com/eltemps.php?itemid=9610, moltes gràcies Mònica!

I a la premsa escrita també ha aparegut, el diari El Punt ha publicat la mateixa foto; per a veure l'edició digital poder fer click aquí: http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2749721. Per a veure l'edició impresa fes click aquí.


Eclipsi de lluna a El Punt

Etiquetes de comentaris: ,

dijous 21 de febrer de 2008

Més fotos de l'eclipsi

Just en redactar l'anterior missatge, la boira ha fet acte de presència, i la humitat ha deixat la òptica inutilitzable (de moment). Un cop donada la jornada per acabada, us adjunto 3 de les fotografies que m'han agradat més. En la primera (que és la última que vaig fer), es veu com la humitat fa que ja no es pugui apreciar una bona qualitat, tot i que es pot veure com la lluna es comença a destapar.

Murphy s'ha portat bé, ha estat un bon cel fins que l'eclipsi ha acabat. Que més podem demanar?

Etiquetes de comentaris: , ,

Eclipsi total de lluna

Totes les previsions donaven núvols, pluja, mal temps per a poder observar l'eclipsi total de lluna de la nit del 20 al 21 de febrer. Per sort, les previsions han estat equivocades i les condicions de cel són immillorables, el cel està destapat, transparent i quiet, amb una claredat increïble.

En aquesta ocasió, la fase de la totalitat de l'eclipsi ha començat a les 4:00 am hora d'aquí, i durarà fins 4:51 am. La lluna però seguirà parcialment tapada per l'ombra de la terra fins les 7:17. Curiosament, s'ha començat a tapar el cel quan estava escrivint aquest missatge des del mateix observatori, a les 4:51.


La lluna adquireix aquest color típic vermellós degut a la refracció per part de l'atmosfera de la terra de la llum provinent del sol. És com si totes les sortides i postes de sol de la terra es projectessin contra la lluna, donat-li aquest color ataronjat.


Aquí teniu una fotografia de l'eclipsi fa pocs minuts abans de publicar aquest comentari, a les 4:23 des de l'observatori Can Duran de Palamós. Està feta amb un telescopi triplet apocromàtic Baader Sopos de 90mm Ø f/6.6 i una càmera Canon EOS 300D a 100 ASA, una sola exposició de 15 segons sense cap processat ni filtres de cap mena.

Per més informació sobre l'eclipsi i altres fotografies us podeu dirigir a la web del USNO http://www.eclipse.org.uk/eclipse/1212008/. També ha estat possible veure'l en directe a http://www.serviastro.am.ub.es/cast/retransmisiones/index.php?data=20080221.

Etiquetes de comentaris: , ,

divendres 28 de desembre de 2007

Mosaic de la lluna

Aquí teniu una nova imatge de la lluna. És la primera que faig amb la combinació Apo 90 f/6.6 i la Philips SPC900 SC1. Es tracta d'un mosaic fet amb la funció Photomerge del Photoshop CS, que fa mosaics de forma automàtica realment bé. Cada una de les 3 imatges usades són el promig de 300 fotos capturades amb el K3CCD tools 2.0. No s'han usat ni darks ni flats ni la llarga exposició per a les captures.

Una de les coses que tenia pendents era canviar el cable que venia amb la Philips SPC900 modificada per un de paralel més llarg. En fer el canvi crec que vaig cometre algun error, ja que en llarga exposició no s'aconsegueix veure cap imatge en pantalla. A més vaig posar un cable igual de llarg! El més segur és tornar a posar el cable amb el que me venia (i que funciona) i comprar un allargador de port paral·lel, sino me quedo sense autoguiat!

http://astrosurf.com/pruneda/img-astro/lluna/

Etiquetes de comentaris: , ,