Si no pots veure els menús, fes click aquí

Galàxia del triangle M 33 M 31, la galàxia d'Andròmeda Nebulosa del vel Eclipsi de lluna 03/03/2007 Llamps sobre Palamós Cúmul de l'ànec salvatge M 11 Saturn

divendres 20 de novembre de 2009

El gat que mira la lluna

Això és afició. Si algú creu que la meva afició per l'astronomia és poca cosa, només cal mirar les ganes que transmeto als meus animals. Bé, de fet almenys a un, el meu gat, enxampat avui observant la lluna mentre jo anava a l'observatori. No he pogut evitar agafar la càmera i intentar fer-li algunes fotos.



Càmera Canon EOS 400D.
Objectiu IS 18-200 @90 f/5.6 1/20 40ASA

No només això, sino que a més repeteixo publicació a TV3 a l'espai El temps vespre per acabar la secció.




Això són ànims per a segui treballant!

Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 17 de novembre de 2009

Nova foto publicada: posta de sol

Portem uns dies en que les postes de sol són espectaculars, gràcies a unes bandes de núvols prims als capvespres que creen uns reflexes vermells realment admirables.




Finalment, el diumenge 15 de novembre vaig fer unes fotos improvitzades, amb la càmera compacta Sony DS-T10 vaig fer 4 fotos des de Palamós per a fer una posterior panoràmica. L'efecte de "forat al cel" ha quedat ben clar, i així mateix ho han cregut la gent de TV3, que han acabat l'edició vespre del programa "El Temps" del dilluns 16 amb aquesta imatge.






Ara a per una altra!

Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 11 d’agost de 2009

Primer premi a Astromartos 2009

Ja he tornat!

Després de 3.300 km per la península ja sóc a casa, i ara queda la major part de la feina: triar les fotos (n'he fetes unes 1.000), passar comptes i fer un dietari de totes les anècdotes, recorreguts, indrets visitats, menjars (i begudes!) degustats...

Primer de tot vull agraïr un any més a tota la gent de l'Asociación Hubble de Martos per l'excel·lent organització un any més d'Astromartos, la potser (segurament) més important reunió d'aficionats a l'astronomia d'Espanya. I agraïr-los també que seleccionesin una de les meves fotos al IV Concurso astrofotográfico Astromartos 2009 com a Primer premi en focals de menys de 500mm. El curiós del cas és que la foto la veig fer l'any passat des d'Astromartos 2008, a l'estació de Vado-Jaén, des d¡on es fan les observacions.



Potser la foto no és una de les millors de la via làctea, però hi ha una curiositat que m'agrada explicar: no està feta amb seguiment de cap mena. El truc? Són 50 fotos de 10 segons, suficient per a què no surti moguda una foto independentment. Amb Deep Sky Stacker es promitgen i aquí tenim la foto:

Aviat més informació del viatge, de moment unes dades: 3.300km, 1.000 fotos, moltes canyes, 5 ampolles de sidra (3 allà i 2 aquí), 5 gots de xupito (de record eh!)... i en euros encara no ho sé!

Etiquetes de comentaris: , , ,

dimarts 21 de juliol de 2009

GironaTV: Té de tot: Agost 09

Una nova entrega en la meva col·laboració amb el programa Té de tot de Girona tv. En aquesta ocasió ens centrem en l'eclipsi total de sol del 22 de juliol ien els 40 anys de l'arribada de l'home a la lluna.

S'acaba la temporada, ara a esperar el setembre!

Etiquetes de comentaris: , , ,

dilluns 6 de juliol de 2009

Dues llunes al cel?

Així comencen molt correus electrònics i algunes webs sensacionalistes, missatges de xat, grups al facebook i fins i tot premsa de limitat renom. Correus amb asumptes com "27 d'agost: dues llunes al cel" o "mart es veurà com la lluna plena al cel" porten a l'engany total i absolut.

Però com sabem que és fals?

Primer de tot, aquests correus donen unes dades que ens diuen des de quan corren per internet. Ens diuen que mart estarà a tan sols 55 milions de km. Doncs l'última vegada que mart va estar així d'aprop va ser el 2003, concretament el 27 d'agost de 2003. Us sona? Aquesta situació no es repetia des de feia 57.000 anys, i no es tornarà a repetir fins d'aquí a l'any 2287. Així que ja tenim la data.

Però al 2003 mart no es va veure més brillant que una "simple" estrella vermella, així que perquè es veurà com la lluna? Doncs això prové d'una sèrie d'articles que deien que "Mart es veurà a través d'un senzill telescopi com la lluna plena a simple vista". I si ens mengem unes quantes paraules, ja tenim el titular.


Mides relatives de la lluna i mart el dia de la oposició real, el 29 de gener del 2010

Ni mart es veurà tan gran, ni serà aquest 27 d'agost.

I quan es podrà veure mart? De fet ja és visible a últimes hores de la nit en direcció est, abans que surti el sol. Els planetes exteriors com júpiter, saturn o mart es veuen millor quan estan alineats sol-terra-planeta, es diu que estan en oposició i estan a la mínima distància de nosaltres. La propera oposició de mart serà el 29 de gener de 2010 quan estarà a 99 milions de km de nosaltres; el 27 d'agost estarà a 244 milions de km.

Per tant ja ho podeu fer córrer, és la innocentada de l'any, no hi haurà dues llunes al cel el 27 d'agost!

Més informació a la web de la NASA http://ciencia.nasa.gov/headlines/y2005/07jul_marshoax.htm

Etiquetes de comentaris: ,

dilluns 29 de juny de 2009

GironaTV: Té de tot: juliol

Un mes mes hem fet la col·laboració amb el programa Té de tot de Girona TV. En aquesta ocasió hem repassat algunes fotos d'efemèrides, el triangle d'estiu i albireo, el gran error de l'aproximació de mart per l'agost i de les activitats de l'Espai Gironès.


Té de tot: astronomia juliol 09 from Francesc Pruneda on Vimeo.


Etiquetes de comentaris: , ,

Una altra foto publicada!

A falta d'astrofotografies, el cel dóna bastant material. En aquest cas van ser uns núvols curiosos que me van fer agafar la càmera. La imatge és una panoràmica de tot el cel, des de l'horitzó fins el zènit, i els 360º. En total 62 imatges apilades amb Autopano Pro (l'ordinador va tardar 3 hores per a processar una imatge que en total ha pesat gairebé 10 Mb)



La imatge també va ser reconeguda per TV3, que la va publicar a l'espai El temps del vespre del 27 de juny tot i que la foto era a les 10 del matí, no a la tarda com diu el vídeo)







El vídeo al complert el podeu veure a la web 3alacarta.cat:


Etiquetes de comentaris: , , , ,

dimarts 16 de juny de 2009

Nova foto publicada

El nou programa Espai terra de TV3 té una secció de fotos en la són els espectadors qui envien les imatges. El passat divendres 12 de juny ban publicar una de les meves imatges de les iridiscències solars de la setmana passada.

De nou gràcies!



Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 2 de juny de 2009

Secció d'astronomia al Té de tot

El mes de maig vaig tenir el plaer de participar al programa Té de tot de GironaTV (http://www.tvgirona.tv/) en una entrevista sobre l'Any Internacional de l'Astronomia, l'AAAGi i l'astronomia en general. Va ser tant bona l'entesa, que a partir del mes de maig col·laboro en una petita secció mensual.

Després de diversos problemes amb l'allotjament dels vídeos, aquí teniu els tres programes allotjats a vimeo:

Entrevista (abril):

Té de tot: astronomia abril 2009 from Francesc Pruneda on Vimeo.



Secció maig:

Té de tot: astronomia maig 09 from Francesc Pruneda on Vimeo.



Secció juny:

Té de tot: astronomia juny 09 from Francesc Pruneda on Vimeo.


Etiquetes de comentaris: , , ,

dilluns 2 de març de 2009

Publicacions de les imatges del Lulin

El cometa Lulin està essent molt mediàtic, tot i que des del seu proper pas a la Terra sembla que ja no hi ha tant d'interès als medis. He tingut la sort d'estar entre els escollits, i algunes de les intervencions han aparegut a la premsa. La primera juntament amb Ramon Naves i Montse Campàs (www.astrosurf.com/cometas) a El periódico de Catalunya el passat dilluns 16 de febrer


I a més una foto al Diari de Girona el divendres 27 de febrer

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009022700_3_316867__Comarques-cometa-Lulin-sapropa-Terra




A més també van aparèixer algunes fotos a La 2 a l'espai de meteorologia del divendres, però en aquesta ocasió no ho vaig poder veure, gràcies Maria per notificar-m'ho!


Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 4 de novembre de 2008

Publicació de la foto de la conjunció Lluna-Júpiter-Venus

Aquí teniu el vídeo que ahir va aparèixer a tv3, a l'espai "El temps" de Tv3 edició vespre




El vídeo complert el teniu a http://www.tv3.cat/3alacarta/790849

Etiquetes de comentaris: , , ,

dimarts 19 d’agost de 2008

Últimes fotos de l'eclipsi i publicades!

Per fi he processat totes les fotos de l'eclipsi parcial de lluna. Ha estat complicat ja que en moltes hi havia humitat o algun núvol emprenyant. De totes maneres he aconseguit fer una composició de 4 fases de l'eclipsi separades mitja hora


La premsa també s'ha fet ressò de l'eclipsi. Per una banda el Diari de Girona va dedicar la contraportada del dia 17 a un servidor


mentre que el diari Avui el mateix 17 parlava de l'eclipsi

Finalment el dilluns 18 El Punt publicava aquestes mateixes 4 instantànies de l'eclipsi, i aquesta vegada no s'han equivocat a l'hora de posar el nom!


Per acabar us adjunto un vídeo seqüència de l'eclipsi, es tracta d'una imatge cada 5 minuts. En algun cas no s'aprecia bé la continuació ja que són temps d'exposició diferents entre 1/200 i 2", tots a 100ISO

Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 8 d’abril de 2008

Una altra foto publicada

La revista AstronomiA ha publicat al seu número d'abril una de les fotos que vaig fer per l'eclipsi de lluna del passat 21 de febrer. A més també han publicat una succesió de fotos que va fer en Rafel Balaguer. No cal dir que estic molt content! Felicitats Rafa!

Etiquetes de comentaris: , ,

dissabte 23 de febrer de 2008

Fotos de l'eclipsi publicades!

Una de les fotos que vaig fer durant l'eclipsi ha estat publicada als medis, per una banda ha aparegut al programa El temps migdia de TV3 (http://www.tv3.cat/ptv3/tv3Video.jsp?idint=275799). Aquí en teniu el fragment:





També ha aparegut publicada al blog de El temps de TV3: http://blogs.ccrtvi.com/eltemps.php?itemid=9610, moltes gràcies Mònica!

I a la premsa escrita també ha aparegut, el diari El Punt ha publicat la mateixa foto; per a veure l'edició digital poder fer click aquí: http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2749721. Per a veure l'edició impresa fes click aquí.


Eclipsi de lluna a El Punt

Etiquetes de comentaris: ,